GENÇLER ‘DOKTORLAR PARKI’ NDA  ÇİFT POTALI BASKET SAHASI İSTİYOR...

GENÇLER ‘DOKTORLAR PARKI’ NDA ÇİFT POTALI BASKET SAHASI İSTİYOR...

Gençler “Doktorlar Parkı’nda çift potalı, tartan zeminli ve gece ışıklandırmalı bir basket sahası istiyor.

Şuayip YAMAN

 

Cumhuriyet Mahallesi’nde Zekai Gökşin Sokağı ile Kaynak sokağının kesiştiği yerdeki “Doktorlar Parkı, 24 saat Kamera Sistemi ile izlenmekte olup,  Güvenlik Kulübesi’nin yanı sıra 2 güvenlik görevlisi de hizmet veriyor.

 

Güvenlikçiler 09.00-17.50 ve 17.50-01.00 saatlerinde (iki vardiya) olarak çalışıyorlar.

 

Saat 01.00’den sonra Park madde bağımlılarının mekânı oluyormuş. Çevre sakinleri yarın havalar ısınacak, çıkıp Park’ta oturup, çevresinde gezeceğiz. Parkta saat 01.00’den sonra da güvenlik istiyoruz” diyor.

 

Park’ta Güvenlik Kulübesi ve Güvenlikçi var. Ama Güvenlik Kulübesi’nde İlk Yardım kutusu yok. Bu yüzden Park’ta meydana gelen yaralanmalara müdahale edilemiyormuş..

 

Oyuncakların tepesinde oynayan çocuklar düşüp yaralanıyor, ilk yardım müdahalesi Hastane de yapılıyor, burada da adli rapor tutuluyor, bundan da güvenlikçiler sorumlu

tutuluyormuş..

 

Başkan’ın ve yönetiminin bunlardan haberi var mı?

 

Kameliyeler Çöpten Geçilmiyor...

 

Park içerisindeki kameliyeler ve çevreleri, temizlik işçileri tarafından her gün temizlenmesine rağmen, sorumsuz ve vurdumduymaz vatandaşlar tarafından rast gele atılan çöplerden geçilmiyor. Her kameliyenin hemen yanı başında çöp kovası olduğu halde temizlikten nasibini almamış birtakım yaratıklar hala yemişlerin kabuklarını, içecek petlerini ve poşetleri yerlere atıyor.

 

Duyarlı vatandaşların “bakın hemen yanı başınızda çöp kovaları var. Çöplerinizi neden oraya atmıyorsunuz” diye ikaz edildiklerinde “çöpçülerin görevi ne? Temizlesinler, dünyanın maaşını alıyorlar, İşleri ne?” şeklinde cevaplar alıyorlarmış, hatta hakaret, küfür ve dayak yiyenler bile varmış...

 

Bu nasıl bir davranış biçimidir? Bunların çoğu öğrenci, Okullarda böyle mi eğitim alıyorlar?

 

Belediyenin bu tür yaratıklara cezai müeyyide uygulaması gerekmez mi? Çünkü bunlar başka dilden anlamıyorlar...

 

Bunlara bir para cezası yazılsın, bakalım bir daha yerlere çöp atarlar mı?

 

Kurallara uymayanlara bir ceza yazılsın ki; Duyarlı, kanunlara ve kurallara saygılı ve riayet eden vatandaşların bir özelliği olsun değil mi?

 

Ayrıca kameliyelerin içindeki bankların da üzerleri yazışmış ve çizilmiş durumda... Bunları yapan yaratıklar herhalde evlerinde de her yeri kazıp çiziyorlardır. Bunlar kamu malıdır, Buraları evimiz gibi korumalıyız...

 

Kurallar veya yasalar olmazsa yaşam olmaz...

 

Yeryüzünde birbirinden farklı pek çok toplum bulunur. Her toplumda da toplumsal yaşamı düzenleyen kurallar ve yasalar vardır. Eğer toplumsal yaşamı düzenleyen yasalar veya kurallar olmasaydı. Toplumda bir düzen oluşmazdı. Herkes kendi isteği gibi davranırdı. Başkalarını düşünmez., kendi çıkarları için çalışırdı. İnsanlar birbirlerine zarar verirdi.. Toplumsal yaşam çekilmez bir hâl alırdı..

 

Toplum yaşamını düzenleyen kurallar veya yasalar insanlar arasındaki ilişkileri düzenler.

                    

Bunlardan bazıları, örfler, âdetler, gelenek ve görenekler, görgü kuralları, ahlak kurallarıdır.
Bu kurallar toplum içindeki davranışlardır.

 

Bu kurallar, kişilerin davranışlarını iyi-kötü, doğru-yanlış, olumlu-olumsuz olarak değerlendirirler. Bunlara uymayan kişiler toplum tarafından ayıplanır, kınanır. Onlarla kimse arkadaşlık etmez, konuşmak istemez. Bu kişiler yalnız kalır.

 

Bu kurallara uymayan kişilere devler ceza vermez. Ancak bu kişilere toplum hoş gözle bakmaz, ayıplar, dışlar.

 

Birde toplum hayatını düzenleyen anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik gibi hukuk kuralları vardır.


Bu hukuk kuralları, hem bireylerin birbiriyle hem de devletle olan ilişkilerini düzenler. Bunlar toplumdaki bireylerin uyması zorunlu olan kurallardır.

 

Hiç kimse yasaların düzenlediği bu kurallara uymama hakkına sahip değildir. Hukuk kuralları herkes için geçerli olan genel kurallardır. Kişilere göre farklı uygulanmaz. Yazılı kuralları devlet koyar. Yurttaşlar bu kurallara uymak zorundadır. Uymayanlar da devlet tarafından belirlenen suç özelliğine göre cezalandırılırlar.

 

Gençler Çift Potalı Basket Sahası İstiyor...

 

Çevrede oturan gençler Park’taki “tek potalı” sahadaki bozuk beton zeminde basket oynamaya çalışıyorlar.

 

Gençler, “Çoğumuz lisanslı sporcuyuz. Çubukspor’un çeşitli branşlarında oynayan arkadaşlarımız da mevcut. Zaman zaman da burada basket oynamaya çalışıyoruz. Ama bu bozuk zeminde basket topunu bile nerede sektireceğimizi bilemiyoruz. Böyle basket olur mu? “ şeklinde sitemlerini iletiyorlar...

 

Belediye Başkanı’ndan çift potalı, tartan zeminli ve geçe ışıklandırmalı yeni bir basket sahası istiyor.

 

Yine Park’ta bulunan Fitness aletlerinin boyaları dökülmüş (kavlamış). nların yeniden gözden geçirilmesi lazım..

 

Ayrıca, çevre sakinleri, Öğle ve akşam saatlerinde Park’a gelen ve uygunsuz şekilde oturan(kızlı-erkekli) çiftlerden rahatsız olduklarını, bu yüzden de çocuklarını o saatlerde Park’a gönderemediklerinden şikâyet ediyorlar...

 

Çocuklarınızın eğlencesi zehir olmasın!..

 

Bahar geldi, çocuklar için dışarıda eğlenme zamanı! Oyun parkları çocuklar için temiz hava, egzersiz ve eğlence demektir, aynı zamanda birçok tehlikeyi de beraberinde getiren alanlardır.

 

Birkaç güvenlik kuralı ile bu kazaların önüne geçilebilir...

 

Hatalı ekipman, uygun olmayan zemin ve dikkatsiz davranışlar bu tehlikelere neden olan ana faktörlerdir. Oyun alanlarındaki yaralanmalardan ötürü her yıl binlerce çocuk, acil servislere başvurmakta.

 

Aslında bunların çoğu, birkaç küçük güvenlik kuralı ile önlenebilir kazalardır.

 

  • Çocuğunuzu parkta yalnız bırakmayın Parklarda ebeveyn denetimi çok önemlidir.

 

  •  Oyun parkının çocuğun yaş ve gelişimine uygun olup olmadığının denetlenmesi, çocukların tehlikeli olabilecek davranışlarının engellenmesi ve acil bir durumda ilk yardım yapılabilmesi için bir yetişkinin parkta çocuklara refakat etmesi zorunludur.

 

  • Yaş grubuna göre oyun alanları ayrılmalı Çocukların tehlikeli olabilecek davranışlardan uzak durmaları için park kuralları konusunda eğitilmesi gerekir.

 

 Park alanları yaş gruplarına göre ayrılmalıdır. 2 yaş altı, 2-5 yaş ve 5 yaş üzeri         çocuklar, 3 ayrı oyun alanında oynamalıdır.

 

  • Büyüklerin, küçüklerin oyun alanına girmesi veya tam tersi olması güvenli olmayacaktır. Bu konuda erişkin denetimi zorunludur. Oyun parkının anne ve babaların çocukları görebilecekleri şekilde düzenlenmesi gerekir.

 

  • Park zemini emici özellikte olmalı Park zemini yaralanmaları önlemek açısından çok önemlidir. Zeminin darbelerinin emici özellikte olması gerekir.

 

  • Asfalt veya beton zemin uygun değildir. Toprak veya çimen zemin de hava şartlarına göre darbe emici özelliği değişebileceğinden önerilmez. Park zemininde su birikintisi ve çamur olmamalıdır.

 

  • Zemin kum, kauçuk veya kauçuk benzeri bir hazır kaplama materyal olabilir. Çakıl zemin olabilir ancak çakıl zemin küçük parçaları yutma olasılığı olduğundan 3 yaş altı çocuklara önerilmez.

 

  • Zemin kaplamanın kalınlığı da darbe emici özelliğinden ötürü önemlidir. 60 cm yükseklikteki bir ekipman için en az 5 cm yükseklikte zemin kaplaması gerekir.

 

  •  Çocuk ve oyun parkı ekipmanının toplam yüksekliği bir metreyi geçiyorsa hiçbir zemin, düşmelere karşı tam güvenli sayılmaz. Darbe emici zemin kaplaması oyun alanından en az 50 cm uzağa kadar devam etmelidir.

 

  •  Salıncaklara dikkat! Bir barda 2’den fazla salıncak olmamalıdır. Küçük bebekler için olan salıncakların her yönden kapalı oturaklı salıncak şeklinde olması gerekir ve bu salıncakların her birinin kendi ayrı asılma barı olmalıdır.

 

  •  Park ekipmanları çocuklara göre dizayn edilmeli Park ekipmanlarının sivri köşeleri olmamalıdır. Merdiven ve benzeri boşluklu ekipmanların çocukların kafalarının geçemeyeceği şekilde dizayn edilmesi gerekir.

 

  • Park alanını trafikten ayıracak çitlerle çevrili olması gerekir. Tabii esas arzu edilen, park alanlarının trafikten uzak yerlere yapılmış olmasıdır. Kum parkının cam, metal gibi sivri ve kesici cisimlerden temizlenmiş olması gerekir.

 

  • Kum içinde böcek olmadığından emin olunmalıdır ve kum alanının üzeri gece kedi ve köpeklerin kirletmemesi için kapatılmalıdır. Kırık aletler hemen düzeltilmelidir. 

    Belediye, telafisi mümkün olmayacak kazalara meydan verilmemesi için parklardaki oyuncak ve Fitness aletlerinin kontrol, denetim, temizlik, bakım ve onarımlarını sürekli olarak yapmalı/yaptırmalıdır.

dscn1222-vert.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum