Kapatılan Belediyeler İsyan'da

Kapatılan Belediyeler İsyan'da

Hükümet'in TBMM'den geçirdiği yasa ile toplam 34 belde, köy ya da mahalleye dönüştürüldü.Kapatılması kararlaştırılan beldeler ayakta.


Hükümet'in hazırladığı, nüfusu 2 binin altına düşen belde ve ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliğinin kaldırılmasını düzenleyen "Yerel Yönetimler Yasası" yla başkentte toplam 34 belde, köy ya da mahalleye dönüştürülürken, kapatılan beldeler arasında nüfusu 10 bini geçen Hasanoğlan, Yenikent ve Bağlum'un da bulunması tepki çekti. Kapatılan beldelerden 16'sının nüfusu 2 bini aşıyor.

Yasa, geçen hafta içinde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yasayla başkentin 25. ilçesi Pursaklar oldu. Pursaklar'a kapatılan Sarayköy ve Sirkeli beldelerinin yanı sıra tüzel kişiliği kaldırılan Altınova Beldesi'nin Beyazıt ve Peçenek mahalleleri de bağlandı.

Yukarı Çavundur Mahalle Oldu

Nüfusu 2580 olan Yukarı Çavundur Beldesi'de,tüzel kişiliği kaldırılarak Çubuk'a bağlı bir Mahalle haline getirildi.Karara tepki gösteren belde halkı,Belediye olarak kalmak istedikleri'ni belirterek tepkilerini dile getirdiler.

Hasanoğlan'da Mahalle oldu

Yasa, 55 yıldır kendi kendini yöneten Hasanoğlan'ın belde statüsünü ve tüzel kişiliğini kaldırarak, beldeyi Elmadağ'a bağlı bir mahalleye dönüştürdü. Polatlı ilçesine bağlı Temelli de 16 yıllık belde statüsüne veda ederek Sincan'a bağlı bir mahalle haline gelirken, Sincan'ın yeni mahalleleri arasında nüfusu 20 bini aşan Yenikent de bulunuyor. Sanayi bölgesi ve gittikçe artan konut sayısıyla büyük bir kalkınma içerisinde olan Temelli, Hasanoğlan ve Yenikent'in kapatılmasının altında "rant kaygısı" ile "oy hesabı" nın yattığı belirtiliyor. Yasanın, nüfusu 2 binin altına düşen belde ve ilk kademe belediyelerinin tüzel kişiliklerini kaldırması öngörülürken, başkentte kapatılan beldelerin 16'sının nüfusunun 2 bini aşması dikkat çekiyor. Yukarıçavundur (2 bin 580), Esenboğa (6 bin 674), Hasanoğlan (10 bin 873), Yeşildere (2 bin 536), Bezirhane (2 bin 612), Karagedik (3 bin 569), Oyaca (3 bin 97), Selametli (3 bin 447), Bağlum (21 bin 447), Kutludüğün (5 bin 964), Lalahan (6 bin 247), Yenikent (20 bin 770), Temelli (8 bin 280), Altınova (3 bin 264), Karaali (3 bin 713) ve Sirkeli (2 bin 915) belediyelerinin nüfusları, kapatılmaları için koşul olarak gösterilen 2 binin üstünde bulunuyor. Yasayla, 16 belde mahalleye dönüştürülürken, 18 belde de köy oluyor.

BAĞLUM VE YENİKENT'TE ÇİFTE ŞOK!

Yerel Yönetimler Yasası'yla Bağlum ve Yenikent belediyeleri ise aynı maddedeki iki farklı fıkrayla iki kez kapatılıyor. Bağlum ve Yenikent, yasanın 2. maddesinin 1. fıkrasındaki 42 sayılı liste ile aynı yasanın 9. fıkrasında adı geçen 43 sayılı listede yer alıyor. Söz konusu düzenlemeyle Bağlum ve Yenikent'in hem bucak, hem de belediye teşkilatı kaldırılıyor.

'YASA TAMAMEN SİYASİ'

Hasanoğlan Belediye Başkanı Ahmet Poyraz yasaya göre nüfusu 2 binin altında olan beldelerin kapatılacağının duyurulmasına karşın, 11 bin nüfuslu Hasanoğlan'ın kapatılarak mahalleye dönüştürülmesini kabul etmeyeceklerini söyledi. Hasanoğlanlıların çeşitli eylemler ile seslerini duyurmaya çalıştığını belirten Poyraz, "Hasanoğlan bağlanarak sindirilmek isteniyor" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum