İlk Köy Müzesi Açıldı

İlk Köy Müzesi Açıldı

Kuruçay Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği bir ilke imza atarak ,Tarihe ışık tutan materyalleri toplayarak Çubuk'un ilk Tarihi Müzesi'ni Kuruçay Köyünde kurdu.

Kuruçay Köyü,Köy konağın'da açılan Müze'de Osmanlı'dan günümüze Tarihe ışık tutan materyaller sergileniyor.Çubuk'ta bir ilki gerçekleştirme'nin sevincini yaşayan Kuruçay köyü sakinleri 7.Olağan genel kurul toplantısı'na katılan misafirlere, Köy konağın'da kurdukları müze'yi gösterme'nin sevincini yaşadılar.hayret ve hayranlıkla müzeyi gezen misafirler emeği geçenlere teşekkür ederek,bu şekil'de bir çalışma'nın Çubukta'da başlatılması temennisin'de bulundular.

Kuruçay Köyü Dernek Başkanı ve Çudef Başkanı olan Recep Taş önderliğin'de Kuruçaylı'lar güzel bir karar alarak Köy konağı'nın bir bölümünü Köy müzesine çevirmeye karar vermişler.

Osmanlıca eserler,Yayık, çıkrık, idare, dibek, kağnı…

Müze'nin bir bölümüne köyde eskiden kullanılan ev eşyaları konulmuş. Ev eşyalarının içinde silah'lar ibrikler, su kapları, idare, gaz lambaları, lüküsler, sürahiler, testiler, çıkrık ve semaver var. Tahıl ürünlerinin değerlendirilmesinde kullanılan dibek tokmağı,elekler ile hayvanlara takılan ,boyunduruk,gibi küçük aletler de bir başka bölüm'de sergilenmiş. Orta bölüm'de ise Kuruçay Medresesin'de bir çok öğrenci'nin ilim öğrenmesine vesile olmuş ,Kuruçay köyü ve Çevresinin'de istifade ettiği osmanlıca eserler sergilenmiş.

Kuruçay Köyü Müzesi'nin daha'da genişletileceği'ni belirten Başkan Recep Taş şunları söyledi"Yumurtanın, soğanın, ekmeğin bile sabahları şehirden alınarak tüketildiği köylerimizde, köyünü ziyarete gelen şehirli çocuklarımıza, köyün bir zamanlar ne olduğunu, eskiden köylerde nasıl bir hayat yaşandığını, köydeki ev eşyasının neler olduğunu, bağda, bahçede, tarlada nelerin kullanıldığını anlatma noktasında köy müzesi'nin işe yarayacağını düşünüyorum.Bütün hemşehrilerimizden'de bu konu'da bize yardımcı olmaları'nı istiyorum"dedi.

Böyle bir müze sadece Kuruçay için değil bölge köyler ve Çubuk için'de tanıtım vesilesi olacağa benziyor.

Müzeden kesitler....

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum