Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

İYİLİKLERDE YARDIMLAŞMA

 

             İslamiyet yardımlaşma dinidir. Kur"an-ı kerimde pek çok ayette  “Ensar” geçmektedir. Bunun anlamı, yardımlaşmaktan gelmektedir. İlk Müslümanlar Mekke de barındırılmadılar. Medine ye, Habesiştana ve başka yerlere hicret ettiler. Hicret eden ve bunlara yardım edenlerin, altından nehirler akan, cennete girecekleri Kuran-ı kerimin tövbe süresi 100.ayetinde müjdelenmektedir.  Kuran-ı kerimde maide süresinin 2.ayetinde “...iyilik ve sakınma ( Allah"ın yasaklarından ) üzerinde yardımlaşın, günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın. Allah"tan korkun; çünkü Allah"ın cezası çetindir” buyrulmaktadır.                                                                                                                                                    

            İnsanlar, yaşadıkları süre içinde çeşitli yönlerde, birbirlerine ihtiyaç duyarlar. Zenginlerin fakirlere, fakirlerin de zenginlere, ihtiyaç duydukları görülür. Hiç bir zengin, benim kimseye ihtiyacım yoktur diyemez. O zengin servetini, çalıştırdığı insanların gücü ile kazanmıştır.İnsanların birbirlerine muhtaç olmaları, aralarındaki yardımlaşmalarının, zorunluluğunu ortaya çıkarır. Yardımlaşma toplum halinde yaşamanın sonucudur. O yardımlaşmalardan birsi de kurban kesmek ve kesilen kurbandan başkalarını yararlandırmakla olur. Yardımlaşmanın çeşitli yönleri vardır:  Şu günlerde İslam âlemini, kurban kesme telaşı sarmıştır. Kurban mevsimi gelince, her zengin müslümanda ve fakirde bu heyecanlı duygular, sezilir ve görülür. Kurbanda, toplumsal kaynaşmalar ve yardımlaşmalar meydana gelir.

       Bilgisi olmayan cehalet girdabında boğulan insanlara ilim öğretmek ve kötülüğün bataklığına saplanmış insanların, o kötü davranışlarından kurtulmaları için de çalışmak bir nevi yardımlaşmaktır. Yardımlaşmak İslam dininin ana prensiplerindendir. İhtiyaç sahiplerine maddi, manevi yardımda bulunmak, güzel söz söyleyip gönül almak, dargınları barıştırıp arabulmak, doğru şahitlik ederek hakkın yerini bulmasını sağlamak, daha pek çok şeyi, iyilik olarak kabul edersek, yardımlaşmanın sınırının, sonsuz olduğunu anlarız.                                                             

        Şu günlerde okullar açıldı. Okumak isteyen öğrencilerden okumak isteyipte, maddi imkânsızlıklar nedeniyle okuyamayanlara burs verilmesi, barınabilecekleri evlerin tahsis edilmesi ve bu öğrencilerin okumalarının sağlanması, dini, milli ve ahlakı bir sorumluluk olduğu kanaatindeyim.                                                                                                              

              Yardımlaşmanın maddi ve manevi yönü vardır. Maddi yönü kişi açsa, doyurmak, çıplak ise giydirmek, üşüyorsa ısıtmak, evi yok ise ev sahibi yapmak veya kirasını vermektir. Bir hadisi kutside Cenap-ı hak “kulum ben aç idim sen beni doyurmadın, çıplak idim giydirmedin ...” buyuruyor. Kul da “Yarabbi sen yemezsin ki doyurayım, senin giymeye ihtiyacın yok ki, giydireyim” deyince;  Cenab-ı hak da, kuluna cevaben  “Falan kulum aç idi benim rızam için, onu doyursa idin beni doyurmuş olurdun, falan kulum çıplak idi, onu giydirse idin beni giydirmiş olurdun” buyuruyor. Manevi yönde yapılacak yardım: İnsanlara iyi işlerde güzel örnek olmaktır. Hz. Peygamber efendimiz (sav)   “Hz. Ebu Bekir (rd) ın imanı ve  kıyamete kadar gelecek Müslümanların imanı da, tartılıp terazinin bir kefesine konsa yine Hz.Ebu- bekrin imanı ağır gelir .  Çünkü İlk defa iman eden odur ve iman, İslam çığırını o açmıştır” buyurmuşlardır. Bizler yardımlaşmada ve yararlı işleri yapmada önde gitmeye çalışmalıyız derim. Bir hadisi şerifte de Peygamber efendimiz (sav) “sizin hayırlınız insanlar için yararlı olanınızdır. Sizin şerliniz de inanlar için zararlı olanınızdır.” buyuruyorlar.  

 

      Bu yazımda sizlerle paylaşmayı kendime bir görev ve sorumluluk olarak bildiğim konu da şudur;

           Çubuk ilçesinde hayırsever hanımların, 5–6 senedir kendi imkânlarıyla yüksek okula devam eden, yoksul öğrencilere yardım ettikleri, burs verdikleri duyulmakta ve bilinmektedir. Şimdi de bu hanımlar bir dernek kurmuşlardır. Bu gayretli ve hayırsever hanım efendileri kutluyoruz. Kurdukları derneğin adı; “Çubuk Eğitim Gönüllüleri Derneği”dir. Şimdilik derneğin mali gücü, 15 öğrencinin bursunu karşılamaya yetmektedir. Bundan böyle derneğin bütçesi arttıkça burs verme sayısı da artacaktır. Hayırsever vatandaşlarımızı bu hayırlı kuruluşa yardım etmeye davet ediyorum. Çubuk Ziraat Bankası şubesi müdürlüğünde dernek tarafından hesap açılmıştır. (Hesap no : 53014478–5001). Yardım edecek olan vatandaşlarımıza dernek adına şimdiden teşekkür eder, hayırlarının kabulünü Mevlamızdan niyaz ederim. Allah"a emanet olunuz.                                                                                        

 

Bu yazı toplam 3294 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.