‘Müzede Tarihi Yalan…’ Başlıklı Haber Gerçekleri Yansıtmıyor

‘Müzede Tarihi Yalan…’ Başlıklı Haber Gerçekleri Yansıtmıyor

Yerel bir internet sitesinde ‘Müzede Tarihi Yalan…’ başlıklı haber ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme yapan Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metin, haberin tamamen gerçeklerden uzak, yanlı iftira addedilebilecek ithamlarda bulunan bir haber olduğun

Yerel bir internet sitesinde ‘Müzede Tarihi Yalan…’ başlıklı haber ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme yapan Çubuk Belediyesi Başkan Yardımcısı Zeki Metin, haberin tamamen gerçeklerden uzak, yanlı iftira addedilebilecek ithamlarda bulunan bir haber olduğuna dikkat çekti. 

Müzenin oluşumu ve hangi aşamalardan geçtiğini anımsatan Metin, 2014 yılında 10. Uluslararası Çubuk Kültür Festivali kapsamında Çubuk’ta ilk defa bu denli kapsamlı “Türk Dünyası ve Komşuları” isimli bir sergi açıldığını anlattı.

Sergide bir çok ülkenin stand açmasının yanısıra eski Çubuk’u anlatan köy evi canlandırmasına da yer verildiğini aktaran Metin, “Sergi esnasında ve sonrasında, sergiden övgüyle bahseden mesajlar aldık ve bu işin burada kalmaması ve devamının getirilmesi yönünde de kuvvetli bir istekle karşılaştık. İlçe halkımızın isteği üzerine Çubuk Belediye Başkanımız Sayın Dr. Tuncay Acehan Beyin talimatlarıyla bir sergi daha hazırlığına başladık.

İsmini  “Geçmişten Günümüze Çubuk’un Değerleri” olarak belirlediğimiz sergimizi en güzel biçimde yapmak amacıyla Kültür Bakanlığı ve İl Kültür Müdürlüğü’nden de destek istedik ve bu kurumlardan ekipler gelerek sergimizde incelemelerde bulundular. Bizim kıt kaynaklar ve daha henüz müze tecrübesi olmayan belediyemiz personelleri ile ilçemize gönül veren gönüllü vatandaşlarımızın uzun emek harcayarak hazırlamış olduğu sergimizi gören uzman yetkililer yaptıkları inceleme sonucunda, buraya sergi demenin haksızlık olduğunu, buranın gerçek manada bir şehir müzesi olduğunu bizlere bildirdiler. Biz de bu tavsiyelere uyarak yaklaşık 10 gün önce bina dışında asılı bulunan üzerindeki sergi ibaresi bulunan afişleri kaldırdık ve artık burayı bir şehir müzesi şeklinde devamlı açık bulundurmaya karar verdik’’ dedi.

Günlük ortalama 100 kişinin üzerinde ziyaretçisi bulunan müzenin, hem ilçe içerisinden hem de ilçe dışından gelen ziyaretçilerden tam not aldığının altını çizen Metin, “Birçok ülkenin büyükelçisi ve yurt dışından ilçemize gelen insanların da ziyaret ettiği müzemize, eğitim kurumları tarafından da yoğun ilgi bulunmaktadır. Yabancılardan olduğu kadar Çubuk’un yerli halkından da müzemize büyük övgüler alındı ve almaya da devam etmektedir. Merak edenler bunun yansımasını müzede bulunan “Hatıra Defteri’ni inceleyerek görebilir” diye konuştu.

Sergi çalışmasına başlamadan daha önce bu konuda çalışmalar yaptıklarını söyleyen sivil toplum örgütü temsilcileri ve ilgili bir çok kişiyi davet ettiklerini kaydeden Metin, ne yazık ki ilçe sevdalısı olarak kendilerini lanse eden o çevrelerden gösterdikleri yakınlığa karşılık bulamadıklarını ifade etti. Her yapılan işte gözden kaçanın ya da eksik bilgi nedeniyle yanlışlar olabileceğini vurgulayan Metin, açıklamasına şöyle devam etti:

“Sergimizi hazırlarken bugüne kadar kendisine Ağabey olarak hitap ettiğimiz Şuayip Yaman Bey’i de davet ettik. Hazırlık aşamasında olsun, açılışta olsun ve daha sonraki günlerde olsun kendisi müzemize defahaten gelmişlerdir. Hatta Şuayip Beyde bazı eski dönemlere ait bilgi ve belgelerin olduğunu duyduğumuzda, bu belgeleri müzemizde -üzerine ismini de yazmak kaydıyla - sergileyebileceğimizi söylemiş olmamıza rağmen kendisi kabul etmemiş ve bu belgeleri Çubuk kamuoyundan saklamıştır. Bu tip büyük çalışmalarda bazı yanlışlıkların olabilmesi gayet doğaldır. Bunun bilincinde olarak özellikle fotoğrafların üzerlerine isimler yazmaktan kaçındık. Diğer taraftan sayın yazarın Çubuk Platformu’nun da başkanı olması nedeniyle, hem taş işleme atölyesi öğretmeninden hem de kendisinden, müze içerisinde bulunan Çubuk Agat Taşı odasına destek vermelerini talep ettik. Hatta oda içerisinde bulunan vitrinlerden kendilerine tahsis ettiğimizi söyledik. Ancak hala nedenini tam olarak anlamadığımız gerekçelerle bize destek olmayı bırakın, cevap bile vermediler.         

Yukarıda bahsettiğim Müzemizi karalama kampanyasına kalkışmasının nedeni aslında gayet açıktır. Bunun gerçek nedenini Sayın yazar kendisi gayet iyi bilmektedir. Burada kendisine saygımızdan dolayı bunun gerçek nedeninin ne olduğunu söylemek istemiyorum. Ancak Çubuk halkı şunu bilmelidir ki, Müze 6 aydan fazla zamandır açıktır ve neden farketmiş olduğu yanlışlıkları bugün yazma gereği duymuştur? Neden müzede bulunan Çubuk Ağat Taşı odasına bir tek taş dahi vermemiştir?           

Biz her zaman eleştirilere açık olduk ve görülen yanlışlıkların her zaman düzeltilmesi tarafında yer aldık. Yanlışlar elbet bir gün farkedilir ve düzeltilebilir ancak bu denli asılsız ve

iftira addedilebilecek ithamlarda bulunarak karalama kampanyasına kalkışmak hiç bir zaman düzeltilemez ve affedilemez. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum