Kavşakkaya'dan Çubuk'a can yolu

Kavşakkaya'dan Çubuk'a can yolu

Su seviyesinde azalma yaşanan Çubuk-2 Barajı'na Kavşakkaya'dan takviye yapılacak

Pursaklar ve Çubuk'un su ihtiyacı Kavşakkaya'dan Çubuk-2 Barajı'na aktarılacak su ile karşılanacak. Çubuk-2 Barajı'nda yaşanan azalma nedeniyle ortaya çıkan su problemi üzerine harekete geçildi. Kavşakkaya Barajı'ndan Çubuk-2 Barajı'na can suyu olacak 14 kilometrelik ishale hattında sona yaklaşıldı. Su seviyesi yüzde 5 civarında olan Çubuk-2 Barajı, Kazan'daki Kavşakkaya Barajı'ndan taşınacak su ile yeniden hayat bulacak. 

2 İLÇEYE SU KAYNAĞI OLACAK 
Projenin tamamlanması Çubuk, önemli bir su kaynağına sahip olacak. Bu kaynaktan nüfusu hızla büyüyen Pursaklar da faydalanacak. Proje hakkında bilgi veren ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, "Bu çalışmayla Kavşakkaya Barajı'ndan Çubuk-2 Barajı'na borularla sürekli olarak su aktarılacak. Bu sayede Çubuk'un uzun süreli su ihtiyacı karşılanacak ve Çubuk-2 Barajı'na gelen su bin 400'lük bir isale hattı ile Pursaklar'a bağlanacak" dedi. Çubuk-2 Barajı'na kurulacak hidroelektrik santrali ile elektrik de üretileceğini belirten Kaya, "Proje kapsamında 1 pompa istasyonu, 5 bin metreküplük 1 depo mevcut. Kavşakkaya Barajı'ndan alınan su 200 metre yüksekliğe pompalar vasıtası ile basılacak ve 200 metre yükseklik aşıldıktan sonra Çubuk-2 Barajı'na dökülecek. Döküş yapılan noktada hidroelektrik santrali kurulacak. Yaklaşık 1 megawattlık elektrik elde edeceğiz. Elde edilen enerji su pompalamakta kullanılacak ve enerjiden de büyük oranda tasarruf etmiş olacağız" şeklinde konuştu 

ELEKTRİK DE ÜRETİLECEK
'da yaşanan yoğun kar yağışı nedeniyle Çubuk-2 Barajı'ndaki çalışmalar durduruldu. İshale hattında son rötuşların yapıldığı ve kar yağışının etkisini kaybetmesi ile birlikte kalan bölümünde tamamlanacağı açıklandı. Ayrıca kar yağışı sayesinde barajlarda da doluluk oranlarında yükselmeler meydana geldi. 30 Aralık 2014'te tüm barajlardaki su seviyesi yüzde 28 olarak hesaplanırken bu 8 Ocak 2015 tarihinde yüzde 31'lere yükseldi. Daha önce yüzde 5'ler civarında olan Çubuk-2 Barajı'nda ise su seviyesi yüzde 15'lere çıktı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum