İstihdama kalıcı çözüm üretiyorlar

İstihdama kalıcı çözüm üretiyorlar

Küresel ekonomik krizle birlikte artan işsizlik oranını azaltmak için birçok kurum ve kuruluş çalışmalar yürütüyor.

Hükümet yeni istihdam alanları oluşturmak için paket üstüne paket açıklarken, sivil toplum kuruluşları da yürüttükleri projelerle vasıfsız işsizleri meslek sahibi yapıyor. Bu çalışmalardan biri de Çubuk'ta uygulanıyor. İşkur ile ortak çalışma yapan Meslek Edindirme Derneği, kursiyerlerine 4 ayda tekstil atölyesinde yapılabilecek tüm işleri öğretiyor. Yeni tekstil sektöründen gelen usta öğreticilerden eğitim alan Çubuklu 30 bayan, etek, tişört, penye eşofman altı ve bebek kıyafetleri dikecek kadar ustalaşıyor. Bir makine ile pazarda ürünlerini satacak kadar kendine iş üretebilen bayanlar, tekstil yatırımcılarından gelecek sinyali bekliyor. Günlük 15 TL ücret alan kursiyerler, işe daha bir heyecanla sarılıyor.

İşkur'la birlikte yürüttükleri projeler sayesinde bugüne kadar yüzlerce kadını meslek sahibi yaptıklarını belirten Meslek Edindirme Derneği Başkanı Mahmut Macit, "Biz yatırımcının ihtiyacı olan ara eleman yetiştiriyoruz. Kursiyerler aldıkları eğitimle 4 ay gibi kısa sürede atölyede aktif çalışacak duruma geliyor. Kurslar uygulamalı yapılıyor. Öğrenemeyen egale ediliyor. Çubuk'ta şu anda bir atölyeyi çalıştıracak kadar donanıma sahipler. Yatırımcıların bu enerjiyi kullanmaları lazım. Projelerimizi başarıyla uyguladık. İşkur'la ortak yürütülen projelerimize inşallah devam edeceğiz. İnsanımızı vasıfsız olmaktan kurtaracağız." diye konuştu.

Proje kursİyerlerİ sosyalleştİrİyor

İstihdam projesi kapsamında eğitim alan kadınlar sadece meslek öğrenmiyor, aynı zamanda sosyalleşiyor. "Psikolojik travmanın eşiğinden dönen kursiyerlerim var" diyen usta öğretici İkbaliye Alan(43), kursların sosyal yönüne dikkat çekiyor. Evinde oturan, çocuk bakan, aynı zamanda geçim sıkıntısı çeken ailelerde bayanların bunalıma girdiğinin altını çizen Alan, "Kursta bayanlar sadece meslek sahibi olmuyor, sosyalleşiyor. Psikolojik olarak rahatlıyorlar, özgüvenleri gelişiyor. Öğrendiklerini hayata geçirip, para kazanacak seviyeye geliyorlar." diyor.

Eşinin Antalya'da mevsimlik işçi olarak çalışarak evini geçindirmeye çalıştığını belirten kursiyerlerden Fahriye Koç(35) ise, evde oturmanın verdiği sıkıntı ve geçim derdiyle bu kursa müracaat ettiğini belirtiyor. 4 çocuk annesi olduğunu aktaran Koç, kursla birlikte daha mutlu olduğunu bildirdi. Öğrendiklerinin kendisini sosyal hale getirmenin ötesinde toplumda kendine güveni olan bireye dönüştürdüğünü aktaran Koç, "Hafta için hergün 5 saat ders görüyoruz. Burada model makinacılık öğreniyoruz. Reçmeci, overlokçu, düz dikişçi gibi tekstil alanında çalışan ara elemanların işlerini öğrendik." dedi. Kursiyerlerden Gurbet Salman (29) ve Gülşen Çankaya (45) ise kurslarını 16 Haziran'da tamamlayacaklarını ifade ederek, "İşkur İstihdam Projesi kapsamında gerçekleşen bu eğitimin süresi kısa. En az 2 ay daha eğitim verilirse iyi olur." açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum