Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

Hz. Muhammed (ASV)’I TANIYALIM

                 

   

               Yazımıza bir şiirle başlayalım “Yusuf denemez buna eştir. Bir necm idi o, bu bir güneştir. Hz. Muhammed (asv) cihanın mürşidi ve âlemlere rahmet olarak gönderilen bir peygamberdir. Kur’an-ı kerim enbiya süresi 107 de “(Resülüm) Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik” fermanı yer almaktadır.                                                                                    

                      Bir hadisi kutside de Cenabı Hak: “Habibim sen olmasaydın varlık âlemini yaratmazdım”  buyurmaktadır. “Bütün Peygamberler insanları küfür, şirk ve nifak bataklığından… Kurtarmak için çalışmışlardır.                                                                    

                      İlk Peygamber Adem (asv) dır.Cenabı hak yaratmış olduğu kullarını Peygambersiz ve kitapsız bırakmamıştır.Bu konu fatır süresi ayet 24 de “Biz seni müjdeleyici ve uyarıcı olarak hak ile gönderdik.Her millet için mutlaka bir uyarıcı (Peygamber) bulunmuştur”buyrulmaktadır.Bazılarının dediği gibi insanlığın başlangıcı cehalet ve karanlık değil,bilakis,medeniyettir.                                                                                                                        

                   Kur’an ve sünnet yolundan gitmeyen fert ve toplumlar için her devrede karanlık zamanlar vardır ve bulunmaktadır. Hz. Peygamber (sav) bir hadisi şeriflerinde  “Ben güzel ahlakı (edebi) tamamlamak için (Allah tarafından) gönderildim” (Elmuvatta  “Hüsnül hulk” 8)                                                                                                                                     buyurmaktadır.  Bu konuda şairde edebi ne güzel söylemiştir.  Edeb bir taç imiş Huda dan, giy anı kurtul her belandan”

                    Nun süresi ayet 4 de “ ve sen elbette yüce bir ahlak üzeresin” beyanı yer almaktadır. Resulullah’ın en önemli görevlerinden biriside, güzel huylarını ve örnek yaşayışını insanlara kazandırmasıdır.                                                                                                                         

               Ahlak iki kısımdır. 1.Ahlakı hamide 2.İse ahlakı zemime veya seyyiedir. Ahlakı hamide, Peygamber, ahlakıdır. Ku’an, ahlakıdır.                                                                                                                 

                       Hz.Aişe (ra) validemize soruyorlar. Ya! Ayşe; Resulullah’ın ahlakı nasıldı. Cevaben: Resulullah’ın ahlakı kur’an ahlakıdır” buyuruyorlar.                                                                                         

                 Ahıret yolcusu olan insanlara yol gösteren Hz. Peygambere Cenabı hak tarafından İslamiyeti tebliğe yakınlarından başlayarak “insanları uyar” emri şuara süresi ayet 214 şöyle yer almaktadır.“(Önce) en yakın akrabanı uyar”  ilahi emir gereğince kavmini islama davet etti ve  “Şu dağın ar kasında bir düşman olduğunu haber versem ne dersiniz?” hepsi birden  “Sen doğru söylersin, sen asla yalan söylemezsin “Muhammedül eminsin”.dediler. Buna rağmen kendisinin Peygamber olduğunu ve ilahi emirleri tebliğ edince pek çoğuna iman etmek nasıb olmadı.   

                   Resulullah’a ilk vahyin gelmesi sırasında, Muhterem eşi Hz. Hatice (ra) “Ben melek gördüm dediğinde.” O muhterem eşi,”Resulullah’a, Sen üstün Faziletlere sahip oldun,Allah’a yemin ederim ki, Cenabı Hak hiçbir vakit seni utandırmaz,çünkü sen akrabanı gözetirsin aciz,yoksul,  kimselere yardım edersin,Müsafiri ağırlarsın,..”beyanında bulunmuşlardır.                                                                                  

               Cahiliye devrinin en azgın insanı olan Hz. Ömer Resulullah’ın en azılı düşmanı iken, Kur’an mucizesiyle Müsliman olmuş, asırlara adalet örneği sergilemiştir. Hz. Ömer bir sözünde “Bağdat’ta Dicle nehrinin üzerinde bulunan, köprünün üzerinden, geçerken bir keçinin ayağı kırılsa, adlı ilahi gelir Ömer’den sorar onu” demiştir. Resululllah’ın okulundan mezun olanların güzel halleri böyledir. Bu âlemde her şey hak ile kaim, Miratı Muhammet’ten Allah görünür daim. Allah’a emanet olunuz.          

Bu yazı toplam 2138 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.