Her Öğrenciye Bilgisayar

Her Öğrenciye Bilgisayar

Öğrencilere 100 dolara bilgisayar


Dünyanın birçok ülkesinde başlatılan 100 dolara Her Çocuğa Bir Dizüstü Bilgisayar Projesi (OLPC) Türkiye'de de uygulamaya geçiyor.09 Şubat 2008 / 06:16
Proje ile maddi durumu iyi olmayan 6-12 yaş arasındaki çocukların bilgisayar sahibi olması amaçlanıyor. Proje, sivil toplum kuruluşlarından destek görmesi halinde başta Güneydoğu olmak üzere birçok bölgeyi kapsayacak.

ABD'nin en önemli mühendislik okullarından Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından başlatılan OLPC, şu anda dünyanın yaklaşık 10 ülkesinde uygulanıyor. MIT Medya Laboratuvarı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Negroponte'nin fikir babası olduğu ve dünyanın önde gelen bilişim şirketlerinin destek verdiği proje yakın zamanda Türkiye'de de hayata geçecek.

Proje, MIT Türk Öğrenci Derneği'nin öncülüğünde, Arı Hareketi'nin desteğiyle yapılan lansman kampanyası ile tanıtıldı. Hareketin Mecidiyeköy'deki binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan dernek yetkililerinden Yunus Şaşmaz, projenin eğitimde fırsat eşitliği getirmesi bakımından bir reform olacağını söyledi. Tamamen eğitim amaçlı olan projenin, sivil toplum kuruluşları üzerinden yürütüleceğini ifade eden Şaşmaz, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yardım gelmesi halinde büyük bir başarıya imza atabileceklerini söyledi. Şaşmaz, OLPC girişiminin 2010'da bir bilgisayar maliyetini 50 dolara düşürerek, daha çok çocuğa ulaşmayı amaçladığını da bildirdi.

Şaşmaz'ın verdiği bilgilere göre, Tayland'da üretilen dizüstü bilgisayarların maliyeti 188 dolar. Bunlar diğer bilgisayarlara nazaran hem daha sağlam hem de farklı bir tasarıma, donanıma ve yazılıma sahip. Elektriğin olmadığı yerlerde yoyo oyuncakları ya da küçük bir güneş paneliyle şarj edilebiliyor. Üzerinde kamera bulunan ve ekranı kapatıldığında çanta olan bilgisayar ile internete bağlanmak da mümkün.

Projenin hayata geçmesi için sivil toplum kuruluşlarından destek bekleniyor. Gerekli yardım temin edildiğinde ilk olarak bilgisayarlara Türkçe yazılım yüklenecek. Ardından proje pilot okullarda uygulamaya konacak ve desteğe göre yaygınlaştırılacak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum