Kıbrıs Gazisi Anılarını Anlattı

Kıbrıs Gazisi Anılarını Anlattı

Gazi Hasan Hüseyin İncesu: "Savaştan dönünce 18 yıl her gün rüyamda savaştım" "Anlatmaya başladığım zaman katılıyorum.''

HÜSEYİN YİĞİNER - Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan Kıbrıs Gazisi Hasan Hüseyin İncesi, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında yaşadıklarını anlattı.

hasan-huseyin-incesu.jpg

İncesu, o dönemdeki anılarına yıllardır kimseye anlatamadığını ifade ederek, "Anlatmaya başladığım zaman katılıyorum. Katıldığım zaman tuhaf oluyorum. Bunun için bu güne kadar eşime dostuma, çocuklarıma dahi bu konularda konuşmadım, yaşadıklarımı anlatmadım. Anlatırken gözlerim yaşarıyor, ağlıyorum" dedi.

Birinci Kıbrıs Barış Harekatı'nda paraşütle ilk adaya inen askerlerden üçüncüsü olduğunu söyleyen İncesu, savaşta yaşadıklarından dolayı 1992 yılındaKıbrıs'a tekrar gidene kadar tüm rüyalarında savaşı bir kabus gibi yaşadığını belirtti.

Kayseri Hava İndirme Tuğayı'ndan Kıbrıs'a gittiklerini anlatan İncesu, Türk askerinin her zaman övünülecek işler yaptığını belirtti. İncesu, şunları söyledi:

"Paraşütle Beşparmak Dağları'na ilk inen askerlerdenim. Engebeli dağlara indikten sonra toplanma bölgesinde toplandık. İndiğimizde nerede olduğumuzu bilmediğimiz gibi, araziyi de tanımıyorduk. Daha doğrusu Kıbrıs'ı tanımıyorduk. Biz bu şekilde düşmanla savaştık. Tabi düşman sürekli havan toplarıyla bizleri dövüyordu. Savaşmak için ellerinde her çeşit olanakları vardı. Bizim duyduğumuza göre 11 yıl bizimle savaşmak için hazırlık yapmışlardı. Gece indik ve daha hava aydınlanmadan Girne'ye taarruza geçtik. Düşmanla epeyce orada boğuşma yapıldı. Yakın boğuşmada oldu, süngüleşme de oldu. Girne'yi kolaylıkla aldık. Zamanın Başbakanı merhum Bülent Ecevit, 'Kızım Ayşe geziye çıksın, ben gelemiyorum' demesiyle ikinci harekat başladı. İkinci harekatta da biz, Dikoma semtinden Paşa Köyü ve Ercan Havaalanına hareket ettik. Ercan Havaalanını ve o bölgeyi aldıktan sonra 10 Kasım 1974'te Magosa'ya gelerek gemilere bindik Türkiye'ye ayak bastık. Toprağı öpüp coluğumuza, çocuğumuza kavuştuk."

Savaşların kötü anılar bıraktığını kaydeden İncesu, "Savaştan dönünce 18 yıl her gün rüyamda savaştım. Ta ki 1992 yılında Kıbrıs'a gidip o yerleri görünceye kadar. Her şeyin yolunda olduğunu ve güzelleştiğini gördükten sonra bir daha savaş anıları rüyama girmedi. Savaş dünyanın en zalim işidir. Allah bu millete bir daha savaşlar göstermesin. Savaşın olduğu komşularımıza da Allah yardım etsin. Onları en iyi bizler anlarız" diye konuştu.

Kaynak:Haberler.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.