"Huzur ve istikrar beklentisi oyları artırdı"

"Huzur ve istikrar beklentisi oyları artırdı"

1 Kasım seçimlerinde ipi göğüsleyerek yeniden tek başına iktidar olan AK Parti, Gaziantep ve Şanlıurfa'da hem oylarını hem de milletvekili sayısını artırdı.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) İktisadi İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ali Serdar Erdurmaz, AK Parti'nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif kentlerinden Gaziantep ve Şanlıurfa'da oylarını artırmasında halkın huzur ve istikrar beklentisinin etkili olduğunu belirtti.

1 Kasım seçimlerinde yeniden tek başına iktidar olan AK Parti, Gaziantep ve Şanlıurfa'da hem oylarını hem de milletvekili sayısını artırdı.

AK Parti, bu seçimde aldığı oylarla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sanayi ve ticarette lokomotif kenti Gaziantep'te HDP ve MHP'den birer milletvekili koparmayı başardı. Yine bölgenin önemli şehirlerinden Şanlıurfa'da da benzer bir durum ortaya çıktı. AK Parti bu şehirdeki milletvekili sayısını da 7'den 9'a çıkardı.

HKÜ İktisadi İdari Sosyal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Doç. Dr. Erdurmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti'nin, Güneydoğu'nun genelinde oy ve milletvekili sayısını artırdığını söyledi.

AK Parti'nin Gaziantep ve Şanlıurfa'da 7 Haziran'a göre oylarını ortalama yüzde 16 artırdığını hatırlatan Erdurmaz, bu durumun ise yöre insanının huzur ve istikrar beklentilerinin tek başına iktidarla kazanılabileceğine inanmasından kaynaklandığını dile getirdi.

HDP'nin söylemleri ve tutumları arasındaki çelişkilerin de bölge seçmeninin tercihinin değişmesinde etkili olduğunu anlatan Erdurmaz, şöyle konuştu:

"AK Parti'nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin lokomotif kentlerinden Gaziantep ve Şanlıurfa'da oylarını artırmasında halkın huzur ve istikrar beklentisi etkili oldu. Bana göre bu bölgede en büyük darbeyi de HDP yedi. Bunda da kendi içindeki tezatlıklar rol oynadı. Çünkü 7 Haziran öncesinde tüm Türkiye'ye kucaklayacağını dile getiren parti, bir anda seçimden sonra barışı öteleyen, halka sırtını dönen ve söylemleriyle devleti yok sayıp terörü artıracak tutum sergiledi."

Erdurmaz, seçim öncesinde yaşanan terör olaylarının da bölge insanını olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, terör nedeniyle esnafın iş yerlerini açamaz, insanların çocuklarıyla parklarda vakit geçiremez hale geldiğini vurguladı.

AK Parti'nin ise bu durum karşısında bölgeye huzur getirecek, terörle mücadele çalışması yürüttüğünü kaydeden Erdurmaz, "Her fırsatta barış sözcükleri dile getiren HDP ise halkın yanında durmak yerine terör örgütünün haklarını koruyup, terörü tırmandıracak, onları kalkındıracak adımlar attı. Dolayısıyla iş yerinde mutsuz, evinde kaygılı, sokakta huzursuz bir bölge oluşturuldu. İnsanların HDP'ye olan inancı kayboldu. Durum böyle olunca nefes alabilmek için insanlar yeniden AK Parti'ye geçti. Yani özetle AK Parti'nin bölgedeki yükselişine HDP'nin gerçekle örtüşmeyen tutum ve söylemleri neden oldu diyebiliriz" değerlendirmesini yaptı.

Terör olaylarının tırmanmasıyla bölgedeki istikrarsız ortamın batı illerinden daha fazla hissedildiğini belirten Erdurmaz, AK Parti'ye yönelişte istikrar özleminin de etkin rol oynadığına işaret etti.

İnsanların AK Parti'ye inandığını anlatan Erdurmaz, "İnsanlar, istikrar ve akabinde de ekonomideki iyileşmenin AK Parti ile yeniden sağlanabileceğine inandı. O yüzden de HDP veya CHP gibi bazı partilerin yerine AK Parti'ye yöneldi. MHP, bu bölgede zaten yok gibi bir şey. MHP'nin kemik oyu denebilecek seçmenler ise tercihini AK Parti'den yana kullandı" diye konuştu.

- "Seçmen AK Parti'de istikrarı gördü"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şevket Ökten de bütün partilerin seçim sonuçlarını derinlemesine analiz etmeye başladığını söyledi.

Sonuçların tek faktöre indirgenmesinin yanlış olacağını ifade eden Ökten, siyasetçilerin halkın ikazlarını dikkate alarak yoluna devam edeceğini belirtti.

Ökten, başta Çözüm Süreci olmak üzere bölgenin diğer sorunlarının artık Mecliste ve diyalog yöntemiyle çözülmesinin net bir şekilde vatandaş tarafından istendiğine dikkati çekti.

Şanlıurfa'da seçmenlerin kararında 7 Haziran öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili olan Faruk Çelik'in listede oluşunun etkili olduğunu anlatan Ökten, AK Parti'nin 1 Kasım için neredeyse seçmen seçmen markaj tekniği uyguladığını dile getirdi.

Ökten, bölge halkının istikrar ve ekonominin iyileşmesi açısından en çok AK Parti'ye güvendiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Daha önce AK Parti'de Recep Tayyip Erdoğan faktörü ön plandayken şimdi ikinci bir faktör olarak da istikrar vurgusu kendini gösterdi. Bu seçimlerin sonucunda, sosyal ve ekonomik yapısı derinden etkilenen halkın 7 Haziran'dan sonra oluşan ve giderek bir kaos izlenimi bırakan ortamdan rahatsız oluşu etkili oldu. Bu konunun ciddi ekonomik çıktıları oldu emlak ve turizm piyasası çok kötü günler geçirdi. İnsanların öyle yada böyle istikrarı sağlayacak bir yapıyı istediklerini ve bunu en yakın AK Parti'de göreceklerine olan inancı sandığa yansıdı."

AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.