Köylülerin Kutsal Saydığı Ormana 600 Yıldır Balta Girmiyor

Köylülerin Kutsal Saydığı Ormana 600 Yıldır Balta Girmiyor

Çubuk'a bağlı Akbayır Köyünde bulunan ormanlık alanı ‘kutsal’ sayan köylüler, uğursuzluk getireceğine inandıkları için ormandan tek bir dal bile kesmiyor.utsal Saydığı Ormana 600 Yıldır Balta Girmiyor.

HÜSEYİN YİĞİNER – Çubuk Akbayır Köyünde bulunan ormanlık alanı  'kutsal' sayan köylüler, uğursuzluk getireceğine inandıkları için ormandan tek bir dal bile kesmiyor. Köylülerin koruduğu ormana, dua etmek ve dilek tutmak için çevre il ve ilçelerden insanlar geliyor.

Akbayır Köyü Muhtarı Süleyman Abacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerindeki ormanın yöre halkı açısından önemli bir alan olduğunu söyledi.

Köylülerin yaklaşık 600 yıl önce "Yalın Gazi" diye bilinen birinin bu ormanda yaşadığına inandığını belirten Abacı,  şunları söyledi:

"Ankara'da bulunan ve ismiyle anılan dağda kabri bulunan Hüseyin Gazi'nin kardeşi Yalın Gazi'nin bu dağda yaşadığı ve çocuğu ile birlikte burada öldüğü söyleniyor. Bu dağın ismi de Yalın Gazi'den gelmektedir. Bu nedenle burası dualı yerdir.  Buradan bir ağacı kesince o kesen kişiye zarar veriyor. Bundan dolayı kesinlikle ağaç kesmek ve yakmak yasaktır. Ben 49 yaşındayım bu zamana kadar kesip yakanı da duymadım. Beş yüz yıldır buraya balta girmemiş. Baltayla ağaç kesenlerde mutlaka işaretini görüyor.Bu ormanlık alanda sadece ardıç ağacı olur. Burada başka bir ağaç olmaz. Genelde buraya dua etmek ve dilek tutmak için insanlar geliyor. Ramazan ayında da çok sayıda insan buraya ziyarete gelir. Çocuğu olmayanlar, hasta olanlar geliyor ve adak kurban kesip gidiyorlar" - Ankara

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum