Meşelide Çifte Bayram

Meşelide Çifte Bayram

Meşeli Köyü’nde, ‘Bayrak Çekme Töreni’ ve ‘Hıdrellez’ birlikte kutlandı. Köy’de adeta “çifte bayram sevinci” yaşandı.

 

            Bayrak Dikme Töreni 9 Mayıs 2010 Pazar günü saat 13.00’de Köye hakim olan İnkayası Tepesi’nde yapıldı. Türk Bayrağı, Saygı Duruşu’nun ardından İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi. 

 

 

Muhtar Ali Haydaroğlu günün anlam ve önemini belirten konuşmasında; Bugün çok önemli bir etkinlik için toplanmış bulunuyoruz. Bayrak Çekme Töreni için destek ve katkılarını esirgemeyen başta İbrahim Eminoğlu, Tuncay Aydoğanoğlu gibi sponsorlarımız başta olmak üzere Dernek üyelerimize ve bu mutlu günde bizleri yalnız bırakmayan sizlere teşekkür ederim.

 

Bayrak direğini Çankaya Belediyesi, Bayrağı ise Meşeli Köyü Kalkındırma ve Dayanışma Derneği (MEDER) Başkanı Kamil Kaderoğlu hediye etti.

 

Bayrak Çekme Töreni’nin ardından Hıdrellez Şenlikleri için ‘Evliya Tekke Tepesi’ne geçildi. Burada hazırlanan yemekler konuklara ikram edildi. Dualar okundu. Köylüler gönüllerince eğlendiler.

dscf8481.jpg

 

Köy’ün tarihçesi ile ilgili geniş bir açıklama yapan Köy Muhtarı Ali Haydaroğlu, “Meşeli’nin eski adı Sarıkürt’dür. İlk kuruluşu 1500 yılıdır. İlk kuruluşunda 129 hanedir. Çankırı’ya 4 bin, Leventlere de 500 akçe vergi vermeye başlamıştır. Şimdiki Şabanözü Yolu üzerindeki Kara Musa Köyü karşısında kurulmuştur.

 

O yıllarda Köy’ün bulunduğu yerden bir duman tüter. Askerler Koyun Baba Köyü’nden buraya ava gelirler ve buraya yerleşiyorlar. Önce Çankırı’ya kayıt oluyorlar. Liderlerinin üzerinde sarı kürk olduğu için köyün adı Sarıkürk olarak tescil edilir. Sarıkürk sonradan Sarıkürt olur.

 

Köyümüz Anadolu Selçukluları döneminde Uç Beyi olan Özbek Bey’e ‘ikta’ toprağı olarak verilmiştir.

 

Kayıtları 1779 vergi kayıtlarından aldık. !800’kerde köyümüz kuruluyor. Önce ağ, gök, yeşil yaprak olarak bilinen uç köyleri yerleşiyor. Daha sonra yerleşenlerin yakınları geliyor. Köyümüzün kurucuları Haydaroğulları, Hatipoğulları ve Yanıklardır.

 

Bu konudaki çalışmalarım bitmek üzere.. Köyümüzün tarihçesi ile ilgili bir kitap yazıyorum. Yakında bitecek.

 

Köyümüz Yaz aylarında 250-300, Kış aylarında ise 45-50 hane olur.

 

Köy’de birlik ve beraberlik en üst düzeydedir.  Her türlü sorunu birlikte çözeriz “ dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.