Kimler Kredi Kartı Ücreti Ödemeyecek

Kimler Kredi Kartı Ücreti Ödemeyecek

Yargıtay'ın Bankaların 'Kart Ücreti Alamayacaklarına' İlişkin Kararı, Resmi Gazete'de Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi.

Yargıtay"ın bankaların "kart ücreti alamayacaklarına" ilişkin kararı, Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kart ücreti sözleşmede yazmasına karşın, sözleşmenin 12 punto olmayışı gerekçesiyle alınan bu emsal karara göre, bankalar benzer durumdakilerden kart ücreti talep edemeyecek.
ZONGULDAK Tüketici Hakem Heyeti"nin verdiği, "kredi kart ücreti"nin alınmamasına ilişkin kararın iptalini görüşen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi"nin davacı bankayı haksız bularak, bankaların müşterilerinden böyle bir ücret tahsil edemeyeceği yönündeki kararı Resmi Gazete"de yayımlandı. Bu emsal kararın yayınlanmasının ardından bankalar, müşterilerinden kredi kartı ücreti talep edemeyecek.


Emsal karar oldu

Yargıtay"ın kart ücretine ilişkin bu kararı, bir bankadan aldığı kredi kartının yıllık ücreti olan 30 YTL"nin tüketici haklarına aykırı olduğu iddiasıyla Zonguldak Tüketici Hakem Heyeti"ne başvuran H.A. sayesinde oldu. Ancak, ilgili banka, bu kararın iptali için Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi"ne dava açtı. Mahkeme, bankanın müşterisine imzalattığı sözleşmede kredi kart ücretinin alınacağının belirtildiğini ve bu nedenle Tüketici Hakem Heyeti kararının iptaline karar verdi.

12 punto yazmalıydın

Zonguldak 1. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin verdiği kararı bozan Yargıtay, bankaların hazırladığı sözleşmelerin "tüketici aleyhine" olduğuna dikkat çekerek bu sözleşmelerin 12 punto siyah koyu harflerle düzenlenmediğine dikkat çekti. Kararda şu görüşler dile getirildi: "Taraflar arasındaki sözleşmenin 9"uncu maddesinde kart kullanıcısından kart kullanım ücretinin alınacağı belirtilmiştir. Sözleşme incelendiğinde; sözleşmenin davacı banka tarafından matbu, standart olarak hazırlanıp boş olan kısımların rakam, isim ve adresler yazılarak doldurulduğu, sözleşmenin 12 punto koyu siyah harflerle düzenlenmediği görülmektedir."

Sözleşmedeki haksız şart

Karar, şöyle devam etti: "Davacı, tüketici aleyhine olan ve tüketiciyi kart kullanımı ücreti adı altında bir külfete sokan sözleşme hükmünün tüketici ile ayrıca müzakere edilerek kararlaştırıldığını iddia ve ispat edememiştir. Böyle olunca sözleşmedeki kredi kartı üyelik ücreti alınacağına dair hükmün açıklanan yasa ve yönetmelik hükümleri karşısında haksız şart olduğu kabul edilmelidir."

HABERLER.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.