Havuç Suyu Yararlı Mıdır?

Havuç Suyu Yararlı Mıdır?

Havuçta A vitamininin ön öğesi olan karotenler bulunur. Karotenler vücuda alındığında ince barsaklarda ve karaciğerde çoğunluğu A vitaminine dönüşür. A vitamini ve A vitaminine dönüşmeyen karotenler karaciğerde depolanır. Kandaki vitamin düzeyi azalınca k

İnsan, ihtiyacının 5 kat fazlası A vitamini ya da bunun ön öğesi olan karotenleri alırsa, karaciğerde depo edecek yer kalmadığından zehirlenme etkisi görülebilir. Çünkü A vitamini ve karotenler suda erimediklerinden idrarla ve terle dışarı atılamazlar.


Havucun 100 gram yenen kısmı, insanın 2 günlük ihtiyacından çok A vitaminine dönüşebilen karotenleri içerir. Yarım kilo havuçtan bir bardak havuç suyu yapılıp içilirse ve bu uygulama her gün ya da gün aşın sürdürülürse, gereksinmenin 5-10 katından çok karoten vücuda alınmış olur. Karaciğerin bu kadar çok karatenden oluşacak A vitaminini ve A vitaminine dönüşemeyen karoteni depolayacak kapasitesi kalmadığından, zehirlenme etkisi görülür. Zehirlenme, sindirim sistemi bozukluktan ve insanın renginin sanya dönüşmesiyle belirlenir.

Görüldüğü gibi, gereksiz uygulama ile ve hem de para harcayarak sağlık bozukluğu oluşturulabilmektedir. Herhangi bir şeyi vücuda gereğinden çok fazla almak daima sağlık bozukluğu ile sonuçlanır. Havuç suyu da bunlardan biridir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.