Kütüphane Bilgisayarlı Sisteme geçti

Kütüphane Bilgisayarlı Sisteme geçti

Çubuk Halk Kütüphanesi daha kaliteli ve daha hızlı hizmet verebilmek için bilgisayarlı sisteme geçti.

Konuyla ilgili bilgi veren Çubuk Halk kütüphanesi Müdürü Ömer Yıldırım" Kütüphanemizde 2008 yılı başından itibaren başlatılan iyileştirilme çalışmalarımızdan sonra kayıtlı üye sayımız bir yılda 30 kişiden 695 kişiye ulaşmıştır.


Kütüphaneye kat kaloriferi yapılarak, her tarafı ısınacak şekilde dizayn edilmiştir.Bu vesileyle öğrencilerimiz sıcak bir ortamda oturarak çalışma imkanı bulmuştur.Kütüphaneye Bilgisayar temin edilerek internet bağlatılmış olup gerek personelin gerekse kullanıcıların kullanımına sunulmuştur.

Kütüphanemiz Tüm Türkiye”deki Kütüphanelerce yeni kullanılmaya başlayan Milas Otomasyon sistemine hemen geçerek, şimdiye kadar 7.600 adet kitap kaydı tamamlanmıştır.
Herhangi bir yerdeki İnternete bağlı olan bilgisayardan http://www.ekutuphane.org adresine girerek oradan Grup1[A-D] kategorisinden ve ya direk http://212.175.177.133 adresinden sistemdeki tüm kütüphanelerden Çubuk İlçe Halk Kütüphanesi seçilerek ilçe okuyucularımız kütüphanede aradığı kitapları var veya yok olarak sorgulayabilmektedirler.Eğer varsa kütüphanedeki rafına kadar görebilmektedirler.

Bu çalışmaların devamı olarak, Ulaştırma Bakanlığı+Milli Eğitim Bakanlığı+Kültür ve Turizm Bakanlığının yürüttüğü projeye kütüphanemiz de dahil edilerek, 21 adet Bilgisayarlı bir Bilgi Erişim Merkezi kurulmuştur.Ve ayrıca hemen yan tarada da Kaymakamlık tarafından yine 20 adet bilgisayarlı internet evi de dahil edilerek vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap verecek konuma getirilmiştir.
Kütüphanemizdeki bir diğer yenilik de Ttnet"in sağlamış olduğu Wifi sistemidir. Bu sistem sayesinde Ttnet kullanıcıları bilgisayarlarını yanlarında getirerek kablosuz ağ hizmeti görmüş oalcaklar. Kendi adsl hesap bilgilerini kullanarak kütüphanemizde internetten yararlanabileceklerdir.

Kütüphanenin geçmişiyle ilgilide bilgi veren Yıldırım şunları söyledi"Çubuk İlçe Halk Kütüphanesi , 20.07.1987 tarihinde Çubuklu okuyucuların hizmetine başlamıştır.Halihazırdaki Kütüphane binası Çubuk Belediyesine ait olup eski Belediye Düğün salonu yeri olarak da bilinmektedir. Kullanım alanı olarak yaklaşık 140 m2 olarak bir salon ve küçük bir idare odasından ibarettir.İki memur personelimiz görev yapmaktadır.

Kütüphane bünyemizdeki kitap sayısı yeni gelen kitaplarla birlikte 11.251 adettir.Bu kitaplar konularına göre;

1-Genel Konular (000)                                       :1020
2-Felsefe ve Psikoloji (100)                               :205
3-Din (200)                                                           :279
4-Toplum Bilimleri (300)                                    :1.196
5-Dil ve Dil Bilimi (400)                                       :914
6-Doğa Bilimleri ve Matematik (500)               :553
7-Uyhulamalı Bilimler ve Teknolojileri (600)   :621
8-Güzel Sanatlar (700)                                         :779
9-Edebiyat (800)                                                   :5232
10-Coğrafya ve Tarih (900)                                  :452
                                                           Toplam  :11.251



            Bunların yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği, Bizim Aile, Irmak, İlköğretmen, Kardeş Kalemler, Kişisel Gelişim, Yuna Boyu, Türk Yurdu, Varlık, Yeni Odak, Yeşilay gibi 11 adet Süreli yayınlar,Ansiklopediler ve Oks-Lgs ve Öss ye hazırlık kitapları gibi öğrencilerin ihtiyaç duyduğu kitaplar da mevcuttur.Ayrıca okuyucularımız kütüphanemize gelerek www.pecya.com adresinden bir çok elektronik dergiye ulaşma imkanını da elde etmiş olacaklardır.    

            Kütüphanemiz bir Halk Kütüphanesi olduğu için yediden yetmişe herkese kapısı açıktır. Okuyucular gelip kütüphane içerisinde kitap okuyabilir veya eve ödünç Kitap alabilirler. Ödünç almak için sadece Kütüphanemize üye olunması yeterlidir.Üye olmak için de 16 yaşından küçük olan çocuklar velilerine ve okullarına üyelik formunu imzalatması,yetişkin dediğimiz 16 yaşından büyükler de kendileri ve çalıştıkları kurum veya muhtarlığa imzalatıp kullanım kurallarını kabul etmesi yeterlidir.

            Ödünç alınan kitapların getirilme süresi maksimum 15 gündür. Bu süre dolduğunda okuyucular isterse bir hafta daha uzatabilirler, daha sonra kesinlikle getirilmesi gereklidir.

Geçtiğimiz 2008 yılı içerisinde kullanıcı tablosunu verecek olursak,

2008 TOPLAM KULLANICI SAYISI

         ÇOCUK       YETİŞKİN TOPLAM
Erkek      2567               922              3579
Kız           2499               1631            4130
GENEL TOPLAM                            7709




Adres: Yavuz Selim mah. Hükümet caddesi No; 23 çubuk/ANKARA

Tel : 0 312 837 18 39
Fax : 0 312 837 18 39

http://www.ekutuphane.org
E-mail:kutuphane0614@kultur.gov.tr

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum