Nabucco'da her an imzalar atılabilir

Nabucco'da her an imzalar atılabilir

Botaş Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan, Nabucco projesine dönük müzakerelerin devam ettiğini, müzakerelerin sonuçlandığı anda hükümetler arası anlaşmayı her an imzalayabileceklerini belirtti.

Botaş Genel Müdür Yardımcısı Şakir Arıkan, Nabucco projesine dönük müzakerelerin devam ettiğini, müzakerelerin sonuçlandığı anda hükümetler arası anlaşmayı her an imzalayabileceklerini belirterek, ''Tarih konusunda kendimizi bağlamıyoruz'' dedi.

Arıkan, Türkiye Petrol Jeologları Derneği, TMMOB Petrol ile Jeofizik Mühendisleri Odaları tarafından Sheraton Otelinde düzenlenen  ''IPETGAS 2009 17. Uluslararası Petrol ve Gaz Kongre ve Sergisi'' sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Nabucco Projesinde, Türkiye'nin transit gazın yüzde 15'lik kısmının indirimli alınmasına dönük talebinden vazgeçtiğine dönük iddiaların hatırlatılması üzerine, müzakerelerin sürdüğünü söyledi.

Hükümetler arası anlaşmanın 25 Haziran'da imzalanıp imzalanmayacağına ilişkin bir soru üzerine de Arıkan, Prag'da yayımlanan deklarasyonda Haziran 2009'da anlaşmanın tamamlanması noktasında bir iyi niyet beyanı olduğunu belirtti.

O niyet çerçevesinde kesin bir tarih olmadığını, müzakerelerin devam ettiğini belirten Arıkan, ''Tüm konular nihayetinde, müzakereler sonuçlandığında neden imzalamayalım, tarih konusunda kendimizi bağlamıyoruz, müzakereler sonuçlandığı anda her an imzalayabiliriz'' dedi.

NİHAİ GÜZARGAH İÇİN MÜHENDİSLİK ÇALIŞMASI BAŞLADI

Nabucco Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Üst Yöneticisi (CEO) Reinhard Mitschek'in projede mühendislik çalışmalarına dönük açıklamasına ilişkin olarak da Arıkan, projede mühendislik ve genel danışmanlık çalışmalarının 2008'in başından itibaren başladığını ve devam ettiğini söyledi.

1 Mayıs 2009 itibariyle de 5 ülkede, her ülkede milli özel mühendislik firmalarının katkısıyla güzergahın nihayetlendirilmesi, nihai güzergahın tespit edilmesi noktasında mühendislik çalışmasının başladığını belirten Arıkan, ''Bir mühendislik çalışmamız başlamış bulunuyor, bu anlamda önemli bir aşamaya girildi'' dedi.

Türkiye'de bu çalışmayı Su Yapı-Sebat konsorsiyumunun başlattığını ve Nabucco şirketiyle geçen ay anlaşma imzaladıklarını bildiren Arıkan, şöyle devam etti:

''1 Mayıs itibariyle 5 ülkede eş zamanlı olarak bu çalışmalar başladı süratle yapıyoruz. Hattın daha önce fizibilite güzergahı vardı. Mühendislik çalışmasıyla nihai güzergahı belirleyip, bu güzergah üzerinden de artık diğer mühendislik çalışmalarını gerçekleştireceğiz.''

Türkiye'nin projeden taleplerinin hatırlatılması üzerine de Arıkan, sadece Türkiye'nin talepleri değerlendirmenin diğer ülkelere haksızlık olacağını, masada 5 ülke daha bulunduğunu ve her ülkenin kendine göre talepleri olduğunu kaydetti.

AZERBAYCAN'DAKİ GÖRÜŞMELER

Azerbaycan'daki görüşmelere ilişkin bir soru üzerine de Arıkan, burada müzakerelerin uzun zamandır devam ettiğini ve artık sona yaklaşıldığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile BOTAŞ Genel Müdürü Saltuk Düzyol'un Azerbaycan'da olduğunu hatırlatan Arıkan, ''Bu görüşmelerin bugün nihayetlenmesi bekleniyor, sonucunu beklemek lazım'' dedi.

RUSYA'DAN ALINAN GAZIN FİYATI

Bir gazetecinin 2009'un üçüncü çeyreğinde Gazprom'un Avrupa'ya ortalama doğal gaz satış fiyatının 200 dolarlara gerileyeceğine ilişkin haberleri hatırlatarak, bunun Türkiye'yi etkileyip etkilemeyeceğini sorması üzerine de Arıkan, bu anlaşmaların uzun vadeli alım satım anlaşmaları olduğunu, piyasada serbestçe belirlenen bir fiyat olmadığını ifade etti.

Uzun vadeli anlaşmaların da bir formüle dayalı olduğuna dikkati çeken Arıkan, şunları kaydetti:

''Bu formüllerin petrol fiyatları ve petrol türevlerinin eğilimleri çerçevesinde etkilenmesi konusunda satıcı olan Gazprom nasıl etkileneceği noktasında bir açıklama yapıyor. Burada Gazprom'un indirim yapması ya da bizim indirimli gaz almamız gibi bir durum söz konusu değil.

Burada formüllerin dönemsel olarak yansımasından bahsediyoruz, evet 2009'un üçünü çeyreğindeki fiyatı, 2009'un ilk iki çeyrekteki petrol ve petrol türevlerinin fiyatına göre belirlenecek bu da herkese, kamuoyuna açık olarak seyrediliyor. Bu fiyatın yansıması olarak doğal gaz fiyatından Avrupa ve Türkiye de etkilenecektir. Doğal olarak formülün verdiği fiyatı tabii ki kullanacağız.''

 

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.