Hayvansal Gübreler Merkezden Uzaklaştırılacak

Hayvansal Gübreler Merkezden Uzaklaştırılacak

İlçe merkezi ve havaalanı çevresinde hayvansal gübre bulundurulmaması konusunda kararalı olduklarını söyleyen Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, cezai müeyyide uygulamadan bu sorunu ortadan kaldırmak istediklerini belirtti.

Hayvansal gübre üreticileriyle bir araya gelen Çubuk Belediye Başkanı Dr. Tuncay Acehan, hayvancılığın ilçenin en önemli gelir kaynaklarından bir olduğun, ancak bunun en iyi şartlarda ve çevrenin kirletilmeden yapılması gerektiğini kaydetti.

Hayvancılığın ilçede daha da çok geliştirilmesinden yana olduğunu dile getiren Başkan Acehan, hayvansal atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.  

Hayvansal gübrelerin bertarafında en modern sistemin biyogaz tesisleri kurmak olduğunu söyleyen Başkan Acehan, gübre üreticilerinin bir araya gelerek biyogaz tesisi kurması tavsiyesinde bulundu.

Zabıta Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Başkan Acehan, şunları söyledi:

“Koku ve sineğin kaynağı tavuk ve büyükbaş hayvanların gübresidir. Bunların en iyi şekilde hem çiftliklerden uzaklaştırılması gerekiyor hem de en iyi şekilde işlenilerek bertaraf edilmesi gerekiyor. İnsanlarımızın bu atıkları rastgele atmadan belirli bir noktada toplanarak işletilmesi gerekiyor. Bu konuda da sizler devreye giriyorsunuz. Şehir merkezinden en az 10 kilometre uzaklıkta belirlediğimiz noktaya taşımanızı ve orada bu atıkları çevreye zarar vermeden kuracağınız biyogaz tesisinde işlenerek elektrik enerjisine dönüştürmeniz en mantıklı çözüm diye düşünüyoruz. Bunun hem dünyada hem de ülkemizde bazı şehirlerde güzel örnekleri var. Hatta devletimiz bu konuda güzel destekler ve teşvikler veriyor. Benim isteğim bir araya gelerek bu konuda bir yatırım yapmanızdır. Bizde belediye olarak sizlere her türlü desteği vermeye hazırız.”   

Hayvansal atıklar nedeniyle hem çevre kirliliği yaşandığını hem de aşırı derecede sinek oluşması nedeniyle vatandaşların rahatsız olduğunu aktaran Başkan Acehan, çevre kirliliğine verilen cezaların çok ağır olduğunun altını çizdi.

Kimseye mecbur kalmadıkça ceza yemesini arzu etmediklerini söyleyen Başkan Acehan, “Atıkların uygun sızdırmazlık ortamında toplanıp, uygun araçla taşınması gerekiyor. Bunlar yapılmazsa sineklerle baş edemeyiz. Sinekler gübre olan yerlerde veya protein olan yerlerde karın ve buzun altında da yaşarlar. Uygun ortam bulduktan sonra da birkaç hafta içinde uçmaya başlarlar. Bu konuda lavra döneminde ilaçla mücadele etkili olur ama ilaçla yapılan mücadele de kimyasal madde olması nedeniyle toprağı kirletiyor. Bunlar gıdaya geçiyor ve bunlar insanların hayatının kısalmasında etken oluyor. Ne üreticimiz çevreyi kirlettiğinden dolayı ceza yesin, ne de vatandaşımız çevrenin kirlenmesinden dolayı etkilensin. Hep birlikte elimizi taşın altına koyarak ilçemizi güzelleştirelim” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum