Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

KURBAN VE ÇEŞİTLERİ

 

Kurban kesmek dinen zengin sayılan Müslümanlar için bir görev (vecibe)dir.  Kurban kesmek, Allah"ın verdiği nimetlerin şükrünü yerine getirmektir. Kurban Allah"ın rızasını kazanmak ve rahmetine kavuşmak için kesilir. Kurban kesmekle sevap kazanıldığı gibi, bir takım bela ve musibetlerden de korunulması umulur.  Kurban, insanlar arasında kaynaşmayı sağlar ve sosyal yönden de bir boşluğu doldurur. Kurban kesmek mali bir ibadettir. Kevser süresi, ayet 108/2 de  “Rabbin için namaz kıl kurban kes” buyrulmaktadır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.)de, bizzat kendisi her sene kurban kesmiş ve ümmetinden de kurban kesmeyenlere şöyle ihtarda bulunmuştur. “Kim mali bakımdan zengin olurda kurban kesmezse,  bizim mescidimize yaklaşmasın”(Hidaye-Cilt 4 syf:70)

 

          Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

 Aşağıdaki özelliklere sahip olan her Müslüman, kurban kesmekle yükümlüdür:        

1-Müslüman olmak,

2-Akıllı olmak,

3-Erginlik çağına gelmiş olmak,

4-Yolcu olmamak,

5-Zengin olmak.

Bazı âlimlerin görüşlerine göre, aklı olmayanlar ile ergenlik çağına gelmemiş olanların velileri tarafından, bunlar adına kurban kesmeleri de vaciptir.

 

         Kurbanlık hayvanların etinden, sütünden, derisinden yararlanılabilir mi?

Kurbanlık olarak bir hayvan alındıktan sonra, sütü sağılırsa bedeli fakirlere verilir. Kurbanlık hayvanın tüyleri kırkılmış ise o tüyler satılır bedeli yine fakirlere verilir. Kurbanın etinden, derisinden kasap ücreti ödenmez. Kurbanın derisi satılır, parası hayır müesseselerine veya fakirlere verilir.

 

          Ortaklaşa kurban kesenlerin niyetleri nasıl olmalıdır?

Ortaklaşa kurban kesenlerin hepsinin niyetleri, Allah rızası için kan akıtmak ve kurban kesmek olmalıdır. Eğer içlerinden birisi “Benim kurban kesmekten niyetim ettir” derse, ortaklaşa kestikleri kurban, hiç birisinden kurban olarak kabul olmaz.

 

          Kurban kesildikten sonra et çok olursa, yoksullara, akraba ve dostlara ikramdan sonra,  etin israf olmaması için et kasaba satılabilir mi?

Evet, kasaba satılabilir, bedeli hayır müesseselerine, fakirlere, öğrencilere verilir.

 

          Zengin olanlar ile fakir olanlar, ortaklaşa bir hayvanı kurban kesebilirler mi?

Bu konuda verilen fetvaya göre kesebilirler.

 

         Vasiyet üzerine, kurban kesilebilir mi?

Ölmüş bir kimse hayatta iken ”Ben öldükten sonra, her sene benim için kurban kesin” diye vasiyette bulunmuşsa, bıraktığı malın üçte biri de, kurban kesmeye yeterli ise, varisleri, bu kurbanı kesmek zorundadırlar. Ölünün vasiyeti üzerine kesilen, bu kurbanın etinden çocukları, torunları ve varsa anne-babası yiyemezler. Vasiyet üzere kesilen kurbanın eti fakirlere dağıtılır. Vasiyet üzere kesilecek kurban ayrı kesilmelidir, ortaklaşa kesilemez.

         Ölmüş bir kimse adına (vasiyeti olmaksızın) kurban kesilebilir mi?

Ölmüş bir kişi adına kurban kesilebilir ve sevabı mevtaya bağışlanır. Ölen kimse için kesilen kurbanın etinden, ölenin çocukları ve yakınları yiyebildiği gibi başkaları da yiyebilirler. Bir kimse ölen yakınları adına, keseceği kurbanı, başkaları ile ortaklaşa bir hayvana katılarak kesebilir mi? Evet, olur. Ölmüş kişi adına ve hayattaki insanlarla ortaklaşa kurban kesilebilir.

 

 

        Kurban bayramı dışında ibadet maksadıyla kesilen kurbanlardan bazıları ise şunlardır:

       Hacda kesilen kurbanlar: Temettü ve kıran haccına niyet edenlerin, orada kesmeleri gereken kurbandır. Ayrıca hacda usulüne uygun yapılmayan haccın yasaklarının ihlali sonucu kesilen ceza ve keffaret kurbanlarıdır.

        Akika kurbanı: Yeni doğan çocuk için kesilen  Allah"a  şükür kurbanıdır. Bu kurbanın etinden sahibi de yer başkaları da. (Zengin olsun fakir olsun yiyebilirler).Bu akika kurbanı çocuğun doğduğu günden ergenlik çağı arasında kesilebilir.  Peygamberimiz(s.a.v.) torunları Hz. Hasan ve Hüseyin için akika kurbanı kesmiştir. Ümmetine de yeni doğan kız ve erkek çocukları için akika kurbanının kesilmesini tavsiye etmiştir. Allah"a emanet olun.

..

 

Bu yazı toplam 2076 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.