HALK EĞİTİM MERKEZİ’NDEN YILSONU SERGİSİ...

HALK EĞİTİM MERKEZİ’NDEN YILSONU SERGİSİ...

İlçe Halk Eğitim Merkezi’nin 2018-2019 Eğitim ve Öğretim Yılı Sonu Sergisi, İlçe Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Şuayip YAMAN

Haber-Yorum

İlçemiz Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü´nün 2018-2019 eğitim öğretim yılında açmış olduğu kursların yılsonu sergi töreni Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde yapıldı.

 

İlçemiz Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından 2018-2019 eğitim öğretim yılı içerisinde açılan; Giyim, Dekoratif Ahşap Süsleme, Yağlı Boya Resim, El Sanatları, Çömlek Yapımı kurslarında hazırlanan eserlerin gösterime sunulduğu Yılsonu Sergisi, 13 Haziran Perşembe günü saat 13:30’da Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi Salonu’nda yapılan etkinlik ile gerçekleştirildi. Sergi 17:00’den sonra düğün gerekçesiyle apar topar toplattırıldı.

 

Serginin açılışına; İlçe Kaymakamı Uğur SEZER ve eşi Fatime Yavuz SEZER, Belediye Başkan Yardımcısı Lokman KILIÇ, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr. Aytunç ATEŞ ve Yüksek Okul Sekreteri Aysen ERDOĞAN, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili (Şube Müdürü) Şenol AĞBABA, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ali ÖZTÜRK, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai ÖZDEMİR, İlçe Müftüsü Tahsin YAZGAN, Belediye Plan ve Proje Müdürü Hüsrev ÇÜĞEN, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kurs eğitmenleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.

 

Serginin açılış kurdelesi; İlçe Kaymakamı Uğur SEZER ve eşi Fatime Yavuz SEZER, Belediye Başkan Yardımcısı Lokman KILIÇ, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aytunç ATEŞ, İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili (Şube Müdürü) Şenol AĞBABA, İlçe Müftüsü Tahsin YAZGAN tarafından kesildi.

 

Sunuculuğunu İlçe Halk Eğitim Merkezi Bilgisayar Öğretmenleri (Usta-Öğretici) Feride Büşra GEVEN ve Türkan KOÇER’in yaptığı program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai ÖZDEMİR’in günün anlam ve önemini ifade eden konuşması ile devam etti.


Kurum olarak geçen yıla oranla yüzde 7 kurs ve öğrenci artışı sağladıklarını ve bunun Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğunu ifade eden Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürü Recai ÖZDEMİR, Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Aile Yaşam Merkezi Müdürlüğü ve Hanımlar Lokali’nde açılan kurslar ile vatandaşlarımızın bireysel gelişimlerine katkı vermek, ilçemizde, resim sanat, spor müzik alanlarında nitelikli elemanlar yetiştirerek günümüz ihtiyaçlarına yönelik alanlarda bireylerin bilgi birikimlerinin artırılması ve ülke ekonomisine katkı vermesi amaçlanmıştır.

 

Kursiyerler tarafından üretilen ürünlerin her biri çok değerli.

 

Kurslarımız özellikle istihdama yönelik  meslek edindirme,  yetenek geliştirme, kültürel ve sanatsal, unutulmaya yüz tutmuş sanatlar  ve çeşitli spor ve okuma –yazma  kurslarından oluşmaktadır.

 

Burada anneden çocuğuna, kadınından erkeğine, ihtiyarından gencine kadar herkese çeşitli branşlarda eğitimler verilmektedir.

 

Özellikle meslek edindirme kurslarına ağırlık veriyoruz. Bunların içinde Suriyelilere yönelik kurslar da yer alıyor ve Halk eğitimi merkezi olarak açılan kurs çeşitliliği yüze yaklaşmıştır. Bu bağlamda da zaman  zaman  yüze yakın öğretmen ve usta öğretici ile birlikte çalışmaktayız.

 

Bu sayede bu vatandaşlarımızın aile bütçelerine katkı sağlamalarına imkân veriyoruz.

Geçen yıl 247 kurs, 4 bin 556 olan kursiyer sayımız şuan itibariyle 283 kurs 5 bin 797 kursiyere ulaşmıştır dedi.

 

İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili (Şube Müdürü) Şenol AĞBABA, Bu güzel eserlerin ortaya çıkmasında emeği olan öğretici ve kursiyer arkadaşlarımı gönülden kutluyorum. Bu zorlu çalışmaların ardından bugün sizler için hasat zamanı, bizler için ise görsel bir şölen olan sergimize katkı veren bütün kurum ve vatandaşlarımızı selamlıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum dedi.


Protokol konuşması için kürsüye davet edilen İlçe Kaymakamı Uğur SEZER konuşmasında, Milli Eğitim faaliyetleri içerisinde Halk Eğitim Merkezlerinin büyük bir yeri ve önemi vardır. “Hayat Boyu Öğrenmede Eğitim Merkezi” olan Halk Eğitim Merkezleri, beşikten mezara kadar eğitim ilkesinden hareketle tüm bireylere, toplumun içindeki tüm renklere hizmet vermeyi kendisine amaç edinmiş, modern ve çağdaş normları benimsemiş, yerel değerlere önem veren, demokratik eğitim kurumlarıdır.

 

Halk Eğitim merkezlerinde her yaştan insanın ilgi, yetenek ve beklentilerine uygun kurslar düzenlenmektedir. Bizde bu kapsamda müdürlüğümüzde bu tarz kurslar açtık. Bu kursların düzenlenmesi ve hayata geçirilmesi konusunda ben ve idareci arkadaşlarımın yanında okullarımızdan ve diğer kurumlarımızdan temin ettiğimiz usta öğreticilerimizle beraber başarıyı yakalamış bulunmaktayız.

 

Herkes bir meslek sahibi olmalı.. Çünkü bize iş için müracaatta bulunan ve meslek sahibi olmayanları işe yerleştirmekte sıkıntı yaşıyoruz.

 

Burada birbirinden güzel, el işi göz nuru yüzlerce eser var. Bunlar özellikle hanımların desteğiyle ortaya konuyor.

Memurların dahi bir mesleği olmalı. Memurluk bir meslek değildir, görevdir.

Tarihimize baktığımızda Osmanlı'da sultanlarının dahi bir mesleği oluyordu. Kimi kuyumculuk, kimi marangozluk mesleğine sahipti. Hem dünyaya hükmedip, hem de bir mesleği icra ediyorlardı.

Bu kurslar kadınlarımızın ufkunu ve müteşebbis ruhunu geliştirmeye yatkın kurslardır. Aynı zamanda da onların ailelerine bir katkı sunmaktadır.

 

Sergide beğeniye sunulan ürünlerin çoğu özgün eserler.


Daha çok kurs açmak için çalışacağız. Halk Eğitim Merkezi olarak 7’den 77’ye memleketimizin geleceği olan sizlerin yanınızda olacağız. Bu konuda hiç şüpheniz olmasın.

 

Sizler yeter ki kurslarınıza devam edin ve bu kurslar ayakta kalsın. Hem hobi olarak hem de meslek olarak öğrendiklerinizi uygulayın.

 

Özellikle kadınların açılan kurslara katılmasını tavsiye ediyorum.

Serginin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim dedi.

 

Protokol konuşmalarının ardından İlçe Kaymakamı SEZER ve beraberindekiler sergiyi gezerek, kursiyerlerden ve usta öğreticilerden bilgi aldı.

 

Program, keman,  gitar, bağlama kurslarında görev alan usta öğreticiler ve kursiyerlerin müzik dinletisi eşliğinde verdiği konser ile sona erdi.

 

Serginin; Ertesi gün akşamına kadar açık kalması beklenirken aynı gün (3,5 saat sonra) sona erdirilmiştir. Bu durum ziyaretçilerin tepkisine neden olmuştur.

 

Kurum yetkililerinden alınan bilgiye göre; 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında 1 Eylül 2018 tarihinden bugüne kadar 277 adet kurs açılmış, 5644 kursiyer eğitim görmüştür.

 

Halen devam eden kurs sayısı 79, kursiyer sayısı ise 1347’dir.

 

Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Aile Yaşam Merkezi Müdürlüğü ve Hanımlar Lokali’nde açılan kurslar ile vatandaşlarımızın bireysel gelişimlerine katkı vermek, ilçemizde, resim sanat, spor müzik alanlarında nitelikli elemanlar yetiştirerek günümüz ihtiyaçlarına yönelik alanlarda bireylerin bilgi birikimlerini artırmak ve ülke ekonomisine katkı vermek amaçlanmıştır.

 

Sergide görev alan kurs öğretmenleri;

 

Giyim Öğretmenleri: Sonay Öztürk Eroğlu, Huriye Karatepe, ferdie Yavuz, ceylan Köse, Halime Akar, Mesude Memiş, Nurten Bozdoğan, Yasemin Gören ve Ayşe Keser.

 

El Sanatları Öğretmenleri: İkbaliye Avan, Ayşe Aydos, Aynur Taskesti, Dilek Yücel Sarıkavak, Duygu Acele, Gülhan Seven, Mine Göktaş, Meryem Yüzügülen, Saliha Demir, Ömür Erkan, Şefika Delikaya.

 

Kilim Öğretmeni: Satkınbibi Levent

 

Ahşap Şekillendirme Öğretmeni: Mehmet Ali Yılmaz

 

Seramik Öğretmeni: Ömer Paşa Buner

 

Su Kabağı İşlemeciliği Öğretmeni: İbrahim Ünal

 

Kaligrafi (Güzel Yazı) Öğretmeni: Serdar Kipdemir

 

Resim Öğretmeni: Fatma Özköse

 

Müzik Öğretmenleri:  Bünyamin Çevik, Furkan Yağız Kaya

 

Halk Eğitim Merkezi Müzik Öğretmeni Bünyamin ÇEVİK ve öğrencileri; Zeynep Öz, Ufuk Yaşar Azder ve Buse Azder Kardeşler, Berre Erkoçoğlu, Ali Berke Demircan’dan oluşan Gitar Orkestrası;  Karlar Düşer, Damarımda Kanımsın, Fikrimin İnce Gülü, Aşkın Kanunu, Yıllar Sonra Rastladım, İntizar, Lale Devri, Firuze, Ne Çıkar Bahtımıza ve Bir Garip Yolcu gibi Türk pop ve Türk Sanat Müziğinin hit (gözde) eserlerini sergi boyunca çaldılar.

 

“Sergi aynı gün apar-topar toplatıldı”

 

Çubuk Halk Eğitim Merkezi’nin; Meslek Edinme Kursları’nda yıl boyunca eğitim gören kursiyerlerin el emeklerini ve hünerlerini kullanarak ortaya koydukları çalışmalar her yıl düzenlenen 'sergi” ile görücüye çıktı. Vatandaşların beğenisine sunulan el emeği ürünler ilgiyle karşılandı.

 

20 stant da 28 kurs öğretmenin görev aldığı, stantlarda el emeği göz nuru binlerce eserin yer aldığı sergiye yoğun ilgi vardı.

Ama sergi sadece ve sadece  (13:30-17:00 saatleri arasında) 3,5 saat ziyarete açık kaldı.

 

Sergi daha sonra Salon’da yapılacak düğün merasimi nedeniyle kursiyerlere apar topar toplatıldı.

 

Serginin yapılacağı Salon’da düğün yapılacaktı, sergiye neden aynı gün izin verildi? 3,5 saatlik sergi mi olur?  Sergi, düğüne rastlamayan bir güne ertelenebilirdi.

 

Uzun uğraşlar sonucu bin bir meşakkatle hazırlanan stantlar kurs öğretmenleri ve kursiyerler tarafından acilen toplandı.

 

Görevlilerin bu davranışı tepkilere neden oldu. Ziyarete gelen vatandaşlar, “Bu kadar erken kapatılan sergiye ilk defa tanık oluyoruz” diye Belediye yetkililerine sitemlerini dile getirdiler.

 

Belediye görevlileri nasıl plan ve program yapıyor?

 

Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nin önceliği düğünler mi?

 

Adında kültür bulunan Kültür Merkezi’nde, kültürel faaliyetlere yer tahsisi sadece formaliteden mi ibaret?

 

Kültür Merkezi düğün için tahsis edildi ise Halk Eğitim Merkezi’nin aylardır hazırlandığı ve en az 2 gün sürmesi planlanan sergi neden aceleye getirilip 3,5 saatle sınırlandırıldı? Kültür Merkezi aynı gün düğün için de tahsis edildi ise sergi neden ileriki bir tarihe ertelenmedi?

 

Hani Kültüre önem verecektik? Yoksa kültürel faaliyetler Belediye için formalite mi?

 

Düğün Salonu çok önemli ise İlçe Belediyesi, Hükümet Caddesi üzerindeki Düğün Salonu’nu yıkıp neden park yaptı? O parkta şimdilerde kaç kişi oturuyor? Akşamları burayı kimler mekân yapıyor?

 

Sen kalk hem de kadınlar için kurs aç, onlarca kursiyer aylarca didinsin, uğraş ve emek vererek mükemmel ürünlere imza atsın sergi açmaya kalksın, sen kalk bu muhteşem eserlerin sergilenmesine 3,5 saat izin ver. O kadar emek bunun için mi yapıldı?

 

Kurs yetkililerinin İki gün sürecek dediği sergi ne hikmetse aynı gün saat 17:00’den sonra akşam düğün nedeniyle alelacele toplandı. Kursiyerlerin aylardır uğraşıp didinerek hazırladığı el emeği,göz nuru ürünler ne yazık ki ilçe halkı göremeden toplandı. Böylece o kadar emek ve çaba boşa gitti...

 

Gidin bakın diğer Metropol ilçelere, sergiler kaç gün halkın ziyaretine açılıyor?

 

Kadınlarımıza bu kadar mı önem veriliyor. Unutmayınız ki o kadınların sayesinde seçim kazanıyorsunuz. Ne zaman unuttunuz?

 

Unutmayınız ki; “Toplumda kadın yükselirse, toplum yükselir.”

 

Koskoca Çubuk Belediyesi yaklaşık 100 milyon lira harcayarak sözde dev yatırımlar! Yaptı.   

 

Demek ki bu dev yatırımlar bile sosyal ve kültürel ihtiyaçları çözmek için yeterli değil...

 

Çünkü iki etkinliği bir arada yapacak kamusal mekân veya mekanlar ilçemizde maalesef henüz yok...

 

Yaklaşık 100 bin nüfuslu Çubuk’ta sadece; Çubuk Belediyesi’ne ait 500 kişilik çok amaçlı bir Kültür Merkezi, Halk Eğitim Merkezi’ne ait 220 kişi kapasiteli bir toplantı salonu var. Bunların sayısının çoğalması lazım... (Gerçi ilçede özel şahısların salonları var ama onların da kirası pahalı geliyormuş. Maddi durumu yeterli olmayan düğün sahipleri ahaliyle Belediye Düğün Salonu’nu kiralıyorlarmış.)

 

Daha dün Çubuk İlçesine bağlı bir nahiye iken 20 Mayıs 1990 tarihinde İlçe olan ve yaklaşık 35 bin nüfuslu Akyurt’ta 1.000’er kişi kapasiteli bir konferans salonu ve bir adet de düğün salonu var.

 

Keza bir zamanlar (1901’den önce) Çubuk kazasına bağlı bir köy iken 1987 yılında Keçiören İlçesine bağlı belde, 2008 yılında ise ilçe olan Pursaklar da da modern ve çok amaçlı büyük salonlar mevcut. Darısı bizim başımıza...

 

Temennim, kadınlarımızın Halk Eğitim kurslarında el emeği göz nuru eserlerinin festival ve fuarlarda da sergilenmesi...

İlgililere ve yetkililere önemle duyurulur...

dscn7361-tile11-001.jpgdscn7382-tile2.jpgdscn7407-tile3.jpgdscn7432-tile4.jpgdscn7456-tile5.jpgdscn7481-tile6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.