Kart Aidatlarını Geri İsteyin

Kart Aidatlarını Geri İsteyin

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Tüketicilere "Hukuksuz Olarak Alınan Kredi Kartı Yıllık Üyelik Ücretlerini Geri İstemeye Devam Etme" Çağrısında Bulundu.

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, tüketicilere “hukuksuz olarak alınan kredi kartı yıllık üyelik ücretlerini geri istemeye devam etme” çağrısında bulundu.
Çetin, yargının açık kararları karşısında, bankaları yargı kararlarına uymamaya çağıran Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanının da suç işlediğini iddia ederek, kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.


TÜDEF Başkanı Çetin, TÜDEF, Tüketiciyi Koruma Derneği, Tüketici Hakları Derneği, Tüketiciler Birliği, Bursa, Eskişehir, Adana Tüketiciler Derneği, Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği Derneği ve Tüketiciyi Koruma ve Savunma Derneği adına BDDK binası önünde kredi kartlarından alınan yıllık üyelik masrafları konusunda açıklama yaptı.

Bankaların yıllarca kredi kartlarından aldıkları yıllık üyelik aidatı aldığını hatırlatan Çetin, başta TÜDEF olmak üzere tüketici örgütlerinin yıllarca bu hukuksuzlukla mücadele ettiğini söyledi.

Bankaların kredi kartlarından aldıkları üyelik masraflarının iptalinin Yargıtay tarafından iki kez onaylandığını belirten Çetin, bu kararların emsal olduğunu, hukuka saygısı olan Türkiye Cumhuriyetinin bir hukuk devleti olmasını isteyen her yurttaşın bu kararlara saygı göstermek zorunda olduğunu vurguladı. TÜDEF Başkanı Çetin, şöyle devam etti:

“Ancak gerek BDDK başkanı gerekse de Bankalar Birliği Başkanı bırakın hukuka saygı göstermeyi üyesi oldukları menfaat grupları yargı kararlarına uymamaya çağırmaktadır. Dahası da uymayacaklarını ilan ederek suç işlemektedirler. Bu suçlular ve hukuka saygı göstermeyenlere ortamdan cesaret alan kimi banka yetkilileri de katılmaktadır. BDDK Başkanı da Bankalar Birliği Başkanı da açıkça yalan söylemekte, tüketicileri aldatmaktadır. Çünkü bu kişiler (sözleşmede varsa banka kart ücreti alınır) demektedir.

Yargıtay, (her iki kararında da şekil şartları yanında, içerikte de sözleşmede kart ücreti alınacağı yazılsa bile tüketicinin sözleşmenin içeriğine etki edemeyeceği söz konusu olamayacağı nedeniyle, haksız şart saymakta ve kart ücreti alınamaz) demektedir.”

“BDDK BAŞKANI HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK”

Yargının açık kararları karşısında, bankaları yargı kararlarına uymamaya çağıran BDDK Başkanı suç işlediğini savunan Çetin, kendilerinin bu nedenle BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ve bazı kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

Hiç bir kanun maddesinde açıkça kredi kartı aidatı ve ücreti alınacağının yazmadığını vurgulayan Çetin, Merkez Bankasının 2006/1 sayılı tebliğinde bu anlama gelebilecek maddenin de bulunmadığını, hatta TCMB'nin kendilerine verdiği yazılı cevapta, söz konusu tebliğe göre, bu tür masrafların alınamayacağını belirttiğini kaydetti.

Çetin, Sanayi ve Ticaret bakanlığının hazırladığı 4077 sayılı yasa değişiklik taslağında da kart ücreti alınmayacağının ayrı bir madde olarak düzenlendiğini söyledi.

“HAKSIZ KAZANÇ 1,6 MİLYAR YTL”

Haziran 2008 itibariyle 40 milyon 500 bin kredi kartı olduğuna işaret eden Çetin, “ortalama kart ücreti 40 YTL'ye çıkmıştır, haksız kazanç elde edilen kazanç tutarı yaklaşık 1,6 milyar YTL'dir, 1,3 milyar dolardır. Bankalar bu soygundan vazgeçmek istememektedir. Bu boyutta bir soygun başka hiç bir sektörde yoktur” diye konuştu.

TÜDEF Başkanı Çetin, vatandaşa “tüketiciler yanıltma kampanyalarına aldırmadan, hukuksuz olarak alınan kredi kartı paralarınızı geri istemeye devam edin, tüketici sorunları hakem heyetleri ilk müracaat mercidir” şeklinde çağrıda bulundu.

Çetin, BDDK Başkanının istifa etmesi gerektiğini de iddia ederek, tüketici yasasında konu ile yasal değişiklik önerisinin de vakit geçirilmeden yasalaşması gerektiğini kaydetti.

Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar da BDDK'nın Yargıtay'ın verdiği karara uymadığını, kamu kuruluşu olan BDKK'nın, kamu yararı yerine banka yararını göz ettiğini savunarak. “BDDK'yi kınıyoruz, yargı kararlarına saygılı olmaya çağırıyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından, tüketici dernek üyeleri, “Bilgin, istifa” şeklinde slogan atarken, TÜDEF Başkanı Çetin, “soyguncu bankaların kredi kartlarını kabul etmiyoruz” diyerek, kredi kartlarını makasla kesti.

haberler.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum