LEVENT GÖNÜLTAŞ’TAN “KANSER TEDAVİ PLANLAMA” PROJESİ...

LEVENT GÖNÜLTAŞ’TAN “KANSER TEDAVİ PLANLAMA” PROJESİ...

LEVENT GÖNÜLTAŞ’TAN “KANSER TEDAVİ PLANLAMA” PROJESİ...

 Şuayip YAMAN

Akademisyen Levent GÖNÜLTAŞ’tan kanser tedavisinde uluslar arası yeni bir buluş;

“Kanser Tedavisinde Radyoterapi Planlarının Değerlendirilmesi...”

Çubuklu Akademisyen Levent GÖNÜLTAŞ, TÜBİTAK’tan 200.000 TL destek ile onaylanan ve kanser hastalarının ışın tedavisinde daha fazla fayda görmesini sağlayacak, bir başka ifade ile onlara umut olacak PROJESİ için çalışmalarını hızlandırdı.

dscn4350.jpg

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu (SHMYO) Tıbbi Görüntüleme Teknikleri hocası Medikal Fizik Uzmanı Öğr. Gör. Levent GÖNÜLTAŞ;  “Kanser Tedavi Planlaması için İdeal, Özgün ve Evrensel Conformity Index Algoritması ve Yazılımı” başlıklı projesi ile başarılı bulundu.

Görüntüleme Teknikleri hocası HEMŞERİMİZ Medikal Fizik Uzmanı Öğr. Gör. Levent GÖNÜLTAŞ; bu proje ile ilgili olarak yaptığı açıklamada;

  • “Bu proje tamamlanıp ideal, özgün ve evrensel olarak uygulanabilecek “Conformity Index” algoritmasının, Radyasyon Onkoloji kliniklerinde bulunan kanser tedavisini planlayan sistemlerde kullanılması ile tümöre daha yüksek doz verilerek tümörün yok olması ve beraberinde tümör etrafındaki sağlıklı dokulara daha az doz verilerek sağlıklı dokunun zarar görmemesi sağlanacaktır.
  • Ayrıca patent değeri olan bu yerli ürün pazara sürüldüğünde ithalat yüzdesi düşürülerek Türkiye Cumhuriyeti bütçesine 300 Milyar dolar pazar hacmi olan radyoterapi alanında 46 Milyon dolarlık önemli bir katkı sağlanması beklenmektedir.
  • KOSGEB (T.C Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) ‘in sağlayacağı destek sayesinde Türkiye ile birlikte dünyada ürünü koruma altına almak için Türk Patent Enstitüsü, Avrupa Patent Organizasyonu ve Amerika patent Organizasyonu ile görüşme ve yazışmalarımız hızla devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuyla ile ilgili olarak yaptığı bir açıklamada, TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Tekno-Girişim(BİGG) sermaye desteği kapsamında 2018 yılının ilk çağrısına 3 bin 323 girişimci başvuru yaptığını ve 146 girişimcinin Tekno-Girişim Sermayesi Desteği almaya hak kazandığını duyurarak, 200 bin TL destek almaya hak kazanan girişimcileri ilk % 3 ün içine girerek üstün başarı gösterdikleri için de tebrik etmişti.

Bu girişimcilerden birisi de Çubuk Yerleşke’mizde bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Akademisyeni değerli hemşerimiz Öğr. Gör. Levent GÖNÜLTAŞ idi.

“Kanser Tedavi Planlaması için İdeal, Özgün ve Evrensel Conformity Index Algoritması ve Yazılımı” başlıklı projesi ile başarılı bulunan AYBÜ SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri hocası Medikal Fizik Uzmanı Öğr. Gör. Levent GÖNÜLTAŞ kazandığı bu destek ile Universal Radiotherapy AR-GE Sağlık Hizmetleri San. Tic. Ltd. Şti’ni kurdu.

Bu şirket sayesinde patent değeri olan buluşlarını pazar değeri olan ürüne çevireceğini ve ar-ge çalışmalarına devam edeceğini, BİGG vesilesi ile %99 ithalat yüzdesi olan Radyoterapi alanında ithalat yüzdesini düşüren bir şirket olmayı ve ülke ekonomisine destek olmayı amaçlamaktadır.

Medikal Fizik Uzmanı Öğr. Gör. Levent GÖNÜLTAŞ; Projenin detayları ilgili olarak yaptığı açıklamada;

Kanser hastalarının radyasyon ile tedavisinde ışınlama şartlarının belirlenmesi için tedavi planlama sistemi (TPS) kullanılır. TPS ile tümör hacminin (TV) maksimum ve sağlıklı doku hacminin (HTV) minimum dozu aldığı tedavi planı yapılması hedeflenir. Bu iş planına konu olan Conformity Index (CI) ifadesi bu planlar arasında hangi planın daha iyi olduğunu belirlemede kullanılan bir yöntemdir.

Ayrıca CI ifadeleri, en uygun ışınlama şartlarının belirlenmesi için tedavi planının henüz başında kullanılan optimizasyon metot ve sistem algoritmalarında da kullanılmaktadır. 

CI ifadelerindeki problemler aşağıdaki gibi özetlenebilir;

  1. Var olan CI ifadeleri aynı anda hem sağlıklı doku hacmi hem de tümör hacmi ışınlamasını hesaba katamıyor.
  2.   Planların uygunluğu değerlendirilirken evrensel tek bir dil yoktur. CI sonucu, 1’e eşit olduğu zaman uygun plan olduğunu ve ‘0’a yaklaştıkça planın uygunluğunun azaldığını söylemelidir.
  3.  Var olan CI ifadeleri ile tedavi planının uygunluğunu artırmaya yönelik doğru öneriler ortaya koyulamıyor.

Bu problemlerden dolayı plan sonucunda oluşan doz dağılımları, sadece ilgili hacme ait minimum maksimum ve ortalama dozları veren doz hacim grafikleri (DVH: Dose Volume Histogram) ile değerlendiriliyor.

Literatürde yer alan ve yüksek lisans tez çalışmamın sonuçlarından da anlaşıldığı üzere en iyi plan ile hastaya maksimum yararı sağlamak için DVH in yanı sıra CI ifadesi kesinlikle kullanılmalıdır. Bu sayede tümörün daha yüksek doz alması ve sağlıklı dokuların daha iyi korunması sağlanmış olur. Fakat literatürde (edebiyat) belirtildiği gibi henüz ideal bir CI ifadesi yoktur.

İş planı ile geliştireceğimiz ideal, evrensel ve tamamen özgün CI ifadesi algoritma ve yazılımı sayesinde en doğru tedavi planı ile kanser tedavi edilmiş olacak. Böylece;

  • Tümöre daha yüksek dozlar verilerek tümörün aynı yerde tekrarlaması (nüks) olasılığı azaltılacak.

 

  • Riskli organların daha az doz alması sağlanarak komplikasyon (yan etki) azaltılacak.

 

  • Sağlıklı dokularda radyasyona bağlı ikincil kanser riski azaltılacak.

 

CI algoritma ve yazılımı; yenilik, teknikte uzman kişiye aşikâr olmama ve ticarileşebilme fonksiyonlarına sahip olduğu için patenti alınarak lisanslanmış olacaktır.

TPS ve lineer hızlandırıcı üretimi yapan dünya çapındaki firmalar ile lisans kullanma anlaşmaları yapılması planlanmıştır. Aynı zamanda bireye ve kliniğe özgü yazılım satış portali de oluşturulacaktır.

BİGG vesilesi ile %99 ithalat yüzdesi olan Radyoterapi alanında üretim yapan Türkiye’de ilk yerli ticari işletme olunacaktır. 

Çubuklu olmam Çubuk Yerleşkesi’nde bulunan Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’ne gelmemde en büyük etken...” diyen Öğretim Görevlisi Levent Gönültaş yaptığı açıklamada, “ Çubuk Yerleşkesi’ndeki AYBÜ Sağlık Meslek Yüksek Okulu’na gelme sebebim; Öncelikle doğma-büyüme Çubuklu olmam idi.

Buraya gelmeden önce Kurucu Medikal Fizik Uzmanı olarak kanser hastalarına şifa olmaya çalıştığım mesleğimde iki haneli rakamlar kazanırken İlçeme hizmet için tek haneli rakama razı oldum.

Yerleşke de 14 bölüm var. İzlenimlerime göre Çubuklular bu bölümlerden yeteri kadar yararlanamıyor.

 

İlçede faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, öğretmen ve öğrencilere okul olarak Sempozyumlar verelim. Okulu tanıtalım.

 

Okulda faaliyet gösteren 14 bölüm nedir? Nelerden oluşmaktadır? Çevreye faydaları neler olacaktır?

 

Okulda şu anda 1000’ in üzerinde öğrenci eğitim ve öğretim görüyor. Bu sayı önümüzdeki dönem daha da artacak. Bu sayının içinde kaç 10 tane bile Çubuklu öğrenci yok.  Bunu artırmamız gerekir.

 

Üniversiteye Giriş Sınavı’na giren Çubuklu öğrencilerin yerleşke’ye Üniversite tanıtım günlerine yönlendirilmesi gerekir.

 

Bir maliye, bir İşletme okuyan öğrencinin işe girmesi çoğu zaman mümkün değil.

 

Oysa bizim bölümlerimizde okuyan öğrencilerin iş bulmaları çok kolay...” Dedi.

 

İlçe halkını ve sorunlarını çok iyi etüt etmiş...

 

Öğretim Görevlisi Levent Gönültaş; Görev icabı uzun süre uzak kaldığı Çubuk halkının sorunlarını yerel medyadan izlediğini, tanıdıklarından ve bizzat çocukken tecrübe ettiği olumsuz hayat şartlarından öğrendiğini ifade ederek; Bunlar çözülmeyecek sorunlar değil. Şöyleki;

 

  • Halkımızın genelinin gelir düzeyi çok düşük,

 

  • Halkımızın istihdama ihtiyacı var,

 

  • İlçemizin beton yığınlarına tabi ki ihtiyacı var ama önceliğimiz bunlar olmamalı, eğer önceliğimiz bunlar olursa Türkiye Cumhuriyeti’nin milli servetini dost düşman alışverişte görsün diye binalara harcamış oluruz. Bu evinde meyve sebze ekmek ihtiyacı varken kola, bisküvi almaya benzer.

 

Sonuç olarak memleketimiz insanı evde kuru soğan ekmek yer dışarıya çıkınca da et yemişçesine kürdanla dişlerini kurcalamaya devam eder.

 

  • Gençlerimiz sürekli bir arayış içerisinde, ama kılavuzları maalesef yanlış insanlar, halbuki her gencimiz pırlanta gibi kusursuz, delikanlı, edepli, saygılı merhametli...

 

  • O gençlerimize Çubuk’ta kafeler değil deşarj olacak imkânlar sunmalıyız, onlarda depolanan negatif enerjiyi atmalarını sağlayıp eğitime yönlendirmeliyiz.

 

  • Dinimize ve ahlakımıza uygun olmayan eğlence mekânlarında çürümelerini ancak böyle engelleyebiliriz. Bir insan kaliteli yaşamın farkına varmadan yaptığı yanlış şeyleri iyi bir şey yapıyormuş gibi görür.

 

  • İşte bugün gençlerimizi doğru yönlendiremezsek maalesef ilçemizde dün bugün gibi kahvehanelerde boş vakit geçiren, akşam olunca soluğu Cebeci’de, Rüzgârlıdaki eğlence mekânlarında alan çoluğunun-çocuğunun nafakasını uygunsuzca harcayan babalar yetiştirmiş oluruz.

 

  • Bunun yanı sıra kızlarımızda büyüdüğünde pencere kenarlarında sabaha kadar kocalarının yolunu gözlemeye devam ederler, dayak yerler ve vatanımıza milletimize hayırlı evlatlar yetiştirmek için kendi başlarına çabalar dururlar.

 

 LEVENT GÖNÜLTAŞ KİMDİR?

 

1984 yılında Ankara-Çubuk da Bülent GÖNÜLTAŞ ve Hicaziye ÖZBEY ’in ilk evlatları olarak dünyaya geldi.

 

İlköğretim ve Lise eğitimini Çubuk ve Ankara da tamamladıktan sonra Gazi Üniversitesi FEF (Fen Edebiyat Fakültesi) Fizik Bölümü’nü kazandı. Bölümden 82/100 ortalama ile 3. lükle mezun oldu.

 

Daha sonra Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü Medikal Fizik Ana bilim dalın da yüksek lisans programına girmeye hak kazandı. Yüksek lisans sırasında GATA Radyasyon Onkoloji ABD’ da 3 yıl ve Ankara Numune Eğitim Araştırma Hastanesinde 3 ay Stajyer Medikal Fizik Uzmanı olarak çalıştı.

 

Medikal Fizik Uzmanı olarak yüksek lisans programından başarı ile 2010 yılında mezun oldu. Yüksek lisansın son senesinde işe başladığı Ankara Onko Onkoloji merkezinde profesyonel iş hayatına devam etti.

 

Burada bir yıl çalıştıktan sonra 2010 yılının sonunda merkezin şubesini kurmak üzere Diyarbakır’a Kurucu Medikal Fizik Uzmanı olarak görevlendirildi.

 

‘Onko Onkoloji Merkezi’nin Diyarbakır Şubesi’ni kurup hasta alımına hazır hale getirip bir süre rutin klinik faaliyetlerini yürüttükten sonra 2012 yılının ocak ayında askerliğini yapmak üzere işten ayrıldı.

 

Vatani görevini kısa dönem yedek subay olarak tamamladıktan sonra Ordu’da ADA Onkoloji Merkezini kurmak üzere 2012 yılının son aylarında işe başladı.

 

ADA Onkoloji de Kurucu Medikal Fizik Uzmanı olarak ifa ettiği görevinden 20.04.2016 tarihinde kendi isteği ile ayrıldı. 

 

Sonrasında ise Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde Öğretim Görevlisi olarak başladığı görevine devam etmekte. Bu süre zarfında Biyomedikal Bölüm Başkanlığına atandı.

 

Sağlık Bilimler Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimler Enstitüsü Radyoterapi fiziğinde 2017 yılında başladığı doktora eğitiminden 2020 yılında mezun olmayı planlıyor.

 

Evli ve 3 kız çocuğu babası.

 

Yeterli derecede İngilizce bilmekte.

 

ÖGRENİM DURUMU (Doktora)

 

2017-…..                 Doktora, Sağlık Bilimler Üniversitesi, Gülhane Sağlık Bilimler Enstitüsü,

        Radyasyon Onkolojisi, Radyoterapi Fiziği

 

  1.          Tezli Yüksek Lisans, Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler

Enstitüsü Medikal Fizik A.D. Ankara (Radyoterapi, Nükleer Tıp ve                 Radyoloji

                                                          

 

2002-2006               Lisans Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü, Ankara

                                 (82/100 ortalama ile bölüm 3. sü olarak mezun oldu)

          

GÖREVLER (10 YIL)

 

09.2017- ……..                      Program Başkanı, Öğretim Görevlisi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, BİYOMEDİKAL CİHAZ TEKNOLJİLERİ

 

08.2017- ……..                      Medikal Fizik Uzmanı,           Öğretim Görevlisi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, TIBBİ GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ

 

12.2016-01.2017                    Danışman Medikal Fizik Uzmanı, Gaziantep Medical Park Hastanesi Radyasyon Onkoloji Kliniği

 

05.2016- 08.2017                   Medikal Fizik Uzmanı,           Gaziantep Dr. Ersin Arslan Devlet  Hastanesi

 

Radyasyon Onkoloji Kliniği

 

10.2012- 04.2016                   Kurucu Medikal Fizik Uzmanı, Start-up Mühendisi, ADA Onkoloji Tıp Merkezi, Ordu

 

-Merkezin kurulumunda Lineer Hızlandırıcı ve bilgisayarlı tomografi için firma acceptance testleri, Fizik Mühendisleri Odası(FMO) testleri ve Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK) çevre doz ölçümleri tarafımca gerçekleştirilerek lisans alınmıştır. Ayrıca Tedavi Planlama Sistemi (TPS) verifikasyonu yapılarak hasta alımına başlanmıştır.

 

01.2012-06-2012                    Kısa Dönem Yedek Subay, Vatani Görev, Tekirdağ.

 

09.2010-01.2012                    Kurucu Medikal Fizik Uzmanı, Start-up Mühendisi, Onko Onkoloji Tıp Merkezi Diyarbakır Şubesi 

-Merkezin kurulumunda Lineer Hızlandırıcı ve bilgisayarlı tomografi için firma acceptance testleri, FMO testleri ve TAEK çevre doz ölçümleri tarafımca gerçekleştirilerek lisans alınmıştır. Ayrıca TPS beam dataları tarafımca toplanarak TPS’e yüklenmiş ve TPS QA’i yapılarak hasta alımına başlanmıştır.

 

06.2009- 09-2010                   Medikal Fizik Uzmanı, Onko Onkoloji Tıp Merkezi, Ankara

 

 

10.2007-08.2010                    Stajyer Medikal Fizik Uzmanı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkoloji A.D.

 

06.2006-10.2006                    Stajyer Medikal Fizik Uzmanı, Numune Eğitim Araştırma Hastanesi, Ankara

 

 

Öğretim Görevlisi Levent  GÖNÜLTAŞ

 

Cep Tel:  0 546  647 62 81

 

AYBÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu

                     Çubuk Yerleşkesi-  Çubuk/Ankara

 

e-mail: leventgonultas@gmail.com

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.