KAN BAĞIŞI KAMPANYALARI DEVAM EDİYOR

KAN BAĞIŞI KAMPANYALARI DEVAM EDİYOR

Türk Kızılay’ının ülke çapında yürütmekte olduğu ‘Kan Bağışı Kampanyası’na ilçe halkı da destek vermeye devam ediyor.

                                                                                    Şuayip YAMAN

 

Haber-Yorum

 

Türk Kızılay’ının ülke çapında yürütmekte olduğu ‘Kan Bağışı Kampanyası’na ilçe halkı da destek vermeye devam ediyor.

 

2013 yılında 1256 sağduyulu vatandaşımız kan bağışında bulunmuştur.

 

2014 yılında ise, şimdiye kadar bu sayı 613 olup rutin olarak yapılacak kan bağışı kampanyaları ile daha da artacaktır.

kizilay1.jpg

Türk Kızılay’ı Çubuk Şubesi Başkanı Selahattin Koç, “11 Haziran Çarşamba günü 57, 12 Haziran Perşembe günü 35, 13 Haziran Cuma günü 67 olmak üzere üç günde toplam 159 sağduyulu vatandaşımız kan bağışında bulunmuştur. Rutin kampanyalarımız devam edecektir. Bu çerçevede önümüzdeki hafta içerisinde 26 Haziran (Perşembe) ve 27 Haziran (Cuma) tarihlerinde de Kan Bağışı Kampanyamız devam edecektir. Bu nedenle sağduyulu Çubuk halkının katılımını ve desteğini bekliyoruz.”

kizilay3.jpg

Türk Kızılay’ı Çubuk Şubesi Başkanı Selahattin Koç, geçtiğimiz hafta Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen ‘Kan Bağışı Kampanyası’na  ilçe halkının yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, "Son yapılan ‘Kan Bağışı Kampanyası’nın üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, yeniden düzenlenen Kampanya’ya da yoğun bir ilgi oldu. Bu da bizi son derece mutlu etti. Duyarlı vatandaşlarımıza bu sorumluluklarından ve desteklerinden dolayı tekrar tekrar çok teşekkür ederim.”

kizilay4.jpg

 “BAĞIŞTA BULUNUN”

Şube Başkanı Selahattin Koç, kanın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu söyleyerek, “Kızılay olarak kan veren tüm vatandaşlarımızın sağduyusuna güveniyoruz. Bağışçılardan topladığımız kanı uygun bir ortamda toplayıp akşam merkezimize götürüyor ve orada test ediyoruz Ankara genelindeki tüm ihtiyacı olan hastanelere dağıtıyoruz. Bağışta bulunun” dedi.

Kan Bağışçıları ile kana ihtiyaç duyanlar arasında gönüllülük köprüsü kurulmasına destek vermek amacıyla gerçekleştirilen kampanyaların temel hedefi, kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğu konusunda farkındalık uyandırmak.

kizilay5.jpg

Bağışlanan her kanın kurtarılan 3 can demek olduğunu unutmayan ve küçük bahanelerin büyük iyiliklere engel olmasına izin vermeyen tüm gönüllüler, destek veriyor.

kizilay7.jpg

Çubuk Şube Başkanı Selahattin Koç, Kan Bağışı Kampanyası hakkında merak edilenleri ise şöyle sıraladı:

 

  • 18-65 yaş arası, 50 kg. ağırlığında sağlıklı her birey kan bağışında bulunabilir.

 

  • Erkekler 90 günde bir, kadınlar 120 günde bir bağış yapılabilir.

 

  • Kan bağışlamadan önce kan sayımı yapılır ve sonuçlar uygunsa gönüllüden bağış alınır.

 

  • Kayıt, muayene, kan verme ve ikram işlemlerinin tamamı yaklaşık olarak 30-35 dakika sürer.

 

  • Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmaz.

 

Sizde kan verin, hayat kurtarın” dedi.

 

                                   “KAN VER HAYAT KURTAR”

Kan vermek, toplumsal bir sorumluluğu gerektirir. Türk Kızılay’ının yıl içerisinde rutin olarak düzenlediği ‘Kan Bağışı Kampanyaları’ na duyarlı olmalıyız. Sağlık durumumuz elverişli ise kan vermeliyiz. Hatta bunu yılda birkaç kez tekrarlamalıyız. Sağlıklı bir insan yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla 3 ayda bir kan verebilir.

Hatta gerekirse kendimizle birlikte (sağlıklı iseler) bir-iki yakınımızı da ikna ederek kan vermelerini sağlamalıyız.

Kan vermek onurlu ve insancıl bir davranıştır. Kan vermek, hem sağlımız ve hem de başkalarının hayatını kurtarmak için lüzumlu bir davranıştır. Toplumsal bir sorumluluktur. Her yurttaş bu sorumluluğun bilincinde olmalıdır.

Kan vermek veya kan bağışı yapmak,  hem kana ihtiyacı olana hayat veren, hem de kan verene fiziksel olarak faydalı ve ruhsal olarak başka insanlar için faydalı birşey yaptığı gerekçesiyle tatmin eden bir davranıştır. Bu da insana değişik bir duygu ve haz verir. Bunu kan bağışı yapanlar çok daha iyi bilir.

 Ayrıca kan vermenin faydaları saymakla bitmez. Örneğin:

  • Kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur.

 

  •  Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer.

 

  •  Kan bağışı kalp krizi ihtimalini %90 azaltır.

 

  •  Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.

 

  •  Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur.

 

  •  Trafik kazasında yaralanan bir kimsenin, kan uyuşmazlığı olan bir bebeğin, kan bulunmazsa ölecek bir hastanın sizin verdiğiniz kanla kurtulmasının, size verdiği manevi duygu ölçüsüzdür. Bağışınız çok insancıl ve onurlu bir davranıştır.

 

Türk Kızılay’ının yürüttüğü gönüllü ve düzenli kan bağışçısı sayısının attırılması ve kan bağışının önemiyle ilgili ilçedeki toplumsal bilincin güçlendirilmesine hep beraber destek olmalıyız.

 

Kan Verme Kampanyaları çerçevesinde bağışçılık kültürünü toplumda yerleştirmek gerekir. "Kan ve kan ürünlerinin bir gün bizim veya yakınlarımızın da ihtiyaç duyabileceği düşüncesinden hareketle kan bağış kampanyası düzenlenmesinin süreklilik arz etmesi gerekir.

 

Amacın kan bağışı dışında temin edilemeyen güvenli kanın, gönüllü, düzenli karşılık beklemeksizin, bilinçli insanlarımızdan temin etmek ve devamlılığın sağlanabilmesi için de toplumda kan bağışı konusunda bilgi ve bilinç düzeyini artırmak olmalıdır.

Bu konuda sağlıklı ve gönüllülük esasına dayalı vatandaşlar, personel ve öğrencileri kan bağışı kampanyalarına katılmaya davet ediyorum.

"KAN BAĞIŞIYLA İLGİLİ YANLIŞ BİLGİYE SAHİBİZ

Yetkililer, İnsanların kan bağışı konusunda yanlış bilgi, batıl inanç ve ön yargı sahibi olabildiğine dikkat çekerek; "Bazılarımız, kanlarımızla ihtiyaç duyanların hayatlarının kurtarabilmesinde nasıl kullanılacağının farkında değiliz. Bazı insanlarımız kan bağışıyla kendi sağlıkları tehlikeye attığını düşünebiliyor. Bazıları da kendisine para ödemedikçe veya kendi ailesinden bir bireye gerekmedikçe kan bağışına karşı isteksizdir.


Öncelikle bu kampanyalarla toplumda yerleşik batıl inanç tedirginlik, önyargı ve yanlış düşünceleri gidermeyi konunun önemi, bireylerin kendilerine veya yakınlarına ihtiyaç olduğunda kan ve ürünlerinin tedarik edilmesinde bu sürekli bağışçılığın ne kadar gerekli olduğunu anlamalarını kolaylaştıracaktır. Toplumda kan bağışçılığına duyarlılık paylaşma ve dayanışma, ilgi, destek, güven ve teşvik eden bir kültür oluşacaktır.

 

KAN VERMEK FAYDALI

Kan bildiğiniz gibi acil bir ihtiyaç değildir. Sürekli bir ihtiyaçtır. Kan vermek, bir toplum bilinci olan herkesin yerine getirmesi gereken bir şey. Kan vermek insana bir zararı olmuyor. Aksine faydası vardır.

KAN BAĞIŞI PROPAGANDASI YAPILMALI

 

İlçemizde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşu, siyasi parti, meslek odaları ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de “Kan Ver Hayat Kurtar” sloganını kendilerine rehber edinerek bu konu da personellerini ve üyelerini bilgilendirmeleri bir insanlık görevi olmalıdır.

 

Burada en önemli hususlardan birisi de toplumun tüm kesimlerine kan bağışı propagandası yapılmasıdır. Burada en şaşırtıcı sonuca cami cemaatinden ulaşılabilir. Bu konuda İlçe Müftülüğü ile belirli bir süre için protokol imzalanabilir. Tabii ki Müftülüğün bu konuda çok hassas olması gerekir. İmamlar vaazlarında kan vermenin önemini anlatmalı ki, Cami cemaatinin kan bağışı beklenenin üzerine çıksın...

Kan, gencisi, yaşlısı yaşayan herkese bir gün lazım olacaktır. Sağlıklı olduğumuz günlerde ve yaşlarda kan verelim ki bize de lazım olunca, kan versinler.

 

“KAN VERMEK İNSANLIK GÖREVİDİR”

 

Zaman zaman belediye hoparlörlerinden veya televizyonlardan,  “ (..) hastanesinde yatmakta olan bir hasta için acele (..) grubu kana ihtiyaç vardır. Kan vermek isteyenlerin (..) hastanesine müracaatları rica olunur” şeklinde anonslar duyarsınız. Bu konuda lütfen duyarlı olun. Kan gurubunuz tutuyorsa ve sağlıklı iseniz o hastaneye veya polikliniğe giderek kan verin, bu suretle o kişinin hastalığına şifa olun ve sevap kazanın.. Unutmayınız ki bu bir insanlık görevidir.

 

İnşallah ihtiyaç hissetmezsiniz ama bir gün sizin için de kana ihtiyacınız olabilir. Hatta yukarıdaki o anons sizin veya bir yakınınız için de olabilir. Hayatta hemen her şey olabilir.

 

Kan vererek hem sağlığınızı koruyun hem de insani bir etkinlikte bulunun.. Bu kan belki de bir canı kurtaracak. Bu bilinç bile insanı mutlu etmeye fazlasıyla yeter de artar bile...

 

“Kan Ver Hayat Kurtar”

 

“Kan Ver Can Ver”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.