Hayvan pazarında kurban hareketliliği başladı

Hayvan pazarında kurban hareketliliği başladı

Çubuk hayvan pazarında, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla hareketlilik artmaya başladı.

Çubuk ve çevresinde, uzun ve zahmetli bir sürecin ardından hayvanlarını kesime hazır hale getiren üreticiler, emeklerinin karşılığını alabilmek umuduyla sabahın ilk saatlerinden itibaren hayvan pazarının yolunu tutuyor. Burada kurbanlıkları araçlardan indiren üreticiler, hayvanlarını satmaya çalışıyor.

Kurbanlık küçükbaşların fiyatları 700 lira ile bin lira arasında değişirken, büyükbaşlar ise 5-20 bin liradan satışa sunuldu.

En uygun kurbanlıkları bulmak için pazara gezen alıcılar, erken kurban almanın avantajından yararlanmaya çalışıyor. Kurbanlık hayvan almak için pazara gelen vatandaşlardan bazıları hayvanın kilosunu tespit etmeye, bazıları da dişlerinden yaşını anlamaya çalıştı.

Vatandaşlar, Çubuk Belediyesi Canlı Hayvan Pazarı'nın yanı sıra Ankara Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği üyelerinin besi ahırlarından da kurbanlıklarını şimdiden seçip ayırtıyor.

Çubuk Belediyesinde görevli veteriner hekim Bekir Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pazar giriş ve çıkışlarında kurbanlıkların her türlü kontrollerinin yapıldığını belirtti.

Bu yıl damızlık hayvanların kurbanlık olarak satışının ve kesiminin yasak olduğuna dikkati çeken Kılınç, şöyle konuştu:

'Kurban bayramı öncesi yoğun bir hareketlilik başladı. Pazarımızı saat 05.00'te açıyoruz. Vatandaşlarımızın getirmiş olduğu hayvanların kulak numarası, sağlık raporu ve pasaportlarının kontrolünü yapıyoruz. Bakanlığımızın aldığı bir karar var. Bu yıl dişi hayvan kesimi yasaklandı. Güzel bir karar oldu. Vatandaşlarımızın buna özellikle dikkat etmesini istiyoruz. Biz de bu şekilde kontrollerimizi yoğunlaştırdık. Şu anda pazarımıza günlük ortalama 600-700 büyükbaş, binin üzerinde de küçükbaş girişi ve çıkışı oluyor. Oturmuş bir piyasa yok ama ortalama canlı baskül 20-21 lira arasında değişiyor.'

- Dişi hayvan satışlarının yasaklanması

Kurbanlık beslemek için düve aldığını ve yasağın gelmesiyle hayvanlarını satamadığını dile getiren besicilerden Hasan Çetin, 20 yıldır hayvancılık yaptığını ve ilk defa böyle bir kararla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

Üreticilerden Ömer Kement de 'Geçtiğimiz yıla göre piyasa zayıf. Canlı dana 20-21 lira civarında deniliyor ama müşteri bulununca 18 liraya kadar veriyorlar.' dedi.

Dede mesleğini devam ettirdiğini anlatan üreticilerden Cafer Onbaşı ise, 'Büyükbaşa göre küçükbaş piyasası şu anda çok iyi. Ben 20 yıldır ilk defa küçükbaşta piyasayı bu şekilde gördüm. Bu sene sattığımızdan kar ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.