Kemik sağlığı için yeni vitamin

Kemik sağlığı için yeni vitamin

Yeni bir K vitamini formu olan K2 vitamini, kemik yapımı ile sağlamlığını sürdürmede önemli rol oynuyor.

Geçmişte K vitaminlerinin tek bir vitamin olduğu düşünülüyor ve K vitamini olarak adlandırılıyordu. Bugüne kadar yaygın kullanılan K1 vitamini ağırlıklı olarak kan pıhtılaşması için etki ediyordu.

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Erel, kullanımına yeni başlanan K2 vitamininin kemiklerde kalsiyum toplanmasına yardımcı olduğunu, atardamarlarda sertliğe yol açan kalsiyum birikmesini engellediğini söyledi. 

Prof. Erel, "K2 Vitamini kemik yapımı ve sağlamlığının sürdürülmesinde ve arterlerde kalsiyum birikmesini önlemedeki rolü açısından önemli olan yeni bir K vitamini formudur" dedi. Kemiklerin daha sağlam olması için, kalsiyumun kemik yapısına bağlanmasından sorumlu protein osteokalsinin aktivasyonu açısından K2 vitaminine ihtiyaç olduğunu belirten Prof. Dr. Tamer Erel, yaşlanmanın doğal sonucu olarak kemik kaybının meydana geldiğine dikkat çekti.

Prof. Erel, “Kemiklerin sağlamlığı ve mineral yoğunluğu, iskeletin daha yoğun bir büyüme gösterdiği çocuklukta ve ergenlikte artırılabilir. Yirmili yaşların sonundan otuzlu yaşların ortasına kadar kemik kütlesinin zirvesine erişildikten sonra kemik mineral yoğunluğunda yaş ilerledikçe yavaş bir azalma olur. Bu nedenle, genç yaşlarda kazanılan kemik kütlesi ne kadar yüksekse genel olarak kemik kütlesi de o kadar uzun  korunabilir. Çocukların kemik metabolizması erişkinlerden çok daha yüksektir, başka bir deyişle sağlıklı kemik dokusu yapılabilmesi için çocukların daha fazla K2 vitaminine ihtiyaçları vardır. Büyüyen çocuklarda K2 vitamini eksikliği çok önemlidir ve erişkinlikte bunun çok yönlü etkileri olabilir. Bu yönde yapılan araştırmalarda ergenlik çağı öncesi çocuklara verilen K2 vitaminin kemik yapılanmasında rol alan faktörler üzerinde olumlu değişiklikler yaptığı iddia edilmiştir” diye konuştu.

K2 vitamini eksikliği kalsiyumu nasıl etkiliyor?

Prof. Erel, yeterli miktarda K2 vitamini alımının kalp damar sistemini olumlu yönde etkilediğini, K2 vitamininin, damar duvarlarında kalsiyum birikimini engelleyen Matrix Gla Proteinini (MGP) harekete geçirdiğini belirtti ve şöyle devam etti:

“Kalsiyum; çözünebilen faktörler, hücreler ve dokulardan oluşan koordine bir sistemle uzaklaştırılarak arterlerin sağlıklı ve esnek kalması sağlanmaktadır. Ancak, K2 vitamini noksanlığı, kalsiyumun damarlardan temizlenme sürecinin normal işlemesini büyük ölçüde aksatmaktadır. Bu nedenle, K2 vitamini noksanlığı, damarlarda kalsiyum birikimi riskini işaret etmektedir. Gerçekten de yapılan bilimsel çalışmalarda, K2 vitamini alan kadınlarda kalp damar sağlığının daha iyi olduğunu bildirilmiştir.” 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.