İnternet Kullanıcılarına 6 Altın Kural

İnternet Kullanıcılarına 6 Altın Kural

AVG web güvenlik yazılımı firmasının araştırmasına göre, internet üzerinden alışveriş yapan tüketiciler yalnızca yılbaşında sahte web siteleri ve diğer internet dolandırıcılıkları nedeniyle 350 milyon dolar kaybediyor.

İşte internet dolandırıcılığının kurbanı olmamak için uymamız gereken altın kurallar.

1. Güvenlik yazılımınızın son virüs koruma güncellemelerini yüklediğinden emin olun. Çoğu bunu otomatik yapar, ancak ayarlarda bu işlevi kapatmamış olduğunuzdan emin olun. Bu güncellemeler son derece önemli çünkü dolandırıcılar hızlı hareket eder, güvenlik yazılım şirketleri de onlardan önce davranmaya çalışır.

2. Her alışveriş hesabı, banka hesabı, kredi kartı hesabı ve e-posta hesabı için benzersiz şifreler kullanmaya çalışın. Bunları bilgisayar ve internet ortamı dışında bir yerde yazılı olarak da tutabilirsiniz. Her hesap için benzersiz parola hırsızların, kişisel bilgilerinizi çalmalarını zorlaştırır.

3. Sadece online alışveriş yapmak için özel bir e-posta hesabı oluşturabilirsiniz. Alışveriş için sahip olduğunuz diğer hesaplardan farklı bir şifre kullanın. Online alışveriş e-posta hesabınız hiçbir şekilde sizin günlük, kişisel e-posta hesabınıza bağlı olmamalıdır. Ayrıca online alışverişlerinizin onay ve e-posta onay sayfaları gibi kayıtlarını basın ve muhafaza edin.

4. Web sitelerinin satın alma ve çıkış süreçlerinde sayfanın URL’sinin "https" ile başlayıp başlamadığına dikkat edin. Oradaki o tek 's' güvenlik demektir. Bir web sitesinin güvenli bölümünde olduğunuzda, tarayıcınızda ya da adres çubuğunda ve sağ alt köşede asma kilit ikonu görürsünüz.

5. Sanal kredi kartı kullanırsanız, kredi kartı ekstreniz geldiğinde büyük sürprizlerle kolay kolay karşılaşmazsınız. Çünkü bu kartların limitini internet şubesi üzerinden her seferinde kendiniz tanımlarsınız. Alışverişinizin miktarı kadar provizyon açtırıp ödemeyi yaptıktan sonra limit sıfırlanacağı için, başkaları sizin paranızı kullanamaz. Türkiye'de hemen hemen bütün bankaların internet şubelerinden asıl kredi kartınıza bağlı bie sanal kredi kartı numarası alabilirsiniz.

6. Girdiğiniz URL'leri güvenlik açısından tarayan yazılımlar mevcut. Böylece zararlı linklere tıklayarak virüslü web sayfaları ile enfekte olmazsınız. Pek çok antivirüs yazılımında bu özellik 'yerleşik' olarak gelir. İsterseniz AVG Linkscanner gibi bu işlemi yapan ücretsiz eklentilerden de indirebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.