KEY Parası Bekleyenlere Büyük Şok

KEY Parası Bekleyenlere Büyük Şok

KEY paralarını önümüzdeki günlerde almayı umut eden 5 milyon 800 bin hak sahibine büyük şok!

KEY palarını önümüzdeki günlerde almayı umut eden 5 milyon 800 bin hak sahibine büyük şok! Zeki Sayın, son listelerde de hata çıktığını belirterek, “Paralar şu gün ödenecek demek zor” dedi...

LİSTELERDE YİNE HATA VAR

Ramazan Bayramı öncesinde ödenmesi beklenen ancak teknik çalışmalar tamamlanamadığı için bu tarihe yetiştirilemeyen Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerinde yeni bir sorunla karşılaşıldı. 6 bini aşkın kamu kurum ve kuruluşundan gönderilen listelerde yeni hatalara rastlandı.

YENİ YASA ÇIKMASI LAZIM

Ancak yasal süre 26 Haziran'da dolduğu için yeni bir yasa çıkarılmadan hataların yeniden düzeltilemeyeceği belirtiliyor. Tasfiye halindeki Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, tespit edilen yeni hatalar nedeniyle ödemelere ilişkin yakın bir tarih vermenin kolay olmadığını söyledi.

SORUN ÇIKMAYAN LİSTELER ÖDENECEK

KEY ödemeleriyle ilgili son durum hakkında bilgi veren Başkan Sayın, itiraz süresinin geçtiğimiz haziran ayında dolduğunu belirterek, “Kurumlardan gelen listeler içinde yanlış olanlar düzeltilmek üzere geri gönderilmişti. Düzeltmeler yapılıp bize iade edildi. Halen elemanlarımız düzeltilmiş listeleri inceliyor. Sorun çıkmayan listeler Emlak Yatırım Ortaklığı'na gidecek. Orası da resmi gazetede ilan ettikten sonra Ziraat Bankası tarafından ödemelere başlanacak” dedi.

DÜZELTİLMİŞ LİSTELERDE BİLE HATA VAR

6 bin kurum içerisinden gelen listelere tek tek baktıklarını ifade eden Sayın, bunun için de uzun zaman gerektiğini bildirdi.

Sayın, “Ayrıca, maalesef düzeltilerek iade edilmiş listelerden dahi yeni yeni hatalar çıkıyor. Bunlar düzeltilmeden ödeme nasıl yapılacak, orası belli değil. O nedenle şu gün ödenecek demek çok zor” diye konuştu.

KANUNA İHTİYAÇ VAR

KEY listelerine yapılan itirazların tamamının düzeltildiğinin söylenemeyeceğini de vurgulayan Sayın, ortaya çıkan hataların düzeltilmesi konusunda yeni bir yasaya ihtiyaç olabileceğini belirtti. Sayın şöyle devam etti:

“26 Haziran'a kadar düzeltilmesi gereken listeler düzeltilmiş şekliyle bize geldi. Ancak tekrar makineye girip de baktığımız zaman bir kısmında hâlâ hata gözüküyor. Bunlar ne olacak? Hatasız olanlar belki Emlak Gayrimenkul'e gönderilecek. Ancak düzeltmeye imkan veren yasanın tanıdığı süre doldu. Düzelttik dedikleri halde hatalar devam ediyorsa, tekrar düzeltmek için bir fırsat vermek gerekir mi, gerekmez mi? 26 Haziran'a kadar gönderilmeyen listeler var, onlar ne olacak? Bütün bunlar için yeni bir kanunu düzenlemeye ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.”

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın yüzde 60'ı, KEY hak sahiplerine ait. Ancak sayıları 6 milyona yaklaşan hak sahiplerinin alacaklarını alıp alamayacakları hala belirsizliğini koruyor. Hak sahiplerine ödemenin ne zaman yapılacağı konusunda hiçbir yetkiliden kesin tarih alınamıyor. Vatandaş ise uzun süredir açıklama bekliyor.

TAKVİM İŞLEMEDİ

 Yaklaşık 5.8 milyon vatandaşı ilgilendiren KEY ödemeleri için ilkbaharda belirlenen takvime göre, ikinci KEY ödemesinden yararlanacak kişilerle ilgili listeler 26 Haziran'a kadar Emlak Bankası'na teslim edilecekti. Emlak Bankası da hesaplamaları 2 ay içinde tamamlayarak ödemeleri ağustos ayı sonuna kadar yetiştirecekti. İkinci KEY ödemelerine ilişkin süre çok sayıda itiraz dilekçesinin verilmesi nedeniyle 6 ay ertelenmişti.

Birinci KEY ödemesinden yararlanamayan veya KEY tutarını düşük bulan hak sahiplerinden yaklaşık 1.5 milyon adet itiraz dilekçesi geldi. Ayrıca 3 milyon hatalı hak sahibi ile 1.3 milyon vatandaşlık numarası tespit edilemeyen hak sahibinin bilgilerinin de kontrol edilmesi gerekiyordu. Bugün gelinen noktada listelerde saptanan yeni hatalar nedeniyle yine belirsizlik yaşanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum