İNŞAATLARDA ÖLÜMLE DANS...

İNŞAATLARDA ÖLÜMLE DANS...

İnşaatlarda 15 metre yükseklikte ölümle dans..

                                              Şuayip YAMAN

 

 

İnşaatlarda 15 metre yükseklikte ölümle dans..

Yerden 15 Metre yükseklikte ‘beton kalıbı çakan’ ve ‘sıva yapan’ inşaat Ustaları, adeta “Ölümle Dans” ediyor.

Ülkemizde her yıl onlarca kişinin iş kazalarından hayatını kaybetmesine rağmen, hala ders alınmıyor.

               

İlçemizde de inşaattan düşerek hayatını kaybeden ve yaralanan işçiler oldu.

 

Yerden 15 metre yükseklikte beton kalıbı çakan ve sıva yapan inşaat ustaları, adeta ölümle dans ediyor.

 

İnşaatların 5. katından 1. katına kadar kalıpları söken ve sıva yapan işçiler, hiçbir tedbir almadan işlerini sürdürüyor.

 

Görenlerin yüreğini ağzına getiren manzaralar karşısında işçiler, "Ekmek parası için yıllardır bu işi yapıyoruz. Biz bir tehlike göremiyoruz" diyorlar. İşçiler, cambazlar gibi kalıpların ucunda kalıp sökme işlemini sürdürüyor.

 

xxxxx

 

Baş’ta baret, bel’de emniyet kemeri yok... İşçiler Allah’a emanet...

 

İnşaat işçileri, yaklaşık 15 katlı binaya eşit yükseklikteki inşaatlarda emniyet kemeri ve baret gibi güvenlik önlemleri olmadan çalışmalarını sürdürüyorlar. Yapı işlerinde çalışanların emniyet kemeri takmak ve baret giymek kurallarına aldırış etmeden çalışmalarını sürdürmeleri 'ölüme meydan okuyorlar' yorumlarına neden oluyor. Allah esirgesin...

İnşaatlarda dış cephe manto laması yapan işçiler ölüme meydan okuyorlar. Hiç bir önlem alınmadan yapılan  dış cephe manto lamasında inşaat işçileri şaşkın bakışlara  maruz kalıyorlar.

Tedbir almadan metrelerce yüksekliğe ekmek parası kazanmak için çıkan ve can güvenliklerini hiçe sayan inşaat işçilerinin, baret takmadıkları, yelek giymedikleri ve emniyet kemeri kullanmadıkları görülüyor.

Binanın dış cephe manto lamasını yapmak için demir iskeleye çıkan işçiler, saatler boyunca tedbir almadan çalışmaya devam ederken son günlerdeki iş kazalarıyla gündeme gelen iş güvenliği konusunun yeterince önemsenmediği dikkatlerden kaçmıyor.

İnşaatlarda çalışan işçiler hala önlem almadan iskeleye çıkıyor, kalasların üzerinde adeta ölümle dans ediyorlar. Bu kalaslar sabit değil, Allah göstermesin bu kalas bir ters dönse veya herhangi bir aksilik olsa işçinin hayati tehlike ile karşı karşıya gelmesi içten bile değil...

İnşaat sahipleri demir iskelelerin güvenli olduğunu söyleyerek, “Aslında asansör iskeleler daha iyi ama çok pahalıya mal oluyor, alamıyoruz” diyorlar.

                                  

İşçilerin can güvenliği nerede?

 

İnşaatların önünde, “İnşaat girmek tehlikeli ve yasaktır.” veya “İnşaat sahasına girmek yasaktır.” uyarıcı ve ikaz edici levhalar asılı..

 

Peki, inşaat çalışanları için, “emniyet kemerinizi takınız” , “baretsiz çalışma” gibi uyarıcı levhalarındaki uyarı ve ikazlara neden uyulmaz? Yoksa bunlar formalite mi? İnşaat çalışanları ölümle dalga mı geçiyor?

 

 “Cemaat ne derse desin, imam bildiğini yapar.”

 

İnşaat işçileri gerek çatı ve kat çalışmalarında ve gerekse dış cephe çalışmalarında güvenlik tedbirleri almadan Allah’a emanet bir şekilde çalışıyorlar. Diyeceksiniz ki, “Onlar böyle çalışmaya alıştılar, adeta cambaz gibi oldular,  onlara bir şey olmaz...

 

Oysa sirklerde çalışan cambazların bile, yanlış bir harekette düştüklerinde c an güvenliği için  ağlar konulmaktadır.

 

Yaptığım araştırmaya göre; Her inşaatta işçi dolapları var. Bu dolaplarda işçilerin can güvenliklerinin korunması için ne lazımsa hepsi mevcut. Fakat kullanan işçi sayısı çok az.

 

Ayrıca her işçinin bir dosyası var. Burada işçilerin kullanacağı malzemelerin dökümü var. Örneğin; Her işçi için inşaatçılar tarafından hazırlanan ‘Özlük Dosyaları işçilere ayrı ayrı imzalattırılıyor. Bu dosyalarda sağlık raporları bile mevcut..

 

Her işçinin kendine ait; Baret, İş Gözlüğü, İş Çizmesi, İş Ayakkabısı, İş Eldiveni, Emniyet Kemeri var. Ve bunlar her işçiye zimmetleşerek,  imzalattırılıyor. Ama ne hikmetse işçiler bu malzemeleri çok ender kullanıyor.

 

Her işçi için hayati değere sahip bu malzemeler ne yazıktır ki, özellikle emniyet kemeri ve baretler bir oda da asılı şekilde bekletiliyor, herhangi bir denetimde yetkililere gösteriliyor...

 

Ey inşaat çalışanları, İnsan canının hiç mi hiç değeri yok, neden emniyet tedbiri almıyorsunuz? Hadi kendi canınıza acımıyorsunuz, ailenize, çoluğunuza-çocuğunuza da mı acımıyorsunuz? Yazık, çok yazık...

 

Hani araçlarda bazı sürücüler emniyet kemerini sırtından geçirip takıyor ya, inşaat çalışanlarının tutum ve davranışları da aynen öyle..

 

Bir sözüm de müteahhit ve inşaat sahiplerine; İnşaatlarda çalışanlar için önlem almak o kadar mı zor? Her şey para için mi? Allah göstermesin çalışanlara bir şey olduğunda, kazandığınız paraları huzur içinde yiyebilecek misiniz?

 

İnşaat çevrelerine sadece birtakım ikaz levhası asmak ve işçilere birtakım dosyalar imzalatmakla üzerinize düşen görevi yapmış olamazsınız. Ayrıca inşaat çalışanlarının kurallara uyması için de çaba göstermek zorundasınız.

 

O insanların hayatları o kadar ucuz mu? İnşaatın sahipleri o kadar sorumsuz mu, nasıl huzurlu uyuyorlar?

 

201371113160_ins__001.png

 

“İnşaata girmek tehlikeli ve yasaktır” yazısı aslında yanlıştır.

 

Doğrusu, “İnşaata girmek yasak ve tehlikelidir” olmalı.

 

Önce yasak olduğunu belirtirsiniz. Öyle ya yasağa uymayan biri çıkarsa ki, bu ülkede sürüsüyle var. İşte bu sürü için şöyle dersiniz; Yasağa uymazsan tehlike ile karşılaşırsınız. Yani başına kalas, düşer, tuğla düşer, demir düşer, yük arabası düşer.

 

Bu suretle olacaklardan da inşaat sahibi sorumlu olmaz.

 

Önce kanuni ikaz yapılır, sonra tehlikesinden bahsedilir...

insaat-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum