Hüseyin Uçkun

Hüseyin Uçkun

İSLAM ALEMİNDEKİ BÜYÜK SORUN; KALİTESİZLİK

 

İslam aleminde genel olarak bakıldığında büyük bir kalite düşüklüğü gözüküyor.Kültür düzeyinde, binaların yapıların kalitesinde,bahçelerde kıyafetlerde genel anlamda bir çok konuda kalitesizlik hemen gözüküyor. Bugün Afganistan,Pakistan,İran,Irak,Bangladeş,Sudan,Mısır gibi bir çok ülkede halk bu duruma da mecburen alışmış gibi duruyor. İnsanların bir çoğu da farkında değiller nasıl bir görünümde olduklarının. Özellikle de bağnazlığın yoğun saldırısıyla kalitesizlik, insanlara bir takva alameti gibi gösteriliyor. Bakımsız,fecmurde ve çirkin görünümde olmayı suni bir zevk haline getirmiş bir çoğu da.Hatta kalitesizlikte yarışır durumdalar.Bu normal bir durum değil. Bugün bir Avrupa bir Amerikaya baktığımızda sanatın kalitenin mimarinin estetiğin teknolojinin sonuna kadar kullanıldığını görüyoruz. İslam ülkeleri ile de yüzlerce yıllık derin bir uçurum oluşmuş durumda. Türkiye olarak birçok İslam ülkesinden çok dahi iyi durumdayız. Türkiye şu an İslam ülkelerine örnek ülke durumunda. Ayrıca Türkiye’de bağnazlık neredeyse yok denecek kadar az. Halkımız da bağnazlığı, kalitesizliği sevmiyor ve istemiyor.

 

       Şöyle bir Mısır’a bakalım. Suriye’ye Bangladeş’e Pakistan’a Afganistan’a Sudan’a Tunus’a…. Bu ülkeler genel anlamda fakir durumdalar. Bu ayrı bir konu. Eldeki mevcut imkanlarla da elbette ki en güzel kalite yapılabilir. Fakat bu istenmiyor. Bir müslümanın bir tane kıyafeti olur ama onu özenle alır özenle giyer özenle saklar. Müslüman, dünyada İslam’ı temsil ettiğini düşünmelidir. Gri, soluk binalar, uyumsuz bakımsız mimariler, sanattan bihaber insanlar, üstü başı dağınık saçı sakalı birbirine karışmış fecmurde insanlar görüyoruz bu ülkelerde. Sanatın mimarinin kalitenin olmadığı toplumlarda neşe sevinç ve gülme de olmuyor. İnsanlar kendilerinde o enerjiyi de bulamıyorlar. Bakımlı diri gür ve meyve vermiş bir ağaç mı göze hoş gelir yoksa bakımsız yaprakları solmuş meyveleri kurtlu bir ağaç mı ? İnsan, fıtratındaki o güzel görüntüleri her ortamda aramalıdır. Bu ortamları oluşturmaya gayret etmelidir. Avrupa ve Amerikadaki insanların neşesi sevinci neden müslümanlarda da olmasın ?

 

       Allah müslümanların dinlerini yaşarken kendilerini dünyadan uzaklaştırmalarını istemez.Allah bizlerin hem dünyada hem de ahirette neşeli sevgi dolu kaliteli modern bir hayat içinde olmamızı arzu etmektedir. Kendisini dünyadan soyutlayan fecmurde bakımsız kalitesiz özensiz ve üstelikte bağnaz bir müslüman doğru bir model değildir. Müslümanlar bu halden mutlaka çıkmalıdır. Neşenin sevginin tesisi için mutlaka kalite ön planda tutulmalıdır.

 

 

Sevgi ve Saygılarımla.

Bu yazı toplam 1473 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar