İşte sigarada GİZLENEN madde !

İşte sigarada GİZLENEN madde !

Le Figaro, sigara şirketlerinin "tütününün hangi yolla kansere neden olduğu"nu bilmelerine rağmen bu gerçeği onlarca yıldır bilinçlice gizli tuttuklarını yazdı.

Fransız Le Figaro gazetesine göre, Philip Morris, RJ Reynolds, Bristish American Tobacco gibi sigara devleri, tütün yaprakları, sigara ve tütün dumanında bulunan radyoaktif ve kanserojen polonyum 210 elementinin (210Po) varlığını 1960"lı yıllardan bu yana bilinçli olarak gizliyorlar.

ABD"li bilimadamlarının sigara üreticilerinin gizledikleri söylenen bin 500 belge üzerinde yaptığı araştırmaya göre, polonyum 210 elementinin kanserojen yapısı bilinmesine rağmen, ekonomik çıkarlar nedeniyle her şey gizlendi, yapılan laboratuar çalışmalarının yayımlanması da yasaklandı.

Alfa radyasyonu yayan polonyum 210 elementinin solunum yoluyla akciğer kanserine neden olduğu biliniyor. Bilimadamları günde 30 sigara içmenin yılda 300 akciğer rontgeni çektirmekle eşdeğer olduğunu söylüyorlar.

Polonyum 210"un sigara dumanında bulunması ise tütün üretiminde fosfatı zengin gübre kullanımından kaynaklanıyor. Bu fosfat, radyum ve polonyum içeren kayalardan çıkarılıyor. Sigara tütününün bilinen özel tadının da tütün yaprağındaki azot oranını azaltan fosfatlı gübreden kaynaklandığı belirtiliyor.

Araştırma, Philip Morris firmasının 60"lı yıllardan bu yana polonyum 210"un tütünü zehirlediğini bildiğini, firmanın 70"li yıllarda radyoaktiviteyi azaltmak için tütün yapraklarını özel bir solvent kullandığını, ancak tütünün aromasını yok ettiği için bu işlemden vazgeçtiğini de gösteriyor.

Sigaranın içinde bulunduğu kanıtlanan polonyum 210 elementi, 2006 yılında eski KGB ajanı Alexander Litvinenko"nun Londra"da zehirlenerek öldürülmesiyle de gündeme gelmişti.

Gazete bu iddiayı, bilimsel Amerikan Halk Sağlığı Dergisi"nin Eylül sayısında yayımlanan bir araştırma analizine dayandırıyor. NTV

RAMAZAN'DA BU FIRSAT KAÇMAZ
Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, ramazanda gün boyu nikotin almayan vücudun iftardan sonra da nikotin alma isteğinin azaldığını belirterek, ramazanın sigara ve alkolü bırakmak için iyi bir fırsat olduğunu bildirdi.

Balcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Müslümanları, kötü ve zararlı alışkanlıklardan uzaklaştıran ve arındıran ramazan ayının, nikotinin ve alkolün esiri olup hem kendilerinin, hem yakınlarının hayatını tehlikeye atan kişilerin, sigara ve alkol bağımlılarını bırakmaları için iyi bir fırsat olduğunu ifade etti.

İbrahim Balcıoğlu, açıklamasında, ''Ramazan ayında gün boyu nikotin almayan vücudun iftardan sonra da nikotin alma isteği azalıyor. Bu nedenle ramazan ayı sigara ve alkolü bırakmak için iyi bir fırsattır'' görüşünü dile getirdi.

Sigara ve alkol kullanımının, insan vücudunun savunma sistemini çökerterek sayısız hastalık ve ölümlere zemin hazırladığını anlatan Balcıoğlu, şunları kaydetti:

''Sigara, içerdiği 4 binden fazla zehirli kimyasal maddenin insan sağlığı üzerinde yaptığı öldürücü etkiler nedeniyle en önemli halk sağlığı sorunlarının başında yer almaktadır. Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, mesane, böbrek, mide ve kan kanserine yol açmaktadır. Sigara, peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarak hastalıklarına zemin hazırlarken, hamilelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirmektedir.''

Balcıoğlu, alkolün zararları konusunda da şu bilgileri verdi:

''Alkol kullanımının yüksek tansiyon, siroz, ülser, gastrit ve kalp hastalıklarının oluşumunda temel risk faktörü olduğu bilinmektedir. Beslenme bozuklukları kronik ishaller, karaciğer iltihabı ve mide kanamalarına yol açan alkol kullanımı, hamile bayanlar için çok büyük riskleri beraberinde getiriyor. Hamileliği süresince alkol tüketen bayanlar, sakat ve erken doğum ile bebeklerinde zeka geriliği riskleriyle karşı karşıyadır. Tütün sigara ve alkolün güçlü bağımlılık yapma özelliğine sahip ve sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçünün sigara tiryakisi olma riskinin varlığını koruduğu unutulmamalıdır.''

Prof. Dr. İbrahim Balcıoğlu, dini inançların iradeyi güçlendirdiğini, bunun sonucu olarak da ramazan aylarında alkol kullanımının yarı yarıya düştüğünü, sigara kullanımının ise 10'da bir oranında azaldığını ifade etti. Balcıoğlu, Yeşilay'ın, genel merkezinin bulunduğu İstanbul'da alkol ve sigarayı bırakmak isteyenlere yol gösterdiğini de bildirdi.

 AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.