"Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Ruhu" konferansı

"Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Ruhu" konferansı

Çubuk'ta "Mehmet Akif Ersoy ve Çanakkale Ruhu" konferansı düzenlendi.

Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Celal Bayar Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Çelik, Cumhuriyet döneminde binlerce eser yazıldığını ve oyunlar oynandığını ama Çanakkale ile ilgili bir tane eserin yazılmadığını ifade etti.

Çanakkale'de kazanılan zaferin birileri tarafından hazmedilemediğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Cumhuriyet dönemi şairlerine bakın, yüzlerce şairimiz var. Öğrenciler özellikle edebiyat derslerinde şiirlerini ezberledi, ezberledik. Sınavlarda o şiirlerin soruları çıktı yaptık. Sınıfta kaldık, sınıftan geçtik. Anadolu 'nun otuna, çöpüne, üzümüne, ağacına bilmem neyine, Ayşe'nin kirpikleri için yüzlerce şiir yazıldı. Hasan'ın kirpikleri, saçları için yüzlerce şiir yazıldı. Ama Çanakkale için tek şiir yazıldı. Cumhuriyet romancıları yüzlerce roman yazdılar ama Çanakkale için bir tek roman yazmadılar. Devlet tiyatrocuları binlerce oyun oynadı ama bir tane Çanakkale ile ilgili oyun oynamadılar. Bir tek Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale şiiri var. Ama bu birilerine batıyordu, çok da battı hem de."

Milletlerin hafızalarının tarih olduğunu vurgulayan Çelik, tarihi bilmenin ve geleceği tarihe göre planlamanın önemine işaret ederek, "Hafızasını kaybeden bir insan nasıl dostunu, düşmanını ayırt edemezse, nasıl alacağını vereceğini hesaplayamazsa, nasıl geleceğini istikbalini planlayamazsa, hafızası olmayan milletlerde geleceklerini planlayamazlar. Bu tür milletlerin durumu aynen okyanusun ortasındaki pusulasını kaybetmiş gemilerin durumuna benzer. Gidecek bir hedefi yoktur. Hafızasını kaybeden milletler günlük politikalarla yönetilirler. On sene sonrasını hesaplayamazlar" şeklinde konuştu.

http://www.radikal.com.tr/ankara_haber/cubukta_mehmet_akif_ersoy_ve_canakkale_ruhu_konferansi-1330259

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.