Dr.Muhammed Bozdağ

Dr.Muhammed Bozdağ

Neden ders çalışamıyorum?

-Soru: Derslerime çalışmak istiyorum, fakat dersin başına oturunca hemen sıkılıyorum, kendimi zorlasam zihnim duruyor, öğrenemiyorum. Ne önerirsiniz?
 

-Cevap: Şu ilkelere dikkatinizi çekerim: 
-Birinin zorlamasıyla ders çalışıyorsanız ve bir süredir sıklıkla ders çalış diye talimat alıyor ve bundan rahatsız oluyorsanız, ders çalışmak aklınıza gelince strese girersiniz. Ders çalışmak sizin kendi seçiminiz olmalıdır. 
-Sınavlarınızda olumsuz not alıyor, okulunuzu sevmiyor veya sonunda başarısız olacağınıza inanıyorsanız ders çalışmayı hatırlamak zihninizde stres tetikler. Ders çalışmayı stresle yanyana düşündükçe de zamanla büyüyen o stres zihninizi ders çalışmaktan alıkoyar. 
-Ders çalışmak keyif aldığınız tv, internet, arkadaşlarla oyun gibi başka zevklerinizden sizi alıkoyuyor ve bu alıkonulmayı kendi rızanızla benimsemiyorsanız bu da stres üretir ve zihniniz sizi bu stresten uzaklaştırmak için ders çalışmaktan uzaklaştırır.
-Beyniniz uykusuzluk, susuzluk, dengesiz beslenme, kronik stres gibi sebeplerle besinsiz kalmış ise entelektüel faaliyete harcayacak enejisi kalmaz. Siz beyninizin yaşamak için kullanacağı yedek enerjisini de ders çalışmaya harcamaya zorlayınca sonunda geriliminiz yoğunlaşır ve beyin öğrenmeye karşı kilitlenebilir.
-Ders çalışmanın kendisi bir iş yükü olması nedeniyle kendi başına zaten stres üretir. Bu stres sınırlı olursa yemeğe tuz tadında insanı uyandıracak ve öğrenmesini kolalaştıracaktır. Bu amaçla sizi yeterince motive edecek, çalışmaya tevşik edecek bir ortamınız olmalıdır. Bu da çalışan arkadaşlarla birlikte hareket etmek, çalışmanın meyvelerini hayal etmek, ilmin size kazandıracağı üstünlüğü ve onuru düşünmek gibi yollarla sağlanabilir. Dr. Muhammed Bozdağ

Bu yazı toplam 4669 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar