Lösemi ve İlik Hastalarına Müjde

Lösemi ve İlik Hastalarına Müjde

Dünya Kemik İliği Bankası Donör Federasyonu Türkiye temsilcisi Doç. Dr. Sarper Diler, Amerika’dan lösemi ve kemik iliği hastalarımıza büyük bir müjde ile döndü!

Doç. Dr. Sarper Diler"in, Amerikan Ulusal Kemik İliği Donör Programı (NMDP) ve dünyanın en büyük donör merkezi olan Amerikan Savunma Bakanlığı Donör Merkezi (DOD Marrow Center) yetkilileri ile yaptığı ortak toplantı sonucunda, Türk lösemi hastaları için uygun donörün(verici) Amerika"da bulunması durumunda, gerekli tüm testlerin, Amerika"da, 1 günde ve başlangıç ücretleri talep edilmeksizin yapılacağı açıklandı.

Amerikan Ulusal Kemik İliği Donör Programı (NMDP) ve dünyanın en büyük donör merkezi olan Amerikan Savunma Bakanlığı Donör Merkezi (DOD Marrow Center) yetkilileri, Kemik İliği Bankacılığı konusunda ulusal ve uluslararası çok sayıda ödüle layık görülen, Doç. Dr. Sarper Diler ile yaptıkları toplantı sonucunda, Türk lösemi hastaları için uygun donörün (vericinin) Amerika"da bulunması durumunda, lösemi hastalığında son derece önemli ve kritik bir nokta olan “Son aşama teyit testleri”nin ve “Donöre ait tüm biyokimyasal ve mikrobiyolojik testlerin başlangıç ücretlerini talep etmeyeceklerini (ortalama olarak tek bir test için başlangıç ve gönderim ücreti olarak 3500 ila 6000 Dolar) ve testlerin bir günde yapılarak, sonuçların aynı gün içinde gönderileceğini açıkladılar. Ayrıca Türkiye"nin kemik iliği bankacılığı konusunda uluslararası standartlara ulaşabilmesi için çalışmalarına büyük güven duydukları ve takdir ettikleri Doç. Dr. Sarper Diler"e her türlü bilimsel, teknik ve oluşturacağı yeni ekibe de eğitim desteği vereceklerini, bunun yanı sıra, Türk hastalar için bulunan donör (verici) ile ilgili testlerin yapılmasında ülkemizde herhangi bir yoğunluk yaşandığı durumlarda da destek vereceklerini belirttiler. Bu önemli işbirliği sayesinde; ülkemizde kemik iliği ve lösemi hastalığının pençesinde ölümle yaşam arasında çaresizce bekleyen çok sayıda hastamızın yaşama şansı yükselecek, kendilerine en uygun vericinin bulunması için yapılan ileri test sonuçlarını aylarca hatta yıllarca beklemek zorunda bırakılmayacak ya da testlerin geç yapılması sebebiyle, nakil şanslarını kaybetmeyecekler. Bu önemli işbirliğinin bir diğer önemli sonucu olarak, başlangıç testleri(aktivasyon) ücretsiz yapılacağı ve bu sayede hastaları zamanla yarıştıkları başta lösemi gibi amansız hastalıklarda, kemik iliği nakillerinin zaman kaybına uğramaksızın Türkiye de yapılacağı anlamına geldiği için, ülke ekonomimizden Milyonlarca Dolarlık kaybın da önüne geçilmiş olunacak.

Amerikan Savunma Bakanlığı Donör Merkezi (DOD Marrow Center) Program Direktörü Dr Jennifer Ng, hemen uygulamaya konulacak olan bu önemli işbirliğine ilişkin ayrıntılı bir mektubun Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan"a ve Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Recep Akdağ"a da gönderildiğini ve Türkiye deki kemik İliği Bankacılığındaki gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.