“HALK EĞİTİM MERKEZİ” SERGİSİ’NE YOĞUN İLGİ...

“HALK EĞİTİM MERKEZİ” SERGİSİ’NE YOĞUN İLGİ...

Halk Eğitim Merkezi Sergisi 3-4 Haziran 2015 tarihleri arasında Bekir Ağalar Konağı’nda yapıldı. Sergiye halktan yoğun ilgi vardı.

Şuayip YAMAN

“Her Zaman, Her Yerde, Herkes İçin Eğitim “ sloganıyla eğitim veren Çubuk Halk Eğitim Merkezi” nin Vizyonu: Kişilerin ilgi, istek ve beklentileri doğrultusunda etkin ekonomik ve dinamik bir şekilde faaliyetlerini düzenler; eğitim, kültür, sanat, üretim ve rehberlik alanlarında etkin saha çalışmaları yapmaktır.

 

Misyonu ise: Milli, kültürel değerlerimizi koruyucu, geliştirici, tanıtıcı, benimsetici, niteliklerde olmasına özen gösterir. Bu amaçla halk oyunları, halk giysileri ile unutulmaya yüz tutmuş, el sanatları alanlarında araştırma yapar. Onlara koruyucu ve geliştirici kurslar açar. Kişilerin boş zamanlarını değerlendirmek, yararlı ve güzel alışkanlıklar edinmelerine ve birlik ve beraberlik duygularını geliştirmelerine yardımcı olmak amacı ile müzik, tiyatro, halk oyunları ve benzeri alanlarda araştırmalar yapar ve kurslar açar.

 

Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen kurslarda;

 

El Sanatları : İğne Oyası, Takı, Tel Kırma, Elde Kurdele İşi, Salon Takımları, Şiş Örücülüğü.

 

Müzik ve Gösteri Sanatları: Bağlama, Orkestra Eğitim, Ney Eğitimi, Türk Halk Oyunları.

 

Giyim Üretim Teknolojisi: Kadın Üst Giysileri Dikimi, Kadın Giysileri Dikimi, Kadın Temel Etek Dikimi, Elbise Dikimi.

 

Spor: Taekwondo, Kick Boks, Badminton, Atletizm, Eskrim, Oryantring, Futbol, Satranç, Güreş,Okçuluk.

 

Çocuk Geliştirme ve Eğitimi: Aile Eğitimi Programları, Çocuk Bakımı, Çocuk Eğitimi.

 

Yabancı Diller: İngilizce, Osmanlıca, Arapça.

 

Mesleki ve Teknik Kurslar: Şarküteri, Bakkal ve Gıda Pazarları Elemanlığı, Hijyen Eğitimi, Katı ve Sıvı Yakıtlı Kalorifer Ateşçiliği, Hasta ve Yaşlı refakatçisi, Et ve Et Ürünleri İşlemeciliği Hijyen Eğitimi, Servis Görevlisi (Garson) Hijyen Eğitimi, Direksiyon Eğitimi Öğreticisi, Ağaç kesme ve Boylama, Hızlı Klavye Kullanımı, Doğal Gaz ateşçiliği, Okuma ve Yazma, Cilt Bakımı ve Estetiği,  Model uçak yapımı, Hasta kabul İşlemleri, Bilgisayar İşletmeciliği, Aşçı Hijyen Eğitimi, Arı Yetiştiriciliği, Sürü Yönetimi, Pasta çırağı, Arıcılık, Drama eğitimi, Kooperatifçilik Eğitimi, Agat Taşı İşlemeciliği,

 

BELMEK ve İŞKUR işbirliği ile yapılan kurslar .

 

Bilgisayar ve Cilt Bakımı ve Estetiği kursları, alanında uzman eğitmenler eşliğinde verilmektedir.

 

Ayrıca, Açık öğretim Ortaokulu ve Açık öğretim lisesi iş ve işlemleri Halk Eğitim merkezi Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

 

Sergide kursiyerlerin;

 

  • Kağıt Rölyef
  • Ahşap Oymacılığı
  • Yağlı Boya Resim
  • Ney Dinletisi
  • Defile
  • Okul Öncesi ve Çocuk Eğitimi Etkinlikleri
  • Takı-Tasarım,
  • El Sanatları,
  • Giyim  
  • El Nakışı, kurslarında yaptıkları el emeği ve göz nuru ürünleri sergilendi. Ve izleyenlerin yoğun ilgini kazandı.

 

Açılışta düzenlenen defilede mankenlerin üzerindeki gelinlikler ‘Sevil Gelinlik’ten, baş tasarımları Setre Nur’dan alınmış. Sadece gelin makyajları Merkezin güzellik uzmanları tarafından yapılmış. Keza türban tasarımları da öyle...

                                 

Kurslarda görev alan eğitici-öğreticiler; “Merkezimizde gelen kursiyerler önce kendi ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Elbise ve gelinlik gibi. Yapılan elbiselerin maliyeti 6 lira ve 20 lira arasında değişiyor. Ama bu elbiselerin fiyatları piyasa da 200 lira ile 500 lira arasında değişiyor.

 

Kursiyerler sanayi makinesini öğrenerek: Bir kıyafet dikebiliyor, bir paça kıvırmayı yapabiliyorlar.

 

Düşük maliyetle kıyafet elde edebiliyorlar.

 

Yaptıkları kıyafetleri internet üzerinden satışını yapabiliyorlar.

 

Haftanın 5 günü kurs görüyorlar. Kursta önce arkadaş ediniyorlar. Sosyal hayata giriyorlar. Evdeki eksikliği kursta görüyorlar. Psikolojik tedaviyi doktordan önce burada görüyorlar. Evdeki sorunları unutuyorlar. Sorunları bizle tartışıyorlar. Böylece hanımların kendilerine olan güvenleri artıyor.

 

Hatta Psikiyatri uzmanları hastalarına, bizim kurslarımızı tavsiye ediyorlarmış.

 

Bekir Yılmaz Ortaokulu ve Güldarpı Ortaokul’unda, Halk Eğitim Merkezi’nin de destek ve katkılarıyla bayan kursiyerlere dikiş nakış, tel kırma, pike, kurdele nakışı, Brezilya nakışı, iğne oyası, masa örtüsü yapımı öğretiliyor.

 

Aile Yaşam Merkezi’ nde ise Taekwondo, Kick Boks, Satranç, İşaret Dili, Ney Eğitimi, Kağıt Rölyef, Yağlı Boya Eğitimi devam etmekte..

 

İlçede faaliyet gösteren diğer okullarda da farklı kurslar verilmektedir” diyorlar.

 

“Aile Eğitimine çok önem veriyoruz”

 

Halk Eğitim Merkezi Eğitici-Öğreticileri, “0-18 yaş arası gurubuna aile projesi kapsamında eğitim veriyoruz.

 

Bu kapsamda; sosyal sorunlar, psikolojik, aile içi şiddet, iletişim, sağlık, gebelik, çocuk sağlığı, beslenme, eğitim, ihmal, istismar, özel eğitim, otistik çocuk, down sendromu ile ilgili  eğitimler veriyoruz.

 

Ayrıca anne-baba eğitimi veriyoruz.  Fakat babaların bu kurslara ilgisi oldukça az.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kursları kapsamında insan tedavisi dışında insanla ilgili her şeyi yapıyoruz.

 

Verilen eğitimleri sohbet havasında yaptığımız için bayanlar evdeki ve sosyal çevredeki tüm sorunlarını çekinmeden anlatabiliyorlar.

 

Anneliğin okulu yok. Bayanlar her konuşmalarında, “rahmetli annem şöyle derdi” diye söze başlıyorlar.     

 

Eğitici-Öğreticiler; “Halk Eğitim Merkezi’nde ‘geçmişten günümüze her türlü eğitimi (Hayat Boyu Eğitimi) veriyoruz.  Bu yüzden ortak görüşümüz; İlkokullarda değerler eğitimi konulmalı ve mecburi ders olarak okutulmalı” konusunda hemfikirler...

 

Anne Eğitimi programında eğitim veren eğitici-öğreticiler, “Burada yeni evlilere ve evlenmek isteyenlere eğitim veriyoruz. Evlilik öncesi nasıl ‘kan vermek ‘ mecburi ise 7’den 77’ye de aile eğitimi programları öğretilmeli diyorlar.

 

Halk Eğitim Merkezi’nin Eğitici-Öğreticileri, “Bizi İŞKUR’la karıştırıyorlar. Biz para vermiyoruz. Eğitim veriyoruz. En önemlisi de kursları bitiren ve sertifika alan kursiyerlerimiz rahat iş bulabilmektedir.

 

 İŞKUR kursiyerlere ücret veriyor.

 

Bizde süreklilik var.   İŞKUR’da süre 5-6 ay ile sınırlı..

 

Ayrıca bizi BELMEK kursları ile de karıştırıyorlar.

 

Biz kursiyerlerin her türlü sorununa değiniyoruz. Biz dersi kaynatmıyoruz. Herkesin seviyesine inerek onlara yardımcı oluyoruz. Kurs eğitimde kesinlikle zaman mevhumu yok.

 

Biz kursiyerler için yeri geldiğinde; anneyiz, öğretmeniz, kardeşiz, arkadaşız, dostuz, doktoruz, hemşireyiz. Kısacası onların her şeyiyiz.”

 

Konağın girişinde; Ahşap Kursu (Selçuklu eserleri) sergilendi.

 

Şah Kalender Odası, izleyicilerden tam not aldı.

 

Halk Eğitim Merkezi ve Aile Yaşam Merkezi’nin birlikte gerçekleştirdiği ‘Kağıt Rölyef Kursu’ ürünler de büyük ilgi gördü.

 

Halk Eğitim Merkezi yetkilileri, Son aylarda artan kadına şiddet ve ölümle sonuçlanan olaylar nedeniyle, ‘Anne ve Baba Eğitimi’ne ek olarak; ‘Baba Eğitimi’ ve ‘Öfke Kontrolü Eğitimi’ verilmesini gündeme alıp çalışmalarını sürdürmektedirler.

 

Ayrıca Merkez’de, İlçedeki kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, muhtarlar, kursiyerler ve diğer kişilerle mülakatlar yapılarak ileriki dönemlerde açılacak kursların planlaması yapılmakta, konuyla ilgili olarak Web sayfası güncellenmiş olup on-line başvuruları değerlendirmeye alınacağı ifade ediliyor.

sergi01-vert-001.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.