Hırsızlara karşı güvenlik kilidi

Hırsızlara karşı güvenlik kilidi

Ankaralı esnaf Halil Güçlü, kendi geliştirdiği ve daha sonra patentini aldığı “güvenlik kilidi” ile hırsızlıklara karşı çözüm olmaya çalışıyor

Ankaralı esnaf Halil Güçlü, kendi geliştirdiği ve daha sonra patentini aldığı “güvenlik kilidi” ile hırsızlıklara karşı çözüm olmaya çalışıyor. Çelik ve ahşap kapılara takılan güvenlik kilidinin patentini alan Halil Güçlü, “hırsızlığa son” sloganıyla ürününü bir yıldır pazarlıyor. Ankara'da sadece üç noktada satılan bu güvenlik kilitleri 400 YTL karşılığı kapılara taktırılabiliniyor. Güvenlik kilidi fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Güçlü, çelik kapıcı oldukları için genellikle hırsızlık olaylarıyla sık sık karşılaştıklarına değindi. Güçlü, hırsızların kapıları parçalayarak içeri girdiklerini belirterek şöyle konuştu:

“Ankara'da genellikle herkes çelik kapı taktırmış. Fakat bunun da çare olmadığı anlaşıldı hırsızlığa karşı. Dolayısıyla insanlar bize geldiler ne yapabiliriz diye. En azından kendimizi nasıl güvene alabiliriz diye çözüm istediler. Şimdi piyasadaki en son model kilitler bile hırsızlar tarafından bir şekilde kırılıp, açılıp içeri girilebiliyordu. Bu çelik kapılar da hırsızlar tarafından levye gibi aletlerle açıldığında içeridekiler duymuyordu. Buna ne çare yapabiliriz düşündük ve böyle bir çalışmaya imza attık.”

İşe önce kapının arkasına geniş bir demir yerleştirerek başladıklarını anlatan Güçlü, sonra bu fikri geliştirdiklerini ve bunun hem içeriden hem de dışarıdan açılması için çalışma yaptıklarını dile getirdi. Daha sonra işi ilerlettiklerini ve proje çizimine geçtiklerini kaydeden Güçlü, sonraları kilidin sistemini çok basit bir şekilde oluşturduklarını söyledi. Güçlü, “Daha sonra ise patent almak aklımıza geldi. Onu hazırladık, başvuru yaptık ve patent onaylanınca bununla ilgili geniş araştırma yaptık. Baktık ki bunun benzerleri değişik şekillerde Avrupa ve Amerika gibi dünyanın başka yerlerinde de uygulanıyormuş” diyerek şunları söyledi:

“Bu kilit kapıya takıldığında her iki taraftan da sürgüsü var. Ahşap ve çelik gibi her türlü kapıya da takılabiliyor. Bizde bir korku da vardı. 'Acaba bunu taktıktan sonra bir bozukluk olur mu bir sorun yaşar mıyız' diye. Yaklaşık 1 yıllık bir deneme zarfında 400'ün üstünde montaj gerçekleştirdik. Şimdiye kadar bununla ilgili bize bir şikâyet gelmedi. Çok güçlü çelikten olduğu için bir kırılma riski de yok. Dolayısıyla bu bizi rahatlattı.”

Güvenlik kilidinin hırsızlara karşı çok etkili bir sistem olduğunu savunan Güçlü, bununla ilgili herhangi bir reklam yapmadıklarına vurgu yaptı. Halil Güçlü, ilk önce ürünlerine kendilerinin güvenmek istediklerini söyleyerek “Genellikle müşteri müşteriyi getirdi bize. Ürün bu şekilde giderek yayıldı, yoksa bizim pek bir katkımız olmadı tanıtım konusunda. Sadece işyerinin önüne bir pankart astık. Hırsızlığa son” diye konuştu. Güçlü, “Halkın yüzde 80'i çelik kapı kullanıyor. Yeni bir çelik kapı taktırmak ise 4 bin YTL'ye kadar varıyor. Ama ne kadar pahalı olursa olsun kapıda kilit önemli. Kilit olmazsa bunun bir önemi yok. Yeni kapı taktırmak çok pahalı. Böyle olunca da insanlar kapılarına bizim kilitlerden takarak güvenlik sorunu 400 YTL gibi bir parayla çözüyorlar” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum