HSYK Kararnamesi 35 yıllık Cübbe Özlemini bitirdi

HSYK Kararnamesi 35 yıllık Cübbe Özlemini bitirdi

35 yılın ardından, gelecek hafta cübbesini giyerek Çubuk Adliyesi’ndeki mesaisine başlayacak.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, son hâkimler ve savcılar kararnamesinde boş bırakılan bazı yerlere, ek kararnameyle atama yaptı. 24 kişilik ek kararnameyle, çeşitli nedenlerle mesleğe veda eden ama HSYK 3. Dairesi’nce yeniden mesleğe kabul edilen 6 hâkim ve savcının da görev yerleri belli oldu. 

Bu isimler arasında 12 Eylül döneminde ülkeyi terk etmek zorunda kalan dönemin Ordu Korgan Savcı Yardımcısı Cengiz Güneş de bulunuyor. 60’lı yaşlarında Çubuk Savcılığı’na atanan Güneş, böylece 35 yıllık cübbe özlemini de gidermiş oldu.
 
MAHKÛM OLUNCA KAÇMIŞTI
Cengiz Güneş, 12 Eylül askeri darbesi döneminde Korgan Savcı Yardımcısı olarak göreve başladı. Güneş’in o dönem yürüttüğü bir soruşturma sırasında el konulan silah kayboldu. Silah daha sonra Güneş’in bir akrabasının üzerinde ele geçirildi. Askeri Mahkeme’de yargılanan Güneş, 3 yıl hapis cezasına mahkûm edildi.

Suçlamaları reddeden Güneş, cezaevine girmemek için yurtdışına kaçtı. Uzun süre yurda dönmemesi nedeniyle de dönemin HSYK’sı tarafından meslekten çıkarıldı. Ancak sürgündeyken cezası affedildi. Bu gelişme üzerine Güneş, hemen yurda dönerek geçen yıl HSYK’nın kapısını çaldı ve “Haklarım iade edilsin, avukatlık dahi yapamıyorum” dedi.
 
ESKİ HSYK’DAN RET
Güneş’in mesleğe dönüş talebi, önce HSYK 3. Dairesi, ardından da HSYK Genel Kurulu tarafından ‘ilerleyen yaşı’ gerekçe gösterilerek oyçokluğuyla reddedildi. Sadece haklarının iade edilmesi kararlaştırılan Güneş, bu kapsamda avukatlık yapma hakkına kavuştu.
 
CÜBBESİNİ GİYEREK MESAİYE BAŞLAYACAK
Ancak eski HSYK’nın görev süresinin 25 Ekim 2014’te dolması üzerine Güneş, bu kez yeni HSYK’nın kapısını çaldı. Güneş, “Bir gün bile olsa mesleğimi yapmak istiyorum” dedi. 

Yeni oluşan HSYK 3. Dairesi, Güneş’in mesleğe kabulüne karar verdi. HSYK 1. Dairesi de bu karar kapsamında Güneş’i Çubuk Cumhuriyet Savcısı olarak atadı. Güneş, 35 yılın ardından, gelecek hafta cübbesini giyerek Çubuk Adliyesi’ndeki mesaisine başlayacak.

Kaynak: Habertürk

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.