Kene 6 ay aç yaşayabiliyor!

Kene 6 ay aç yaşayabiliyor!

Kenelerin 6 ay boyunca beslenmeden yaşayabildiğini biliyor muydunuz?

Kene sökücü Tickner adlı ilacı Türkiye'ye getiren ve 8 yıldır keneler üzerinde çalışan fizikçi Süleyman Canoğlu, 'Kene değil, bilgisizlik öldürüyor' dedi.

850 kene tipinden 30 tanesinin virüs taşıma özelliği olduğunun atını çizen Canoğlu, 'Bilindiğinin aksine AB'de kene sirkülasyonu Türkiye'nin 2 katı olmasına rağmen ölümler olmuyor' diyerek doktorların bile konuyla ilgili bilgisizliğine dikkat çekti.

6 AY BESLENMEDEN YAŞAYABİLİYOR

Kene araştırmacılığına eşi ve kızının ısırılması üzerine başladığını belirten Canoğlu, son günlerde tehlike sinyali veren bu hayvana ilişin bilinmeyenleri anlattı. Dünyada 6 ay beslenmeden yaşanan tek varlığın kene olduğuna dikkat çeken Canoğlu, '50 milyon yıl önce yaşamış kene fosili incelendi. Aynı bulgulara rastlandı. Kimse komplo teorisi üretmesin. Bilinenin aksine AB'de kene sirkülasyonu Türkiye'nin 2 katı. Her yıl sadece Almanya'da 10 bin kişiye kenener, Lyme adlı hastalığı bulaştırıyor' dedi.

SADECE 3 KEZ YAPIŞIR

Kenelerin bakteri ve virüs taşıyanlar olarak ikiye ayrıldığına da dikkat çeken Canoğlu, Kırım Kongo virüsünün aşısı ve tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu da belirtti. Sadece vücudun direncine göre kurtulma oranının arttığını ifade eden Canoğlu, keneler hakkında şu bilgileri verdi:

'Keneler ömrü boyunca 3 kez konaklar-yapışır. Bir kene insan üzerinde 8-10 gün konaklayabilir. Keneler hayvan ya da insan üzerine konakladığında kanı emebilmek için tükürürler. Bununla kanın donmasını engellerler. 4'er saat arayla 3 kez tükürürler. Ama en tehlikelisi son tükürüktür. Son tükürükte karnında bulunan tüm virüsleri vücuda aktarıp ayrılırlar. Bu yüzden keneye kesinlikle temas edilmemeli ve elle çıkartılmaya çalışılmamalıdır. Keneler öleceğini anladığı zaman son tükürüğü atarlar.

GİYİNMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Aylarca kış uykusunda kalabilen keneler, 7 dereceden itibaren yaşam ortamı bulurlar. Bilinenlerin aksine ağaçlarda yaşamazlar ama düz duvarda bile yürüyebilen 2 havyandan biridir. Keneler arkalarında bulunan 2 ayağıyla nefes alırlar. Ayrıca yetişkin bir kene 3-5 bin yumurta bırakır. Bu yüzden çabuk çoğalırlar. İnanılmaz bir başka özelliği de hava sirkülasyonlarını kullanarak açık yerleri bulup vücuda girerler. Yani giyinmek bir çözüm değildir. Açık yerden giren kene 2 saat vücutta gezinerek en yumuşak deriyi bulur orada konaklamaya başlar. Kan emen aparatları vida gibi olduğu için kesinlikle saat yönünün tersine çevirilerek sökülmelidir'

YANLIŞ BİLGİLER GEZİNİYOR

Kamoyunda ve sanal alemde gezen şehir efsanelerinin çoğunun saçma olduğunun altını çizen Canoğlu, 'Konaklamış bir kene sıvı sabun veya alkol ile alınmaz. Evet kene ölür ama bütün virüsleri de aktarır' diyerek doktor arkadaşlarıyla beraber İsviçre'den ithal ettikleri ve Sağlık Bakanlığı'ndan izinle önümüzdeki günlerde satışa sunulacak Ticker (kene sökücü) ve koruyucu sprey hakkında da bilgi verdi.

AB'de 750 bin satan cihazın Profon ve Bütan gazı sıkarak keneyi anında öldürdüğüne dikkat çeken Canoğlu, 'Keneye hiçbir şekilde temas etmeden öldüren CE belgeli bu cihaz 20 keneyi öldürüyor. 2,5 yıl boyunca etkili kalan cihazın önümüzdeki günlerde 35 YTL olarak satışa sunulacağını belirten Canoğlu, spreyin de 6 saat yüzde yüz vücuttan keneyi uzak tutuğunu bildirdi. Kene spreyinin tamamen bitkisel olduğunu dikkat çeken fizikçi, kozmetik özeliği olan bu ürünün 'yeni doğmuş çocuklarda bile kullanılabilir' olduğunu bildirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum