KAVŞAKKAYA-ÇUBUK-2 BARAJLARI ARASI DESTEK HATTI TAMAMLANDI

KAVŞAKKAYA-ÇUBUK-2 BARAJLARI ARASI DESTEK HATTI TAMAMLANDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kavşakkaya’dan Çubuk-2 Barajı’na çektikleri boru hattının iki taraflı çalışacağını söyledi.

Çubuk 2 Barajı ve Kavşakkaya barajı arasında birbirlerine su sağlayacak 14 kilometre uzunluğundaki isale hattının yapımı tamamlandı.

Başkent’in içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, sadece Ankara’da merkezde değil, dört bir taraftaki bağlı ilçelerinde de su sorununun uzun yıllar yaşanmaması için gerçekleştirdiği projelerine bir yenisini daha ekledi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dünyada ilk defa iki taraflı çalışacak bir isale hattını Başkent’e kazandırdıklarını belirterek, “Kavşakkaya Barajı’ndan Çubuk-2 Barajı’na uzanan 14 kilometrelik hattımızı tamamladık. Böylece Kavşakkaya Barajı’ndan Çubuk-2 Barajı’na kısa süre içerisinde destek suyunu vereceğiz. Bu sayede de Çubuk ilçesinin su sorunu kalmayacak” dedi.


Geçtiğimiz yıl Çubuk ilçesinde 24 kilometre içme suyu hattı ve sondaj çalışması yapıldığını hatırlatan Başkan Gökçek, iki barajı birbirine bağlayan isale hattı ile ilgili olarak şunları söyledi:
“İshale hattı üzerinde 6 kilometrelik 1000 mm çapında, 8 kilometrelik de 800 mm çapında düktil boru döşendi. Toplamda 14 kilometre olan ishale hattıyla Kavşakkaya Barajı ile Çubuk-2 Barajı’nı birbirine bağlamış olduk. Öncelikli olarak Çubuk-2 Barajı’nın Kavşakkaya Barajı’ndan verilecek su ile beslenilmesi hedeflenirken, hattın teknik özelliği sayesinde de Çubuk-2 Barajı’nın dolu olması halinde bu barajdan Kavşakkaya Barajı’na su aktarımı yapılabilecek. Yani suyu iki istikamete de aktarabilecek bir hat yaptık. Böylece, dünyada belki ilk defa iki taraflı çalışan bir isale hattını da Başkentimiz kazandırmış olduk.”
PURSAKLAR’I DA BESLEYECEK
Proje ile Çubuk İlçesi’nin uzun süreli su ihtiyacının karşılanmasının yanı sıra Pursaklar’ın da destekleneceği bilgisini veren Başkan Gökçek, “Çubuk-2 Barajı’na gelen su, buradan da 1400’lük bir isale hattı ile Pursaklar’a bağlanacak. Bu kaynaktan nüfusu hızla büyüyen Pursaklar da faydalanmış olacak” dedi.
GEREKTİĞİNDE POMPALAR TERS ÇALIŞACAK
Başta Çubuk ilçesinin ihtiyacını karşılayacak olan 14 kilometrelik hattan Pursaklar ilçesine de su sağlanabilecek. Projede; 1 adet pompa istasyonu, 5000 metreküplük de 1 adet depo mevcut. Kavşakkaya Barajı’ndan alınan su 200 metre yüksekliğe pompalar vasıtası ile basılacak. 200 metre yükseklik aşıldıktan sonra Çubuk-2 barajına dökülecek. Aynı şekilde ihtiyaç olduğunda işlemin tersi gerçekleştirilecek. Pompalar tersine çalıştırılarak Çubuk 2?Barajı’ndan Kavşakkaya’ya su aktarılabilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.