Kur'an'ı Kerim'de Kadın Hakları

Kur'an'ı Kerim'de Kadın Hakları

İnternethaber yazarı Aylin Gürel'den kadın hakları savunucuları'na tokat gibi cevap"Kadın Hakları 1400 yıl önce verildi".

Sadece Türk toplumunda değil, dünyanın neresine giderseniz gidin, kadınlar hep 2.sınıf muameleyle karşılaşır, dayak atılır, hor görülür. Kadına neden bu şekilde davranıldığını MAO, Kadınlar ve Türban başlıklı yazımda izah etmiştim. Materyalist dünya görüşünde erkek egemen bir toplum hakimdir ve kadın değersiz bir varlıktır.
Oysa bilinenin aksine bizim dinimiz kadına çok büyük değer ve önem verir. Allah kadınların toplum içerisinde korunup kollanmalarını, onlara saygı ve sevgi gösterilmesi gerektiğini Kuran ayetleri ile bizlere bildirmiştir. Elbette fiziksel anlamda kadın ve erkek arasında fark vardır, ancak bu fark kadını erkekten geri planda bırakılması için asla bir sebep sayılamaz. Yüce Allah kadını ve erkeği eşit tutmuş ve tek farkın “takva” yani “Allah korkusu” olduğunu bize öğretmiştir.
Kur'an ahlakı kadın-erkek, genç-yaşlı, zengin-fakir ayrımı gözetmeksizin tüm insanlara karşı adaletli, hoşgörülü, merhametli ve yardımsever bir tavır içerisinde olmayı gerektirir
Bakın kadınlara verilen değerle ilgili Kur'an-ı Kerim"den sadece birkaç örnek vermek istiyorum:
Anneye verilen değer
Bizi 9 ay karnında taşıyan ve büyük özveriyle büyüten annelerimize karşı hürmetkar ve iyilikle davranmamızı Yüce Allah pek çok ayetinde emreder. Bu ayetlerden biri şöyledir:
"Biz insana, 'anne ve babasına' iyilikle davranmasını tavsiye ettik... (Ahkaf Suresi, 15)"
Evlilik Hayatında Kadına Verilen Değer
"Onda 'sükun bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet kılması da, O'nun ayetlerindendir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardır." (Rum Suresi, 21)
Dikkat ederseniz Allah bu ayetle evlilikte 'sevgi ve merhamet' kavramlarının önemini vurgulamıştır. Allah"a inanan eşler birbirlerine bu güzel ahlakı gösterdiklerinde hiçbir şekilde evlilik sorunları çıkmaz, huzurlu ve mutlu bir hayat sürerler. Bunun yanı sıra, Peygamberimiz (sav) Veda Hutbesi'nde; "Kadınlar size Allah'ın bir emanetidir." şeklinde buyurarak, kadınlara karşı nasıl bir ihtimam içerisinde olunması gerektiğini bir kez daha hatırlatmıştır.
Kur'an'da Kadınların Koruma Altına Alınması
· Allah Kur'an'ın "Kadınları boşadığınızda, bekleme sürelerini tamamlamışlarsa, onları ya güzellikle tutun ya da güzellikle bırakın..." (Bakara Suresi, 231) ayetiyle, insanlara boşandıkları eşlerini güzellikle bırakmalarını bildirmiştir.

· Allah Kur'an'da, boşanan kadının geçimini sağlaması amacıyla, maddi açıdan güvence altına alınmasının, Kendisi'nden korkup sakınan her mümin erkeğin üzerine bir yükümlülük olduğunu bildirmiştir:

(Kocası tarafından) Boşanan (kadın)ların maruf (meşru) bir tarzda yararlanma (ve geçim pay)ları vardır. Bu, sakınanlar üzerinde bir hak (borç) tır. (Bakara Suresi, 241)
· Allah Kur'an'ın "Ey iman edenler, kadınlara zorla mirasçı olmaya kalkışmanız helal değildir. Apaçık olan 'çirkin bir hayasızlık' yapmadıkları sürece, onlara verdiklerinizin bir kısmını gidermeniz (kendinize almanız) için onlara baskı yapmanız da (helal değildir.) Onlarla güzellikle geçinin..." (Nisa Suresi, 19) ayetiyle, kadına zorla mirasçı olunmaması konusunu hatırlatmıştır.
SON SÖZ:
KADIN HAKLARI 8 MART 1957"DE VERİLMİŞTİR. OYSA YÜCE ALLAH KADINLARIN HAKLARINI 1400 YIL EVVEL BİZLERE KİTABIMIZDA BİLDİRMİŞTİR.
İnternethaber:Aylin Gürel

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum