MHP’Lİ VEKİL MİT’DEN “ASFALT PARALARI“ İLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ...

MHP’Lİ VEKİL MİT’DEN “ASFALT PARALARI“ İLE İLGİLİ KANUN TEKLİFİ...

MHP Ankara 2. Bölge Milletvekili Kit Komisyonu Üyesi Mustafa Mit, ‘Yol Harcamalarına Katılım Payı’nın kaldırılması ile ilgili TBMM’ye bir kanun teklifi verdi.

 

 Şuayip YAMAN                                                                                                         

 

Konuyla ilgili olarak daha önceden CHP Milletvekili Av. Şenal Sarıhan da bir kanun teklifi vermişti.

Sıra AK Parti milletvekillerinde...

Bilindiği üzere; 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri öncesi Çubuk İlçesi’nde gayrimenkul sahiplerine tebliğ edilen “Yol Harcamalarına Katılım Payı” bedelleri ile ilgili işlemler seçim döneminde durdurulmuş, 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri’nden sonra da ‘Çubuk Tapu Müdürlüğü’ne gönderilen Haciz İşlemleri ile vatandaşların gayrimenkullerine “HACİZ” konulmuştu.

Gayrimenkul sahipleri asfalt paralarını Büyükşehir Belediyesi’ne ödemeden Çubuk Tapu Müdürlüğü’nde tapu işlemlerini yapamıyorlar.

Bu nedenle Çubuk Platformu Derneği -Bayındırlık, İmar ve Ulaşım Komisyonu tarafından “Yol Harcamalarına Katılım Payı’nın kaldırılması ile ilgili bir rapor hazırlanmış ve bu rapor; AK Parti’den 8, CHP’den 4 ve MHP’den 2 Bölge milletvekilimize gönderilmişti.

Bu rapor ayrıca bilgilendirme ve destek amacıyla da; ilçede faaliyet gösteren siyasi partilerin ilçe temsilcileri ile birlikte Çubuk Belediyesi, sivil toplum örgütlerine de gönderilmişti.


Raporu alan MHP Ankara 2 Bölge Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Mustafa Mit de hemen harekete geçerek, vatandaşın kanayan yarası olan ve belediyelerin yapmakla yükümlü oldukları yolun parasını vatandaştan alan 26.05.1981 Tarihli ve 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılması hakkındaki kanun teklifi verdi.


MHP Ankara 2. Bölge Milletvekili Mustafa Mit, konuyla ilgili olarak Çubuk Platformu’na gönderdiği cevabi yazıda;     

 

“7 Haziran 2015 genel seçimleri öncesinde gayrimenkul sahiplerine tebliğ edilen Yol Harcamalarına Katılım Payı ödemeleri seçim dolayısıyla durdurulmuş, seçimden sonra bu katılım paylarının tahsili için harekete geçilmiş, bu kapsamda borcu olan vatandaşlarımızın gayrimenkullerine haciz konulmuştur.

 

Yasada Belediye Meclis Kararı ile Yol Harcamalarına Katılım Payı alınabilir denilerek talep edilen katılım payının ihtiyari olduğu yani Belediye isterse Katılım Payı alımından vazgeçebileceği belirtilmektedir.

 

Uygulamada vatandaşlarımızın alakası olmayan gayrimenkullerine dahi haciz işlemi yapılması haksız, hukuksuz bir işlem olup çok ciddi mağduriyetlere sebep olmaktadır.

 

Bu uygulamanın bütün sonuçları ile ortadan kaldırılması belediye vatandaş ilişkileri açısından olduğu kadar hukukun üstünlüğü ilkesinin de gereğidir.

 

Haksız ve hukuksuz işlemi ortadan kaldırmak, vatandaşlarımızın mağduriyetini ortadan kaldırmak maksadıyla 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifimiz TBMM Başkanlığına iletilmiştir.

 

Bu konunun takipçisi olacağımızı bildirir, vatandaşlarımızın çözümü yönünde gayret sarf etmenin en önemli görevimiz olduğu bilinci ile saygılar sunar hayırlı günler dilerim” İfadelerine yer verdi.

                                                                                                                                 

MHP Ankara Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Mustafa Mit tarafından TBMM’ye verilen;

 

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununda değişiklik yapılması hakkındaki Kanun Teklifi:

 

            Madde 1 - 2464 Belediye Gelirleri Kanununun 86’ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

            “Belediye meclislerince Yol Harcamalarına Katılım Payı alınmamasına karar verildiği hallerde; belediye meclisi karar tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak tahsilâtı gerçekleşmemiş olan Yol Harcamalarına Katılım Payları terkin edilir. Başlatılmış olan takip, icra ve yargı süreçleri ortadan kalkar.”

 

            Yürürlük

            Madde 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

            Yürütme

            Madde 3 – Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

           

                                               Genel Gerekçe

 

29 Mayıs 1981 gün ve 17354 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun 86’ncı maddesinde yer alan Yol Harcamalarına Katılma Payı, Belediyelerce veya belediyelere bağlı müesseselerce aşağıdaki şekillerde inşa, tamir ve genişletilmeye tabi tutulan yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden tahsil edileceğine amir iken; 6.12.2013 tarih ve 28489 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6360 sayılı kanunun 28’nci maddesi ile “meclis kararı ile Yol Harcamalarına Katılma Payı alınabilir.” Şeklinde değiştirilerek Belediye Meclislerinin ihtiyarına bırakılmıştır.

 

Şehirleşme sürecinin çok hızlı geliştiği bir ortamda belediye hizmetlerinin finansmanı belediyeler itibariyle farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla Beldenin kendi şartları içerisinde yaptığı değerlendirmeler sonucu ortaya çıkacak Belediye Meclisi Kararı halkın ihtiyaçları ile belediye kaynakları arasındaki hesaba dayalı hassas dengenin sonucu olacaktır.

 

Zamanla bazı belediyeler bu yönde aldıkları kararları ile Yol Harcamalarına Katılma Payı alınmasından vazgeçmişlerdir.

 

Belediye Meclisince alınan karar tarihi itibariyle tahsilâtı gerçekleştirilemeyen bu kabil katılım paylarının terkin edilmesi Meclis kararına uygun olacaktır.

 

Kanun teklifi ile henüz tahsil edilmemiş Yol Harcamalarına Katılım Payının tarh tahakkuk ve tahsilinden vazgeçilmesi düzenlenmektedir.

 

Madde Gerekçeleri

 

Madde 1 – Madde ile; 2464 sayılı kanunun 86’ncı maddesi son fıkrasında Belediye Meclislerinin ihtiyarına bırakılan Yol harcamalarına Katılım Payı alınıp alınmaması hususunun doğuracağı sonuçlara açıklık getirilmesi gerekmektedir.

 

Belediye Meclis kararından önce bu hizmetten yararlanan ile karardan sonra bu hizmetten yararlananlar açısından eşitliğim sağlanması gerekçesiyle; Yol Harcamalarına Katılım Payı alınmamasına karar verildiği hallerde belediye meclisi karar tarihinden önceki dönemlere ilişkin olarak tahsilâtı gerçekleşmemiş olan Yol Harcamalarına Katılım Paylarının tahsil ve takibinden vazgeçilmesi ile başlatılmış olan takip, icra ve yargı süreçlerinin de ortadan kaldırılması gerekmektedir.

 

                                               Yürürlük

 

Madde 2 -Yürürlük maddesidir.

 

Yürütme 3 - Yürütme maddesidir.”

 

***

 

Asfalt paralarının kaldırılması amacıyla yapılan bu kanun teklifi, ilgili komisyondan geçmiş olup önümüzdeki günlerde TBMM’de oylanması bekleniyor.

Bu nedenle; İlçe halkı için büyük öneme haiz olan bu teklifin Meclis’ten geçmesi için başta AK Parti milletvekilleri olmak üzere, MHP’li milletvekilleri tarafından da desteklenmesi gerekmekte idi. Nitekim MHP Milletvekili Mustafa Mit’de Partisi adına konuyla ilgili olarak kanun teklifi vermiştir. Kendisine ve Partisi’ne gösterdikleri hassasiyet ve sağduyulu davranışlarından dolayı ayrıca teşekkür ederim.

Ayrıca bu teklif ilçede faaliyet gösteren siyasi partilerin ilçe temsilcilikleri, muhtarlar, sivil toplum örgütleri, müteahhitler ve ilçe kamuoyu tarafından da desteklenmeli, ilgili mercilerle diyalog içine girilmelidir.

Ayrıca bu teklifi, BADER (Bürokrat Ankaralılar Derneği) ‘de desteklemeli, sorumluluk almalı ve üzerine düşeni yapmalı.. Keza, Çubuk Girişimci ve İşadamları Derneği (ÇUGİAD)’ da öyle.

Çünkü bu kanun teklifi sadece Çubuk’lulara şamil değil...

İlçe halkı için çok büyük bir öneme haiz olan bu teklif kim tarafından verilirse verilsin, iktidar ve muhalefet ayrımı gözetmeksizin tüm milletvekilleri tarafından desteklenmelidir.

İlçe halkı da menfaati için ayrım gözetmeksizin bu teklife olumlu bakmalı ve sonuna kadar da bulunduğu platformlarda desteklemelidir.

Bu ilçeye veya bu ülkeye hizmet amacıyla bir çivi çakan; hangi ırk, din, dil, mezhep ve siyasi görüşten olursa olsun Allah onlardan razı olsun...

İlçe kamuoyuna önemle duyurulur...

 

           

 

           

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.