Kaza tutanağını kendin tut dönemi

Kaza tutanağını kendin tut dönemi

Maddi hasarlı trafik kazalarında, trafik polisi yerine vatandaşların tutanak tutabileceği uygulama 1 Nisanda başlıyor. Peki, taraflar anlaşamazsa ne olacak?


Maddi hasarlı trafik kazalarında, trafik polisi yerine vatandaşların tutanak tutabileceği uygulama 1 Nisanda başlıyor.

Bu tarihten itibaren, maddi hasarlı kazaya karışanlar, polisi beklemeye gerek kalmadan tutanak tutup kaza yerinden ayrılabilecek.

Tutanak, yalnızca maddi hasarlı kazalardan sonra kazaya karışan tarafların aralarında anlaşması durumunda doldurulacak. Taraflar aralarında anlaşamazsa şimdi olduğu gibi trafik polisi ya da jandarma ekibi çağrılacak.

Kaza tarihi, saati, yeri, sürücü ve araç bilgileri, trafik sigortası poliçe bilgileri, belgenin üzerinde çizim olarak yer alan araç üzerinde ilk darbe alan yerin işaretlenmesi gibi bilgiler ve kazanın oluş şeklinin anlatılması istenen tutanak, tarafların tamamının altına imza atmasıyla geçerli sayılacak. İmzası eksik olan tutanak kabul edilmeyecek.

Yeni uygulamada, mümkünse araçlar kaza yerinden kaldırılmadan önce faklı açılardan fotoğraflarının da çekilmesi isteniyor.

Taraflar, çekebildilerse fotoğraflarla birlikte hazırladıkları tutanakları, karşı tarafın sigorta poliçesini tanzim eden sigorta şirketine veya kasko poliçesinden tazminat talep edilecekse kasko sigortası poliçesinin tanzim edildiği şirkete gönderecek.

Bir ve ikiden fazla aracın karıştığı kazalarda birden fazla form kullanılabilecek. İkiden fazla aracın karıştığı kazalarda her bir form tüm sürücüler tarafından imzalanacak.

Sürücü belgesiz veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılması, sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi bulunması, kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlasının kamu kurumlarına ait olması, kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelmesi, sadece 3. kişilere ait eşyalara zarar verilmesi, kazaya karışan araçlardan birinin vaya bir kaçının trafik sigortasının bulunmaması, kazanın yaralanma ya da ölümle olması durumunda taraflar tutanak doldurmayacaklar. Bu durumda, kazanın meydana geldiği yerin durumuna göre trafik polisi ya da jandarmaya haber verilecek.

-''ÇOK SORUN YAŞANABİLİR''-

Öte yandan, İhsan Memiş'in başkanlığını yaptığı, Ankara Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü'nden yapılan açıklamada ''yeni uygulamada sorunlar yaşanacağı'' öne sürüldü.

Açıklamada, ''trafikte yaklaşık 15 kural ihlalinde anlaşabileceğinin belirlendiği'' ifade edilerek, buradaki amacın tarafların zaman kaybını önlemek ve trafik ekibinin işlerinin kolaylaştırılması olduğu kaydedildi.

Trafikte görev alan kuruluşlarca sürücüleri eğitecek, bilgilendirecek seminerlerin yapılmadığı görüşüne yer verilen açıklamada, ''uygulamanın bir kampanya olarak ele alınması gerekirken böyle yapılmadığı'' savunuldu. Açıklamada, önceden belirlenecek bir pilot bölgede sistemin denenmesi gerektiği, ancak bunun yapılmadığı da ifade edildi.

''Bu hali ile çok sorun yaşanacaktır'' denilen açıklamada, trafik sigorta şirketleri veya acentelerinin, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı trafik birimlerinin, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonunun, kent içi ve şehirler arası yollarda sürücülere bilgi desteği ve danışmanlık hizmeti vermesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, kaza tespit tutanaklarının da tüm akaryakıt istasyonlarında daima ücretsiz verilmesi gerektiği vurgulandı.

TŞOF BAŞKANI FEVZİ APAYDIN: 'BU BİR REFORMDUR'

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'ni reform olarak nitelendirdi ve şoför esnafından maddi hasarlı trafik kazalarında karşı tarafla anlaşmalarını istedi.

Apaydın, maddi hasarlı trafik kazalarının tespiti ve değerlendirilmesi işlemlerinin sigorta şirketleri tarafından yerine getirilmesine olanak sağlayacak olan 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliği'ni AA muhabirine değerlendirdi.

Yönetmeliğin, 1 Nisan'da yürürlüğe gireceğini hatırlatan Apaydın, maddi hasarlı kazalarda sürücülerin matbu evrakları karşılıklı imzalayarak, çektikleri resimler ile birlikte sigorta şirketlerine ileteceklerini söyledi.

Apaydın, kazaya karışan şoförün alkollü veya ehliyetsiz olduğu durumlarda mutlaka polise ya da jandarmaya haber verilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Burada amaç şudur: Maddi hasarlı kazalarda trafik polisini meşgul etmemek, yolu kapalı tutmamak'' dedi.

-1 MİLYON KAZA TESPİT TUTANAĞI POSTALANDI-

Apaydın, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ve TŞOF'un ortaklaşa hazırladığı konuya ilişkin broşürler ile yaklaşık 1 milyon kaza tespit tutanağının bir genelge ile federasyona bağlı 780 odaya gönderildiğini anlattı. Genelgede federasyona bağlı odaların, üyelere toplantılar ve basın yolu ile şoför esnafına yeni uygulamayı anlatılmasını istediklerini belirten Apaydın, kaza tespit tutanaklarının kurumun web sitesinden (www.tsof.org.tr) de ücretsiz indirilebileceğini söyledi.

-''BU BİR REFORMDUR''-

Uygulamanın yerleşmesinin zaman alabileceğini ifade eden Apaydın, ''Bu bir reformdur. Reformların oturması biraz da zordur. Ama oturmayacak bir reform da değildir'' diye konuştu.

Uygulamanın trafiği ve emniyet birimlerini rahatlatacağını kaydeden Apaydın, şunları kaydetti:

''Şoför esnafımıza sesleniyorum. Aracınızda mutlaka kaza tespit tutanağı bulundurun. Maddi hasarlı bir trafik kazasına karışırsanız, hemen telefona sarılıp polisi aramak yerine, muhakkak suretle karşı tarafla anlaşmaya çalışın, evrakları karşılıklı olarak tanzim edin, aracın fotoğrafını çekin. Trafiği meşgul etmeyin. Ancak üçüncü bir kişiye zarar verildiyse, muhatap olduğunuz kaza sahibi alkollü ya da ehliyetsizse başvuracağınız yer emniyet birimleridir.''


AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.