KURUÇAY KÖYÜ VİŞNE FESTİVALİNE HAZIR

KURUÇAY KÖYÜ VİŞNE FESTİVALİNE HAZIR

Kuruçay Köyü Dernek Başkanı Vedat Kalaycı basın toplantısı düzenleyerek geleneksel 10.vişne şenliği hakkında bilgi verdi.Başkan kalaycı yaptığı açıklamada şunları söyledi

Kuruçay Köyü Dernek Başkanı Vedat Kalaycı basın toplantısı düzenleyerek geleneksel 10.vişne şenliği hakkında bilgi verdi.Başkan kalaycı yaptığı açıklamada şunları söyledi.
"Çok kıymetli ve değerli Sayın basın mensupları hepiniz 10-11 Eylül 2011 tarihlerin de Vişne’nin anavatanı olan köyümüzde köy derneğimiz tarafından organize edilecek olan, 10.Kuruçay Köyü Vişne ve Kültür Festivali tanıtım ve bilgilendirme toplantısına hoş geldiniz, Katılımlarınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum
Değerli Basın Mensupları; bilindiği üzre köyümüzde köy derneğimiz tarafından organize edilen Kuruçay köyü vişne festivali düzenlenmekteydi, bu yıl 10.düzenleyeceğimiz ve adını yönetim kurulu kararıyla ‘‘Kuruçay köyü Vişne ve Kültür Festivali’’ olarak onayladığımız festival çalışmalarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
Değerli Arkadaşlarım; Köyümüzde yapılan köy dernek başkanı seçimini değerli hemşehrilerimin teveccühü ile almış bulunmaktayım bu vesile ile benden önce köyümüzün tanıtımında ve kalkınmasında emeği geçen eski başkan sayın Recep Taş’a ve ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum, yapmış oldukları her türlü çalışmalarından dolayı kendilerine şükranlarını bir kez de buradan sunuyorum, Allah kendilerinden razı olsun.
Kıymetli Basın mensubu kardeşlerim; Göreve geldiğimiz tarih den itibaren Köyümüzün ve ürünlerimizin tanıtımı yaparak ekonomik girdileri artırmak için yönetim kurulunda bulunan arkadaşlarım ile sürekli istişare toplantıları yaptık ve halen yapmaktayız.
Amacımız; köyümüzün kapılarını ulusal ve uluslar arası oluşumlara açmak bunun için projeler hayata geçirmekteyiz bunların başında bizim zamanımıza kadar dokuzuncu kez düzenlenen KURUÇAY KÖYÜ VİŞNE VE KÜLTÜR FESTİVALİNİ daha geniş kapsamlı yaparak köyümüzün adını, kültürüyle ürünleriyle harika doğası ile ulusal ve uluslar arası platforma taşımaktır bunun için şanına yakışır bir festival hazırladık.
Kıymetli Kardeşlerim yapacağımız festivalimiz köyümüzün ve ilçemizin tanıtımına büyük katkılar sağlayacağı kanaatindeyim,
Geçmiş dönemlerde bataklık denilen yerde yapılan festival bundan sonra köyümüzün tanıtımı ve köy turizmine zemin hazırlaması amacıyla köy merkezimizde yapılacaktır.
Amacımız; Festivalimize gelecek değerli konuklarımızın direk köylü hemşehrilerimle karşılaşmaları ve sıcak ilişkiler kurmalarını sağlamaktır. Ayrıca kadirşinas hemşerilerim misafir perverliklerini gösterecekler ve köyümüze özgü vişnemizi, elmamızı, armudumuzu, ekmeğimizi, bazlamamızı kuru peynirimizi, tereyağımızı, gözlememizi, vişne suyumuzu, çayımızı ikram edecekler ve bunu yanında ürün tanıtımı ve satış imkanı bulacaklardır. Bu nedenle festival alanı köy merkezine kurulacaktır.
Bu düşünce ile köy alanımızı festivale hazırladık, öyle ki Türkiye de ilk defa köyümüzde misafirlerimiz için bay bayan dinlenme alanları düzenledik, uzak dan gelen misafirlerimiz yorgunluklarını sıcak çay ikramımızla gidermelerini planladık.
Festival hazırlıklarında ve çalışmalarında bize destek olan ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan köy dernek yönetim kuruluna ve köy ahalisine şükranlarımı sunuyorum emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.
Değerli Kardeşlerim bu oluşumlar biliyorsunuz ki bir ekip işi bu ekipte yanımızda olan tüm kardeşlerime büyüklerime minnetlerimi sunuyorum, Sağolsunlar Varolsunlar.
Kıymeti Basın mensubu kardeşlerim bu sene 10-11 Eylül 2011 tarihlerinde düzenleyeceğimiz 10. KURUÇAY KÖYÜ VİŞNE VE KÜLTÜR FESTİVALİ hakkında sizlere bilgiler vermek istiyorum, öncelikle şunu hemen belirteyim bu yıl festivalimiz geçen dönemlerden çok farklı olacak ve konumunda Türkiye’nin en büyük festivalini yapmayı hedeflemekteyiz ve festivalimizi gelecek yıllarda uluslararası yapmayı planlamaktayız bunun için alt yapı ve fizibilite çalışmaları yapılmaktadır. 
Sayın basın mensubu kardeşlerim festivalimiz bu yıl iki gün sürecek bu sürede köy meydanımızda sürekli sanatsal etkinlikler yapılacak bunun yanında köy merkezimizde ürün tanıtım ve satış stantları konulacak, Büyükşehir belediyesinin çocuk oyun alanları palyaçolar animasyon gösterileri festival süresince köyümüzde olacak. Sanatsal etkinliklerde hemşehrilerimiz ve davetlilerimiz Ankara oyun havalarına, Türk halk ve sanat müziğine rock müzine doyacaklar, Ayrıca köy oyunlarımızdan sinsin kız kaçırma oyunları sergilenecek, Akşamları düzenleyeceğimiz Güdüllü Ergün ve Ahmet Yılmaz konserlerimiz muhteşem havai fişek gösterileri ile renklenecek. Ankara seğmenleri, mehteran takımı festivalimize coşku katacaklar, Yapacağımız Çekilişlerle misafirlerimize sürpriz hediyeler vereceğiz.
Yine bu yıl ilk defa köyümüzde Kültürlerin buluşması yaşanacak ve Türk Cumhuriyetlerinden Azerbaycan- Kazakistan ve Türkmenistan  Halk oyunları ekipleri köyümüzde olacaktır.
İlk defa bu sene başlatacağımız Onur Konuğu oluşumu ile Halk söyleşilerimiz olacak ve değerli konuklarımızı köyümüzde misafir etmenin onurunu yaşayacağız bu bağlamda ilk konuğumuz Gazeteci, Yazar, Akademisyen ve Siyaset bilimci Sayın Prof Dr. Mümtaz’er TÜRKÖNE söyleşileri ile bizimle olacaktır.
Köy ağası seçimi, bebekler yarışması, vişne güzeli seçimi, vişne yarışması festivalimiz etkinlikleri içerisinde olacaktır.
Hedefimiz 7 den 77 ye herkesin katılımını sağlamak ve hoşça vakit geçirmelerini sağlamaktır.
Köyümüze ve Festivalimize gelecek misafirlerimiz için Karagöl Kavşağından saat başı karşılıklı ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecektir.
Festivalimize 10.000 ziyaretçinin katılmasını hedeflemekteyiz ve buna göre alt yapı çalışmalarımızı tamamladık ve hazırlıklarımızı yaptık.
Değerli Basın Mensubu kardeşlerim; Bu yolda bize desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığına, Çubuk Kaymakamlığına, Çubuk Emniyet Müdürlüğüne, Çubuk Sağlık Grup Başkanlığına, Çubuk İlçe Tarım Müdürlüğüne, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına, Çubuk Belediye Başkanlığına ve Etimesgut Belediye Başkanlığına Huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu büyük organizasyona ve festivalimize başta Çubuk’lu ve Kuruçay’lı hemşerilerim olmak üzre sesimizin ulaştığı tüm yerlerdeki vatandaşlarımı davet ediyorum.
Değerli Basın Mensupları; Rabbimizin izniyle bu yıl ve bundan sonra düzenleyeceğimiz festival ile Köyümüzün adı ulusal ve uluslar arası platformda tanınacak ve köyümüze ekonomik girdiler sağlayacaktır, Böylelikle inşallah vişnemiz ulusal ve uluslar arası pazarda yerini alacaktır.
Değerli Arkadaşlarım Kıymetli Kardeşlerim bu yolda bizi destekleyeceğinize eminim ve bu yeni oluşumda elinizden gelecek tüm gayreti sarf edeceğinize canı gönülden inanıyorum köyümüze ve festivalimize sağlayacağınız destekleriniz için şimdiden hepinize teşekkür ediyorum
10-11 Eylül 2011 tarihlerinde gerçekleştireceğimiz ve Köy derneğimiz tarafından organize edilecek olan 10. Kuruçay Köyü Vişne ve Kültür Festivali tanıtım ve bilgilendirme toplantısına katılımlarınızdan dolayı hepinize tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.
KURUÇAY KÖYÜ
 
Vişne üreticiliği ve yetiştiriciliğinde bölgede ilk çalışma yapan köy Kuruçay köyüdür. Bu nedenle vişnenin anavatanı olarak anılmaktadır.
 
 
Köyün asıl ismi ULUÇAY olup köy Hızır ile Ahmet Efendinin karşılıklı tartışması sonucu Kuruçay olarak değişmiştir. Köyün içerisinden akan ULUÇAY köydeki ilim ve bilgiyi yansıtmaktaymış köydeki medresenin kapanıp yerine yapılan okulda insanların okumaması yüzünden çay kurumuş ve adı KURUÇAY olmuş. Kısa zaman öncesine kadar Osmanlı dönemine ait medrese ve eklentilerinin kalıntıları bulunmakta idi. Osmanlı dönemine ait kale bulunmaktadır.
Kuruçay köyünün dört tarafı dağlarla çevrilidir. Köyün kuzeyinde sırtını yasladığı iki tepe her ne kadar ağaçlardan yoksun olsa da hemen devamında çam ormanı başlar. Doğusunda ise Karşıgeçe olarak isimlendirilen meşe ormanı ve devamında çam ormanı yer alır. Köyün güneyini kaplayan Bayatağan, Adatepe ve Kılıçkaya tepeleri ise çamla meşe karışımından oluşan ormanlarla kaplıdır. Özellikle bahar aylarında yeşilliği, sonbaharda ise meyve ağaçları ile birlikte sararan meşe ormanlarının görüntüsü güzel bir manzara seyri vermektedir.
Köyümüze has Bazlaması, ekmeği, gözlemesi, tereyağı, kuru peyniri, höşmerimi yapılmaktadır.
Tadına doyum olmaz Elması ve Kış Armut’u köyümüzde yetiştirilmektedir.
Düğünlerde Orta Asya dan günümüze kadar gelen Sin Sin Oyunu oynanır.
Her yıl düzenli olarak VİŞNE FESTİVALİ düzenlenmektedir. Gurbetteki Kuruçaylılar ve binlerce misafir festivalde buluşmaktadır.
Ankara’ya 60 km, Çubuk’a 20 km yakınlıktadır.
Mesire alanlarımız;
Köyümüzün doğal güzelliklerini yerinde yaşayacağınız, ailenizle hoşça vakit geçirebileceğiniz, temiz havasını soluyacağınız, Delikkaya Mağarası, Söğüt Vadisi olan Kurbağalı Çayır ve Aktepe kalesi görmeniz gereken önemli mesire alanlarımızdandır.
Türkiye’nin En Büyük Vişne Festivalinde buluşmak dileğiyle…
Saygılarımla
            Yönetim Kurulu Adına
            Vedat KALAYCI
            Dernek Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum