Laptop Batarya Ömrü Nasıl Uzar?

Laptop Batarya Ömrü Nasıl Uzar?

Hemen hemen her dizüstü bilgisayar kullanıcısının ortak derdi olan bataryanın kısa sürede tükenmesinin önüne geçmek için neler yapmak gerekir?

Günümüz dizüstü bilgisayarlarında kullanılan bataryaları sonuna kadar kullanmak onlara zarar verir. Bundan her ne kadar kaçınsanız da başınıza gelebilir ancak Windows Vista ve 7'de bu tehlike için önlem alınmış durumda. Bataryanız belli bir düzeye indiğinde işletim sistemi bilgisayarı kapatıyor. Ne yazık ki Windows XP'de böyle bir özellik bulunmuyor. Burada da dizüstü bilgisayarınızı üreten şirketin yazılımları işinizi görüyor. Sistem tercihlerinizden bataryanızın en fazla ne kadar harcanabileceğini ayarlayabilirsiniz. Soğuk tutun
Isı, herhangi bir bataryanın ömrünü kısaltan başlıca unsurdur. Dizüstü bilgisayarınızı ne kadar soğuk tutarsanız, batarya ömrü de o kadar uzun olacaktır. Dizüstü bilgisayarınızın fan çıkışının kullanım sırasında bloke olmadığından emin olun. Asla halının, yastığın ya da yorganın üzerinde kullanmayın. Mümkünse dizüstü bilgisayarınızın tabanının, onu koyduğunuz zeminin biraz üzerinde olmasını sağlayın.
Fanları da kompresörlü havayla belli aralıklarla temizleyin. Bunun için bir teknik servise danışabilirsiniz. Dinlendirin
Eğer dizüstü bilgisayarızı fişe bağlı bir şekilde bir haftadan daha uzun süre kullanacaksanız, bataryasını çıkartın. Böylece bataryanızın sürekli dolup-boşalmasını engellersiniz ve aşırı ısınma probleminin önüne geçebilirsiniz.
Bataryanızı çıkartırken içerisinde yarı seviyede güç olmasına dikkat edin. Kullanılmayan batarya zaman içinde güç kaybeder.
Asla bilgisayarınız çalışırken bataryayı çıkartmayın. Bu, bilgisayarınıza fiziksel zarar verebilir. Bilgisayarınız tamamen kapalıyken ve fişten çekilmiş vaziyetteyken bataryayı çıkartın.
Bataryanızı buzdolabına koyma mitine inanmayın. Islak bir batarya kadar zararlı bir şey yoktur. Oda ısısında biryerde bekletmeniz yeterlidir. Arada sırada takıp bataryanızın beklerken tamamen boşalmasının önüne geçmelisiniz. Yolculuğa çıkmadan önce de bataryanızı tekrar tamamen şarj etmeyi unutmayın. Hareket halindeyken, yani dizüstü bilgisayarınız fişe takılı değilken, daha uzun kullanmanız için de şunları yapabilirsiniz;
* Ekranınızın parlaklığını azaltın. Bu sayede bir dizüstü bilgisayarın en çok batarya kullanan parçasını daha az etkili hale getirebilirsiniz.
* Gereksiz donanımları kapatın. Bluetooth, internet kullanmıyorsanız Wi-Fi alıcısı ve hoparlör. Kablolu/kablosuz fare ya da taşınabilir sabit disk kullanmaktan da kaçının.
* Birden fazla program açmayın. Mümkünse sadece bir program çalıştırın. İnternete bağlı değilseniz antivirüs ve güvenlik duvarı programlarını da kapatabilirsiniz.
* Multimedya işlemlerinden kaçının. Photoshop ya da benzeri bir program kullanacaksanız fişe takın. Müzik ya da bir ses dosyası dinlemek zorundaysanız bunu mümkünse taşınabilir MP3 oynatıcınızla yapın. Tamamen kapatmak ya da bekletmek
Bilgisayarınızı bataryada kullanırken ne zaman beklemeye alacağınızı ya da kapatmanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Windows XP ve daha sonraki çıkan Vista ve 7, hemen beklemene konumuna geçebilir, ancak kapatmak istediğinizde dakikalar sürebilir. Bu da daha fazla batarya kullanımı demek. İşletim sisteminizi beklemeye aldığınızda yine bataryadan enerji kulalancaktır, ancak o kadar da fazla bir miktarda değil. Eğer 2-3 saat kullanmayacaksanız kapatabilirsiniz. Eğer 5 dakika gibi kısa bir süre boyunca kullanmayacaksanız da ekranı kapatmanız yeterlidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.