GELİR BEYANINDA SON GÜN 25 MART...

GELİR BEYANINDA SON GÜN 25 MART...

2014 yılına ilişkin “Yıllık Gelir Vergisi” ile konut ve İşyerlerinden alınan “Kira Gelirleri” için beyanname verme süresi 25 Mart 2015 tarihinde sona erecek.

                              Şuayip YAMAN

2014 yılına ilişkin yıllık gelir vergisinin 1. taksit ödemesi ise 31 Mart 2015 tarihinde sona erecek. Bu tarihten sonra cezalı ödenecektir. Mükelleflerin cezalı duruma düşmemeleri için vergilerini zamanında ödemeleri gerekmektedir.

 

2014 yılında konut ve iş yerlerini kiraya vererek gelir elde eden kişilerden, konut kira geliri için istisna tutarı olan 3 bin 300 lirayı aşanlar ile iş yeri kira geliri için stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan brüt 27 bin lirayı, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan bin 400 lirayı aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor. Gelirleri bu tutarların altında kalan vatandaşlarımız ise kira gelirleri için yıllık beyanname vermeyecek.

 

Vatandaşlar beyanname verip vermeyeceklerini, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) internet sitesinde yer alan "Kira Geliri Elde Edenler İçin Beyanname Düzenleme Rehberi" ile bu konuya ilişkin hazırlanan broşürlerden veya "444 0 189" Vergi İletişim Merkezini arayarak öğrenebilecekler.

 

Beyannameler, internet aracılığıyla da bildirilebilecek...

 

Kira gelirleri için yıllık beyanname vermesi gereken mükellefler, vergi dairesine gitmeden, GİB'in internet sitesini kullanarak “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ile yıllık beyannamelerini verebilecek.

 

İlk kez önceden hazırlanmış “Kira Beyanname Sistemi” üzerinden beyanname veren kira geliri sahiplerinin, mükellefiyete giriş işlemleri için vergi dairesine gitmelerine gerek bulunmuyor. Bu işlemler, verdikleri ilk beyanname üzerine vergi dairesi tarafından otomatik gerçekleşecek.

 

İnternet kullanmayan mükellefler, vergi dairelerinden temin edebilecekleri beyannameleri elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairesine bildirecek.

 

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi Mart ve Temmuz / 2015 aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenmesi gerekir. Hesaplanan vergi, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, tahsile yetkili banka şubelerine ödenebilir" diye konuştu.

 

 

“Vergi Ziyaı Cezası Kesilebilir”

‘Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı ‘Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ ile vergi dairesine gidilmeden de internetin olduğu her yerde, beyanname verilebilecek.

’Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ ne girişler Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet adresi üzerinden yapılacak olup, sisteme giriş için bir form düzenlenip herhangi bir vergi dairesine bizzat başvurarak kullanıcı adı, şifre ve parola alınması gerekmektedir.

Kira gelirlerini beyan etmeyenlere ödeyecekleri vergi tutarı kadar “vergi ziyaı cezası” kesilmesi gerekmektedir. Ayrıca, konut kira gelirlerini zamanında ve doğru beyan etmeyen mükellefler, 2014 yılı için öngörülen 3 bin 300 lira tutarındaki istisnadan da yararlanamayacak.

 

Yaşlı ve  Engellilere Ev de Hizmet...


Maliye Bakanlığı, kira geliri elde eden 60 yaş ve üzeri mükellefler ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engelliliği veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanları da düşündü.

Görevli personel, 444 0 189'u arayarak randevu alan söz konusu mükelleflerin adreslerine giderek, beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olacak.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı vergi mükelleflerine hemen her konuda yardımcı olmak için programlar hazırlamış ve mükelleflerin hizmetine sunmuştur. Şöyleki;

 

                                               Risk Almayın...

 

Gayrimenkulünüzle ilgili tüm bilgiler Maliye Bakanlığı ile paylaşılmaktadır.

 

  • Elektrik Dağıtım Şirketleri,
  • Tapu daireleri,
  • Adrese dayalı Nüfus kayıt Sistemi,
  • Bankalar,
  • TDKİ
  • DASK,
  • Su İdareleri,
  • Doğalgaz Dağıtım Şirketleri.

                                              

******

 

Risk Almayın...

 

Kira Beyannamenizi Vermeyi Unutmayın...

 

Gayrimenkulünüze ait tüm bilgiler Maliye bakanlığı ile paylaşılmakta ve gelişmiş bilgisayar programları ile analiz edilmektedir.

 

  • Kira gelirinizi bu yılın Mart ayında beyan etmeniz gerekmektedir.
  • Kira Beyannamesi vermeyen veya eksik beyanda bulunan mükelleflerimizden ödenmesi gereken vergiler cezalı olarak tahsil edilmektedir.

 

  • Önceki yıllara ait beyannamelerinizi de gönüllü uyum kapsamında her zaman verebilirsiniz.

 

  • Beyannamenizi İnternet vergi dairesi uygulamasından verebilir, ödemelerinizi de İnternet ya da bankalarından verebilirsiniz.

 

Kira Beyannamenizi Verin Rahat Edin...

******

Risk Almayın...

 

“Kira Beyannamenizi Biz Hazırladık Siz Onaylayın...”

 

  • Adres İletişim Bilgilerim,
  • Mükellef Olduğum Vergi Dairesi,
  • Kirada Olan Gayrimenkullerime Ait Bilgilerim,
  • Elde Edilen Kira Bedeli Bilgilerim,
  • İşyeri Kira Kesintisi Bilgilerim,
  • Yaptığım Giderler ve İndirimler,
  • Ödemem Gereken Vergi...

 

******

Vergi konusu ile ilgili başvuru adresleri:

 

İnternet Vergi Dairesi       GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI        Vergi İletişim Merkezi

    intvd.gib.gov.tr                           www.gib.gov.tr                                   444 0 189     

beyanname1.jpgbeyanname2.jpgbeyanname3.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.