Kırtasiye çocuğunuzu zehirlemesin

Kırtasiye çocuğunuzu zehirlemesin

Okulların açılmasına çok kısa süre kala anne-babalar kırtasiye almaya hazırlanırken, özellikle ithal ürünlerde yaşanabilecek ürün güvenliği risklerine dikkat çekiliyor.

Meltem Ersoy'un haberi

Çocukların ağzında 'kimyasal' tehlikesi!

Sulu boya, oyun hamuru gibi oyuncak kategorisine girenler dışında kırtasiye ürünlerinde ithalat mevzuatı olmadığına dikkat çeken Adel Genel Müdürü Dursun, "Çocukların ağzına götürdüğü kalem, silgi gibi ürünlerde sağlık tehlikesi var" dedi..

1969 yılından bu yana faaliyet gösteren ve Anadolu Grubu ile Alman Faber Castell ortaklığı olan Adel Kalemcilik'in Genel Müdürü Taner Dursun; pastel boya, keçeli kalem, sulu boya, oyun hamuru gibi oyuncak kategorisine giren ürünler dışında kırtasiye ürünlerinin ithalatına ilişkin bir mevzuat olmamasının risklerine dikkat çekti. "Her ne kadar Avrupa Birliği'nde de bu mevzuat olmasa da orada meslek dernekleri, kamu kurumları ya da tüketici dernekleri gerekli incelemeleri yaparak sağlık için tehlikeli bulunması halinde ürün toplatabiliyor" diyen Dursun, Türkiye'de ise bu sistemin olmadığını vurguladı. Dursun, kırtasiye ürünlerinde kimyasal kullanıldığını dile getirerek, "Çocukları birebir ilgilendiren bir sektör olduğu için ince eleyip sık dokumak gerek, büyük firmalar bunu başarmak için bütçe ayırıyor, ancak küçükler uğraşmıyor" dedi.

EN UCUZU SEÇİLİYOR
Türkiye'de Çin malı ürünlerin miktarsal olarak çok yoğun olduğunu dile getiren Dursun, "Örneğin kurşun kalemde ve boya kalemlerinde pazarın yüzde 40'ı Uzakdoğululara ait" dedi. Dursun, Türk ithalatçı firmaların Çin'e gidip büyük olasılıkla en ucuz malları seçtiğini, Türkiye'ye de vergisini ödeyip herhangi bir sağlık kontrolü yapılmadan serbestçe girdiğini anlattı. Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'deki küçük firmalar da aynı özensizliği gösterebiliyor. Yani pek çok çocuğun ağzına aldığı kalemler ya da silgilerin üzerindeki boyalar, kimyasallar aslında sağlığa zararlı olabiliyor."

825 milyon YTL'lik kırtasiye pazarı var
Taner Dursun, kırtasiye pazarının büyüyen bir sektör olmadığına işaret ederken, pazar büyüklüğünün perakende satış fiyatlarına göre 825 milyon YTL olduğunu dile getirdi. Dursun, bu pazarın yarıdan fazlasının kâğıt ürünleri ve okul çantasından oluştuğunu belirterek, "Biz henüz bu iki ürüne girmedik, ama en fazla önümüzdeki 2 yıl içerisinde bu iki kategoriye girmiş olmak istiyoruz. Sektörümüzde kârlılık düşüyor, son 3 yılda yüzde 3 zam yaptık, ki bu oran enflasyonun yarısı kadar. Bunun yararının ciro ve pazar payı artışında gördük ama öte yandan kârlılık düştü tabii, sürümden kazanıyoruz" dedi.

Satışların 4'te 3'ü eylül ayında olur
Taner Dursun, Türkiye'de 19 milyon öğrenci bulunduğunu, buna üniversite öğrencileri de eklendiğinde toplam rakamın 23 milyona çıktığını söyleyerek, kırtasiye satışlarının yüzde 75'inin okullar açıldığında, yani eylül ayında gerçekleştiğini belirtti. Dursun, Adel olarak yılda 220 milyon adet ürün ürettiklerini, 45 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatarak, 4.1 milyon dolarlık ihracatları olduğunu, bu ihracatın yaklaşık yüzde 70 kadarının Adel markasıyla yapıldığını dile getirdi.
(Sabah)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.