Liseye Geçiş Sınavı’na bir gün kala öğrenciler ne yapmalı?

Liseye Geçiş Sınavı’na bir gün kala öğrenciler ne yapmalı?

Özel Çubuk Sınav Temel Lisesi Kurucu Temsilcisi Aziz Güzel, sınav öncesi dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Çoğu öğrenci sınavın son günü üzerinde yoğun bir baskı ve endişe hissedebilir. Bu durumun sebebi; sınava yüklenen anlamın yanı sıra sınavın gelecek planlaması adına en önemli eşik olarak görülmesidir. Dolayısıyla birçok öğrenci son gün hala ders çalışmaya devam etmekte ve geç saatlere kadar uyuyamamaktadır. Ancak sınava bir gün kala yapılması ve uzak durulması gereken birçok davranış vardır. Özel Çubuk Sınav Temel Lisesi Kurucu Temsilcisi Aziz Güzel, sınav öncesi dikkat edilmesi gerekenleri anlatıyor.

Ya heyecandan tüm bildiklerimi unutursam…

Stres o kadar güçlü bir dürtüdür ki, en olumsuz düşüncelere hükmederek beyninizi kontrol altına alabilir. Bu durumu yaşayan öğrenciler ise her zaman en kötüsünü düşünür. Özellikle stresin doruk noktaya ulaştığı sınavın son günü bu düşüncelerle baş başa kalmak ve karşı koyamamak, istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Öğrenciler öncelikle stresle baş edebileceklerine inanmalı ve ‘Başaramayacağım, heyecandan tüm bildiklerimi unutacağım’ gibi olumsuz önermeleri ‘Başarabilirim, çalıştım ve üzerime düşeni yaptım’ gibi olumlu önermelere çevirmelidir.

Son gün ders çalışılır mı?

Birçok öğrenci sınavın son günü yoğun bir şekilde ders çalışmayı seçebilir. Ancak bu durum sınav öncesi hem zihinsel hem de fiziksel bir yorgunluğa sebep olabilir. Üstelik öğrenci bildiği bir konuyu son günün heyecanıyla karıştırabilir ve soruları yanlış cevapladıkça sınav öncesi büyük bir karamsarlığa kapılabilir. Bu durumda doğru olan ders çalışmamanın daha sağlıklı bir tercih olduğudur. Eğer öğrenci ders çalışmadığı için kendini kötü hissederse son bir kez gözden geçirebilir. Ancak kesinlikle yeni bir konu öğrenmeye çalışılmamalıdır.

Rutin beslenme düzenine devam edin

Öğrencilerin en az önemsediği konuların başında beslenme geliyor. Ancak sınava bir gün kala ve sınav günü en önemli gündem konuları arasında yer alıyor. Çünkü bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dengeli beslenmeyle başarı arasında doğrudan bir bağ vardır. Dolayısıyla sağlıklı beslenme sınava hazırlanan öğrencilerin hayatının doğal bir parçası olmalıdır özellikle de sınava son bir gün kala… Bu durumda ‘Deşarj olacağım’ diye paketlenmiş hazır gıdalar yerine sağlıklı besinler tüketilmelidir. Vitamin yönünden zengin gıdalardan oluşan öğünler tercih edilmelidir.

Son gün yorucu aktivitelerden kaçının

Sınav öncesi moral depolamak, stres yönetimi için çok önemlidir. Ancak konuyla ilgili ipin ucunu kaçırmamalı ve ertesi günkü sınava yorgun girmeye sebep olacak davranışlardan uzak durulmalıdır. Dolayısıyla uzun saatler dışarıda eğlenmek, ağır fiziksel aktivitelerde bulunmak ve zamanın çoğunu televizyon, telefon gibi beyin fonksiyonlarını yavaşlatan cihazlar karşısında geçirmek doğru olmayacaktır. Bunun yerine arkadaşlarınızla ve sevdiklerinizle vakit geçirebilir, akşam saatlerinde hafif bir yemekten sonra çok geç olmayacak şekilde uyuyabilirsiniz.

Uykunuzu heyecana teslim etmeyin

Sınav yaklaştıkça uyuyamamak her öğrencinin başına gelebilir. Yaşanan heyecan ve stres uykunun kaçmasına ve sınav sabahı hiç uyumamaya kadar ulaşabilir. Bu durumda öncelikle bu uzun maraton boyunca düzenli bir uyku rutininiz olmalı. Özellikle son gün uyku kaçıracak yemek ve aktivitelerden uzak durulmalı,  gün içinde uyuyarak gece uykusundan çalınmamalıdır. Sınava son bir gün kala uyuyabilmek için mutlaka bir iki gün öncesinden aynı saatlerde uyuyup uyanarak bir alışkanlık kazanılmalıdır.

Son hazırlıklar…

Sınava son bir gün kala mutlaka tüm belgelerinizi hazırlayın. Belgelerin ve nüfus kağıdının içinde olduğu küçük bir çanta hazırlanmalıdır. Sınav sabahı uyandığınızda her şeyin hazır olduğuna emin olun. Eğer çok erken kalktıysanız telaşlanmayın veya tekrar uyumak için kendinizi zorlamayın. Heyecandan yemek yememek gibi bir hata yapmayın, az da olsa mutlaka yiyin. Üzerinize rahat, pamuklu ve sizi terletip rahatsız etmeyecek kıyafetler tercih edin. Fiziksel olarak hazır olduktan sonra zihinsel olarak kendinizi hazırlayın. Kapıdan çıkarken tek düşündüğünüz şey, başaracağınız olsun!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.