Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

MEVLİD KANDİLİ


Hz.Muhammed (sav) in 25/Şubat/2010 (Hicri 12 rebiu"l evvel 1431) doğduğu gecedir. Bu doğum yıl dönümü tüm milletimize, memleketimize ve insanlık âlemine, hayırlara vesile olmasını yüce mevlamızdan dilerim.
Hz. Muhammet (s.a.v) cihan şümul bir peygamberdir. Hz.Muhammet (s.a.v.)gelmiş geçmiş, tüm insanların ahlaken en güzelidir.
Onun doğumundan önce insanlar; her türlü değer ölçüsünü kaybetmiş, soysal hayatı bozulmuş, kadınlar eşya gibi alınıp satılıyor, vahşet ve küfür bulutları her tarafı kaplamıştı.
Sapıklığın her çeşidi, dalga dalga etrafa yayılmış, acımasızlık, zulüm zirvede idi. Öyle ki, bir
İnsan güçsüz kalınca, onu ezerler, malına el koyarlar ve canına kıyarlardı. Kimse “dur, ne yapıyorsun?” diyemezdi. Cahillik, o kadar ilerlemişti ki, kız çocukları, hor görülür, diri diri toprağa gömülürdü.
Dünya, işte bu cehaleti silecek, bir kurtarıcı bekliyordu. Miladi 571 yılı Rebiul evvel ayının 12.günü tan yeri ağarırken bir kurtarıcı ve âlemlere rahmet olarak, Hz.Muhammet Mustafa (s.a.v.) mekkede dünyaya teşrif etti.
Allah (cc) Kur an-ı Kerimde “Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” ( Enbiya suresi 107) buyurmaktadır. O, daha peygamber olarak gönderilmezden önce, zayıfları koruma cemiyeti olan “Hilful fudul” cemiyetinin üyesi olmuştur. Onun doğruluğu dost ve düşmanları tarafından, kabul görmüş ve “Muhammedül Emin” lakabını almıştır. Herkes emanetini ona bırakır ve gözü arkada kalmıyordu.
Peygamber Efendimiz insanlar için örnek bir insandır. Ahzap süresi 21.ayette “And olsun Allah ın Elçisinde sizin için Allah"a ve ahiret gününe kavuşmaya inanan ve Allah"ı çok anan kimseler için,(uyulacak )en güzel bir örnek vardır.” Buyrulmaktadır. Peygamber efendimiz bir hadisi şeriflerinde “Beni Rabbim terbiye ettiği için, terbiyemi güzel yaptı “ buyuruyor. Kuranı kerim “nun” süresi ayet 4 de “ ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin” buyrulmaktadır

Peygamberimiz (s.a.v.) ilme çok önem vermiştir. Bir hadisi şeriflerinde “İlim Çin de bile olsa, alın” buyurmakla mesafeyi kaldırıyor. İlmin değeriyle ilgili olarakta “İlmi beşikten mezara kadar talep edin.” mübarek sözüyle de yaş haddini kaldırıyor. Peygamber Efendimizin (s.a.v.)her hareketi, sözü ve sukutu bizlere örnek olmalıdır. Başka bir hadisi şeriflerinde “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.”buyurmaktadır.

Peygamberimiz (s.a.v.) her yönüyle insanlığa örnektir, rehberdir. Peygamber Efendimizin
o güzel ve örnek ahlakından bazılarını sayacak olursak;
· Peygamberimiz(s.a.v.) güler yüzlü, tatlı dilli idi,
· Efendimiz (s.a.v.) kimseyi kırmazdı, incitmezdi.
· Allah ın sevgilisi (s.a.v.) insana değer verirdi,
· Resulü Ekrem (s.a.v.) zengin fakir arasında ayrım yapmazdı,
· O, Yüce Elçi (s.a.v.)karşılaştığı insanlara selam verirdi,
· Efendimiz(s.a.v.) çocuklara karşı şefkatli ve merhametli davranırdı,
· İki cihan serveri, Hz. Muhammet (s.a.v.) hediyeleşirdi, hastaları ziyaret ederdi. Bir şiir ile satırlarımı sona erdirmek isterim “ Bu âlemde her şey hak ile kaim, Mir"atı Muhammet ten Allah görünür daim”.
Yüce Peygamberimizin doğumu bize ve bütün insanlık âlemine mutluluklara, hayırlara vesile olmasını, Mevla"mızdan dilerim. Allah"a emanet olunuz.

Bu yazı toplam 3256 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.