"HAYASAD" Uygulama Eczanelerde Devam Etmeli

"HAYASAD" Uygulama Eczanelerde Devam Etmeli

Hasta muayene katılım payları ve bunların eczaneler tarafından tahsil edilmesi ile ilgili Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği (HAYASAD) Genel Başkanı Ahmet Tandoğan, olması gereken bir uygulama olarak görüyor.

Hasta muayene katılım payları ve bunların eczaneler tarafından tahsil edilmesi ile ilgili Hasta ve Hasta Yakını Haklarını Savunma Derneği (HAYASAD) Genel Başkanı Ahmet Tandoğan, olması gereken bir uygulama olarak görüyor.



Hasta muayene katılım payları ve bunların eczaneler tarafından tahsil edilmesi ile ilgili Sosyal Güvenlik Yasası'nın 01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten HAYASAD Başkanı Ahmet Tandoğan, şunları söyledi:''Yürürlülük tarihinden itibaren öngörülen yeni hasta muayene katılım payları da alınmaya başlanmış ve bu ücretleri tahsil etme işlemi eczanelere vermiştir. O tarihten itibaren gerek Türk Eczaneler Birliği gerekse de yazılı ve görsel basında uygulama ile ilgili çeşitli tartışmalar yaşanmaktadır. Öncelikle HAYASAD olarak belirtmek isteriz ki muayene katılım payı alınması uygulamasını ülkemizin kaynakları da göz önüne alındığında olması gereken bir uygulama olarak görüyoruz. Kaldı ki pek çok Avrupa ülkesi buna benzer uygulamalar olduğu hepimizin malumudur" dedi.

Katılım payı uygulamasıyla sağlık kuruluşlarının gereksiz yere meşgul edilmesinin bir parça olsun önleneceğini de belirten Tandoğan, "Hastanelerimizin gerçek hastaya hizmet kalitesinin artacağını düşünmekteyiz. Bu ücretlerin tahsil edilme şekline gelince, şayet eczanelerden tahsil edilmezse o zaman hastanelerde tahsil edilme yoluna gidilecektir. Bu uygulamanın daha önceki sonuçlarını hepimiz biliyoruz. Veznelerin önündeki ödeme kuyrukları pek çok hastane de hasta hizmetlerini aksatır boyutlara ulaşmıştı. Sanırız burada eczanelerin esas şikayet ettikleri durum SGK'ya ait provizyon ve sorgulama sisteminin sık sık devre dışı kalmasıdır. Bu problemin çözülmesi gerekmektedir. Tabi eczacıların SGK'ya bu hizmeti karşılığında SGK'nın da gerek ödeme süreleri gerekse de kurum indirim oranları gibi sözleşme şartları konusunda eczacılara bazı yeni avantaj getirmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Şuan ki uygulamanın ülkenin şartlarına uygun olduğunu dile getiren Tandoğan; "Gerçek hastaya hizmet kalitesini artırıcı, hastanelerin gereksiz kullanımı ve suiistimalini önlemeye yönelik faydalı olduğu kanaatindeyiz ve uygulamanın devam etmesini istiyoruz. Hasta ve Hasta Yakını Haklarının bu kararın devamı ile daha demokratik bir işleyişe kavuşacağına inanmaktayız" diyerek uygulanmanın devam etmesini istedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.