KIBRIS CADDESİ’NDEKİ MOLOZLAR NE ZAMAN KALDIRILACAK?

KIBRIS CADDESİ’NDEKİ MOLOZLAR NE ZAMAN KALDIRILACAK?

KIBRIS CADDESİ’NDEKİ MOLOZLAR NE ZAMAN KALDIRILACAK?

 Şuayip YAMAN

Kıbrıs Caddesi’ndeki inşaatın molozları ne zaman kaldırılacak? İnşaat yıkılalı neredeyse bir yıl geçmesine rağmen molozlar hala duruyor. (Molozların üzerinde yeşil otlar bittiğine göre epey zaman geçmiş). Üstelik çevresi de çöplük haline gelmiş.

Bu çevre ve görüntü kirliliğini gören yok. Yanından geçenlerin de umurunda değil... Çünkü sorumsuz ve vurdumduymaz bir toplum olduk...

Kıbrıs Caddesi ile Mercan Sokağın kesiştiği yerde bulunan ve sahipleri tarafından yıkılan eski binadan kalan molozlar komşuları ile bölge esnafının başına dert oldu.

Uzun zamandır kaldırılmayan inşaat molozlarının çevresine zamansız çöp atılması ise bir başka sorun... Duyarsız yaratıkların atıkların üzerine çöplerini ulu orta dökmeleri ise engellenemiyor.

Çevrede oturan vatandaşlar bu tür yerlere çöp atmayı nedense çok seviyor. Ama görüntü ve çevre kirliliği yapan bu görüntüyü yetkililere bildirmeyi bir türlü aklına getiremiyor. Bu tür görüntüler herhalde onların da hoşuna gidiyor.                    

Belediye bu inşaat molozlarını neden aldırtmıyor? Yetkililerin böyle bir durumdan haberleri yok mu? Bu çirkin görüntüyü görmüyorlar mı?

Görüyorlarsa inşaatın sahibini uyarıp bu molozları neden kaldırtmıyorlar veya kaldırmıyorlar? Buraya zamansız çöp dökenler hakkında neden cezai işlem uygulanmıyor?

Oysa Belediye yetkilileri neredeyse hemen her gün buradan araçları ile geçiyor. Bu çirkin manzarayı görmemelerine imkân yok.

Gerçi Belediye’nin yeni yetkilileri göreve başlayalı yaklaşık 5 ay oldu. Ama nasıl başlarsanız öyle gider...

 Binanın moloz yığınlarının kaldırılmamasına çevreden tepkiler çığ gibi.

Mahalle sakinleri bu çevre ve görüntü kirliliğinin bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyor.

 

Vatandaşlar, Belediye ekiplerinin, yetki, görev ve sorumluluğunda olan  görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için kent merkezindeki moloz yığınlarını kaldırarak hafriyat temizliği yapmasını dört gözle bekliyor.

 

Bu konuda çevre ilçelerde 24 saat Moloz Toplama Hizmeti veren belediyeler var.

 

Medyada bu tür haberlere rastlamak mümkün...

 

Örnek-1;

 

 “Fatih Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü” ekipleri hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atığı gibi tüm molozları 24 saat boyunca topluyor.

 

İlçe sınırları içerisinde çıkan hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları, Fatih Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri tarafından gündüz ve gece olmak üzere 24 saat vardiya sistemine göre hazırlanan program doğrultusunda toplanıyor.

 

Fatih Belediye Meclisi’nin geçtiğimiz ay 2018/116 karar numarasıyla belirlenen çuval başına moloz kaldırma ücreti olan 4,00 TL’nin FABİM (Fatih Belediyesi İletişim Merkezi) ile 444 0 176 numaralı telefondan irtibata geçilip ödenmesinden sonra; 5 adet büyük 3 adet küçük damperli kamyon, 3 adet kepçe ve 10 işçi ile molozlar belirtilen adresten alınıyor.

 

Çevreye Bırakılan Molozlara Yasal İşlem Uygulanıyor...

 

İlçede kötü görüntü ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için, çevreyi kirletmek suretiyle gelişi güzel moloz bırakanlar Fatih Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri tarafından tespit edilerek ilgili şahsa yasal işlem uygulanıyor.

 

Örnek 2;

 

Kadıköy Belediyesi kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yoğun şekilde devam ettiği ilçede çevre kirliliğinin yaşanmaması için çalışıyor. Belediye vatandaşların ev ve işyerlerinde yaptığı tadilatlar sonrasında ortaya çıkan molozları uygun ücretle topluyor.

 

Çalışma kapsamında vatandaşların ev ve işyerlerinde tadilat yaptıktan sonra ortaya çıkan tuğla, sıva, beton gibi parçalar, eskimiş mobilya atıkları belediye ekipleri tarafından adresten alınıyor. Böylece kent içinde moloz alanları oluşması önlenmiş oluyor.

 

Fatih ve Kadıköy Belediyesi yetkililerini bu uygulamalarından dolayı kutluyor. Başarılarının devamını diliyorum.

 

Peki, bizim Belediyemiz de neden böyle bir uygulamayı başlatmaz?

 

Bu çirkin manzarayı görseler belki müdahale edecekler ama ne hikmetse görmüyorlar!..

 

Kentin merkezindeki inşaat molozuna bile aylarca seyirci kalan zihniyet, diğer çalışmalarında ne kadar başarılı olur? Bu da bir başka sorun...

 

Ayrıca yeni yerleşim birimlerinde özellikle de boş arsalara izinsiz ve gelişi güzel dökülen molozların kaldırılması ve molozları dökenler hakkında ne gibi bir cezai işlem uygulanıp uygulanmayacağı konusunda yetkililerin nasıl bir adım atacağı kamuoyu tarafından da merakla bekleniyor...

 

Etkililere ve yetkililere önemle duyurulur.

 

Unutmayalım ki ilçemiz “Metropol İlçe” ....

 

Metropol İlçe diye; Şehir möblesi dört dörtlük, yaşam kalitesi yüksek olan yerleşim yerlerine denir.

 

Peki, ilçemiz bunun neresinde?

dscn7997-vert.jpg

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum