Mc Donalds’a başörtü ayrımcılığı suçlaması!

Mc Donalds’a başörtü ayrımcılığı suçlaması!

Dünyanın en ünlü restoranlarından Mc Donalds’ın, Michigan Eyaleti’ndeki şubesine iş başvurusunda bulunan genç başörtülü bir bayan, başörtüsü gerekçesiyle işe alınmadı. Yetkililerse bunun doğru olmadığını iddia etti.

Amerika’nın Michigan Eyaleti’nin Roshester Hills Kenti’nde yer alan Mc Donalds şubesine iş başvurusunda bulunan genç Müslüman bir bayan, mukabele esnasında kendisine uyruğu sorulduktan sonra başörtüsü gerekçesiyle işe alınmadı. Babasının maddi yükünü hafifletmek için iş başvurusunda bulunan üniversite öğrencisi genç Müslüman kız, yaşadığının başkalarının da başına gelmemesi için ilgili makamlara şikayette bulundu.

Geçtiğimiz hafta Amerikalı Müslüman bir bayan, dünyanın en büyük yemek şirketlerinden biri olan Amerikan Mc Donalds şirketi hakkında kendisine karşı ırkçılık yapmaktan dava açtı. Müslüman bayan şirketin Michigan Eyaleti’ndeki lokantalardan birinde çalışma talebini sırf başörtülü ve Müslüman olduğu için reddettiğini açıkladı.

19 yaşındaki, Michigan Eyaleti’nden olan Nasiha Barlaşkar isimli başörtülü genç kız, iş başvurusunda bulunduğu Rochester Hills Kenti’ndeki Mc Donalds müdürlerinden birinin 27 Mart’ta gerçekleşen mukabele sırasında önce asıl ülkesinin neresi olduğunu, ardından da başörtüsünü işaret ederek kendisine “bunu giymek zorunda mısın” diye sorduğunu ifade etti.

“Evet bunu giyiyorum, bir sorun teşkil ediyor mu” şeklinde cevap veren genç kız daha sonra mukabelenin sonucunun bildirilmesi için kendisini arayan hiç kimsenin olmadığını, kendisi aradığında da başkasını aldıklarını açıkladıklarını belirtti.

Michigan Detroit News Haber Ajansı’na konuşan Barlaşkar, müdürün kendisine daha sonra göreve alınsaydı başörtüsü takmasının mümkün olamayacağını haber verdiğini dile getirdi.

Bunun üzerine Barlaşkar, Amerika’da Müslümanların savunucusu kurumların en tanınmışı olan Amerikan-İslam İlişkileri Komisyonu CAIR’in da yardımıyla “İşe Alınmada Eşitlik için Federal Komisyon”a bir şikayet dilekçesi sundu.

Öte yandan Michigan Eyaleti’ndeki Mc Donalds Şirketi’nin operasyon müdürü Joan Rachelsen, konu üzerine yayımladığı bir bildiride Rochester Hills Restorantın, her türlü ırkçılığı engelleyen katı bir politikasının olduğunu, bu nedenle de Müslüman bayanın söylediklerinin bu politikaları ile uyumlu olmadığını söyledi.

Anne ve babası Bangladeş asıllı olan Amerika doğumlu Barlaşkar ise müdürün kendisine asıl ülkesini sormasının dahi uygun olmadığını ifade etti. Müslüman genç kız, başka insanların da kendisinden sonra aynı muameleye maruz kalmalarını istemediği için şikayet dilekçesi sunduğunu vurgulayarak : “Eğer bu gibi durumlara kuvvetle karşı koymazsak tekerrür edecek ve bu, sonuncu olmayacaktır. Bu nedenle karşı koymamız gerekir” dedi.

Üniversite öğrencisi olan Barlaşkar’ın tek gayesi, üniversite derslerinden boşta kalan zamanında part-time bir işe girerek emekli babasının üzerindeki yükü bir nebze de olsa hafifletebilmekti. Ancak ırkçı ayrımcılık bu emelinin önüne geçti.

Mc Donalds dünyanın en büyük yemek restoranlarından biridir. Çalışanlarının sayısı 400 bini bulmaktadır. Arap ve İslam ülkelerinde birçok şubesi bulunan restoran, 2008 yılı beyanlarına göre 22 milyar dolara yakın kar elde etmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.